ATO Genel Sekreteri: Filyasyon ekipleri 8 bin adres gezdi, bunlar verilerde neden yok
Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, sağlık örgütlerinin sahadan edindiği verilerle bakanlığın açıkladığı veriler arasında uçurum olduğuna dikkat çekti.
Fotoğraf: MA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 30 Eylül’de günlük olarak yayınlanan tabloda yer alan vaka sayısının hasta olarak değiştirilmesine dair söylediği, “Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var” açıklaması, salgında şeffaflığa ilişkin yeni tartışmaları beraberinde getirdi.
Bakanlığın yaptığı son açıklamayla günlük açıklanan tabloya olan güven azalırken, gerçek vaka sayıları kamuoyunun bir başka merak konusu oldu. Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, salgında gelinen aşamayı, hasta vaka ayrımını ve sağlıkta şiddet yasasını değerlendirdi.
Sağlık Bakanlığı tarafından günlük paylaşılan koronavirüs tablosunda yer alan “Toplam vaka sayısı”nın, 29 Temmuz’dan itibaren “Toplam hasta sayısı” olarak değiştirildiğini hatırlatan Baytemür, 29 Temmuz’dan sonra açıklanan toplam hasta sayılarında bir düşüşün olmadığına dikkati çekti. Salgının başlamasından bu yana sahada çalışan sağlık emekçilerinden edinilen bilgiler ile Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı veriler arasında ciddi farkların olduğunun altını çizen Baytemür, “Semptomu bugün olmayabilir, iki gün sonra çıkabilir, bu kişinin hasta olmadığını söylemek yanlış olur” dedi.
POLATLI’DA YER BULDU
Son günlerde Ankara’da filyasyon ekiplerinin yoğunluk yaşadığını söyleyen Baytemür, Sağlık Bakanlığı’nın bu gerekçeyle Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’ne bin 400 çalışan görevlendirdiğini belirtti. Kentteki hastanelerde yoğun bakım ünitelerinin dolduğunu aktaran Baytemür, “İnsanlar sıralarda bekliyor. Bugün Ankara’da sıra bekleyip Polatlı ilçesinde yer bulan hastalar oldu” diye belirtti.
Sayıların neden saklandığını, gerçeklerin neden açıklanmadığı anlayamadığını ifade eden Baytemür, “Siz şeffaf olursanız, insanlar ona göre önlem alır. Sürekli tekrarlanan maske, fiziki mesafe kurallarına vatandaşın uymasını istiyorlarsa, gerçekleri açıklasınlar daha fazla uyum sağlanır. Biz de sağlık çalışanı olarak insanları ona göre bilgilendireceğiz. Artık rakamların ötesinde bir şey ihtiyacımız var” diye konuştu.
GÜNDE 8 BİN YENİ ADRES
Ankara’nın filyasyon için 9 bölgeye ayrıldığı bilgisini veren Baytemür, filyasyon ekiplerinin gittiği adresler ile bakanlığın açıkladığı veriler arasında uçurum olduğunu kaydetti. Baytemür, “30 Eylül’de gidilen yeni adres sayısı 8 bin, testi pozitif çıkan da var şikayeti olan da, bu ciddi bir rakam. Bizim bunları bir yerden bulup açıklamamıza ihtiyaç duyulmadan açıklanması lazım. Çünkü bunlar saklanacak şeyler değil. Bu nedenle eğer şeffaflık olursa bizde her zaman desteğimizi sunarız bizim bir arada çalışmaya ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
TOLERANS GÖSTERİLMEMELİ
Son günlerde yükselen sağlık çalışanlarına şiddete de değinen Baytemür, sağlıkta şiddetle ilgili 2007’den beri TTB öncülüğünde mücadele verildiğini söyledi. Sağlık çalışanlarının pandemi boyunca aralıksız çalıştığını belirten Baytemür, “Bu şartlarda çalışan sağlık çalışanları şiddet uygulandığında tolerans gösterilmemeli. Hafifletici uygulamalar olmamalı, hükmün geriye bırakılmasında vazgeçilmeli, failler gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmamalı. Kimi sağlık çalışanları hem maddi hem de manevi olarak yıprandı. Bu yıpranma sonucunda moral desteği bulmadığı için erken emekliye ayrılıyor ya da istifa ediyor” ifadelerini kullandı.
TTB’Yİ HEDEF GÖSTERME
Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) son günlerde hedef gösterilmesinin sağlık çalışanlarına uygulanan şiddette artışa neden olduğunu belirten Baytemür, “İstanbul Sözleşmesinin kaldırılması nasıl kadında şiddeti artıran bir etken oluyorsa, ayı şekilde TTB’nin hedef gösterilmesi sağlıkta şiddeti arttırır” diyerek, siyasetçilerin yaptığı açıklamalara dikkat etmesi uyarısında bulundu.
TEMİZ HASTANE BULMAK ZOR
Salgınla mücadelenin birlik halinde yapılmasıyla sonuç alınabileceğini vurgulayan Baytemür, şunları söyledi:
“Şehir hastanelerin kurulmasıyla kapatılan hastaneler bir an önce salgından sonra da kullanılacak bir halde açılmalı. İnsanlar hastaneye gitmeye korkuyor, temiz hastane bulmak zor, evde kalp krizi geçirip hastaneye gitmeyen, gidemeyenler var. Hala atama bekleyen sağlık emekçileri var. Bu dönemde atanmayacaksa ne zaman atanacak? Çok ihtiyaç var bir an önce sağlık emekçilerinin ataması yapılmalı.” (Ankara/MA)