02 Ekim 2020 06:27
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ekim 2020 13:44

Ayhan Bilgen’in tutuklanmasının ardından Kars Belediyesine kayyum atandı

Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Bilgen’in yerine Kars Valisi Türker Öksüz kayyum olarak atandı. Kayyumu protesto edenlere polis müdahale etti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Kobanê soruşturması kapsamında tutuklanan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Bilgen’in yerine Kars Valisi Türker Öksüz, Kars Belediyesine kayyum olarak atandı. Kayyum Türker Öksüz, belediye önünde namazı kılarak, dua etti.

Öksüz, belediye binasına koruma ordusuyla giriş yaptı. Belediyeye giden tüm giriş ve çıkışlar kapatılırken, kayyum Öksüz ilk iş olarak belediye önünde namaz kılarak, dua etti.

Kayyumun göreve başlamasının ardından belediyenin internet sitesi erişime kapatıldı. Siteye girenler, “Güncelleme çalışmaları devam etmektedir” yazısıyla karşılaştı.

İçişleri Bakanlığından yapılan atama açıklaması şu şekilde:

"Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozma suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014/146757 sayılı soruşturması kapsamında 25.09.2020 tarihinde gözaltına alınan ve bu dosya kapsamında 02.10.2020 tarihinde tutuklanan Kars Belediye Başkanı Ayhan BİLGEN Anayasanın 127 nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47 nci maddesine istinaden İçişleri Bakanlığının 02/10/2020 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmıştır.

5393 sayılı Belediye Kanununun 45 inci maddesinde yer alan, “Ancak, belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46 ncı maddedeki makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir. Görevlendirilecek kişinin seçilme yeterliğine sahip olması şarttır” hükmü ile 46 ncı maddesinde yer alan “Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması ve yeni belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılamaması durumunda, seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılır. Görevlendirilecek kişinin belediye başkanı seçilme yeterliğine sahip olması şarttır.” hükmü uyarınca Kars Valisi Türker Öksüz İçişleri Bakanlığının 02.10.2020 tarihli onayı ile Kars Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir."

KAYYUM PROTESTOSUNA MÜDAHALE

Öte yandan HDP Kars İl Örgütü kayyum atamasını protesto etmek üzere belediye binası önünde açıklama yapmak istedi. Açıklama için toplanan HDP’lilere ve kent halkına polis müdahale etti.

HDP’li milletvekilleri Dersim Dağ ve Habip Eksik’in de bulunduğu kitlenin belediye binası önüne girişi engellendi. Ablukaya alınan belediye binasına HDP’lileri yaklaştırmayan polis, aralarında vekillerin de olduğu partililere müdahale etti.

Belediyeye kayyım olarak atanan Vali Öksüz ise, yoğun güvenlik önlemleri altında belediyeye geldi. Belediyenin giriş-çıkışları kapatıldı.

MİLLETVEKİLLERİNDEN TEPKİ: HALK HESABINI SORAR

Engelleme üzerine HDP il binasına dönen milletvekilleri kısa bir açıklama yaptı. Burada konuşan milletvekili Habip Eksik, Kars halkının eş başkanlarına sahip çıktığını ve sahip çıkmaya devam edeceğini söyledi. Eksik, “Bu halk bunun hesabını çok ağır bir şekilde onlara ödetecektir. Bugün Kars’a yapılan bu zulmü, tarih onların defterlerine kara bir şekilde yazacaktır. Ankara’da yapılan hukuksuz uygulamayla 17 arkadaşımızı tutuklayanlar, HDP’ye, Kürt halkına, Türkiye demokrasi güçlerine, dostlarımıza diz çöktüreceklerini zannediyorlarsa yanılıyorlar” dedi.

HDP Milletvekili Dersim Dağ ise “Saray’dan talimat alanlara sesleniyoruz; pişman olacaksınız. Bu devir, bu çark dönecek. Elbette sizin gerçek hukuk önüne çıktığınız günler gelecekBugün 17 arkadaşımızı tutuklayanlar, belediye eşbaşkanlarımızı ve meclis üyelerimizi hukuksuzca gözaltına alanlar şunu bilsinler ki; bu halk bugüne kadar diz çökmedi ve atadığınız kayyımlarla diz çökmez” dedi.

NE OLMUŞTU?

HDP'lilere dönük operasyon kapsamında gözaltına alınan alınan Ayhan Bilgen, gözaltındayken mesaj göndererek "“Gözaltı sürem bitene kadar kayyım atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim” demişti.

Bilgen'in istifa açıklaması sonrası Kars'ta da HDP operasyonu başlatılmış, birçok eve düzenlenen baskınlarda Kars Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca ve HDP'li öeclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 19 kişi gözaltına alınmıştı. Alaca, 5 Belediye Meclis üyesi ve 2 İl Genel Meclis üyesi görevden uzaklaştırılmıştı.

Bilgen'in gözaltına alınmasını değerlendiren Kars Belediyesi Eş Başkanı Şevin Alaca, operasyonla halkçı belediyeciliğin hedef alındığını vurgulamıştı.

Kars Belediyesinde, önceki yönetimler tarafından bırakılan borçlar nedeniyle 20 Ağustos'ta haciz işlemi gerçekleşmişti. Belediye malzemeleri, “kamu yararı” ve “haczedilemez” kararına rağmen haczedilmişti. Ayhan Bilgen, belediye çalışanlarının maaşlarına haciz konulmasının yasal olarak bir dayanağının olmadığını belirtmişti.

Nisan ayında ise 3 kişi Kars Belediyesine girerek güvenlik görevlilerine saldırmış, belediye binasındaki bazı malzemeleri tahrip etmişti. Saldırıyı gerçekleştirenler hakkında herhangi bir işlem yapılmazken; saldıgranlar ifadelerinde "Ayağımız masaya takıldı" demişti.

Saldırıları kayyum hazırlığı olarak ifade eden Kars Belediyesi Eş Başkanları, bu tip girişimlere karşı mücadele çağrıları yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'de hükümetin Kovid-19 krizi karşısındaki kötü yönetimi protesto edildi

SONRAKİ HABER

Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı'nın kardeşi "delil karartmak"tan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa