03 Ekim 2020 00:47
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ekim 2020 09:44

Sayıştay raporu: Milli Eğitim Bakanlığının kasasından 2 milyon TL'lik usulsüz hediye

Sayıştay raporuna göre Mili Eğitim Bakanlığı, bir protokolden elde edilen 16 milyon TL’yi usülsüz harcadı. 2 milyon lira hediyelik eşyalara gitti.

Fotoğraflar: Pixabay ve DHA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Sayıştayın Mili Eğitim Bakanlığı 2019 yılı raporuna göre, Bakanlığın bir banka ile yaptığı protokolden elde edilen 16 milyon TL’nin 1 milyon 779 bin TL’si hediyelik eşyalara harcandı. Sayıştay denetçileri 2018-2019 yıllarında ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrosuna aslen atanan 127 kişiden sadece 38’inin atanabilmek için gerekli şartları taşıdığını da tespit etti.

Sayıştay denetçilerinin 2019 yılı Milli Eğitim Bakanlığı denetim raporuna göre, şirketler ile yapılan protokollerden elde edilen gelirler ile bu gelirlerden yapılan harcamaların bakanlık bütçesine dahil edilmediği saptandı. Rapora göre; 2004 yılında bakanlık ve bir banka arasında, kurum mensuplarına MEB logolu kredi kartı ile bankanın diğer bireysel bankacılık ürünlerinin kullandırılması konusunda bir protokol imzalandı. Protokol hükümlerine göre; Bankanın Bakanlık mensuplarının kullanması amacıyla MEB logolu kredi kartı bastıracağı, bu kartlar ile yapılan harcamalar üzerinden belirli bir orandaki tutarın bakanlığın belirleyeceği bir hesaba aylık olarak lisans bedeli ödeneceği taahhüt edildi. Bakanlığın bankacılık ürünlerinin kullanımına ilişkin bir banka ve mobil servis kullanımına ilişkin GSM operatörleri ile imzaladığı protokoller çerçevesinde tahsil ettiği gelirler, bütçe dışında açılan hesaplarda yönetildi.

Bu kapsamda 2005 yılından 2019 yılı sonuna kadar banka tarafından 16 milyon 166 bin 251 TL bakanlık tarafından açılan banka hesaplarına aktarıldı ancak bütçe dışı hesaptan bu kamu gelirinin yaklaşık 15 milyon 400 bin tutarı harcandı. Raporda 2016-2019 yılları arasında yapılan harcamalara ilişkin yer verilen tabloya göre, hediyelik eşyalara 1 milyon 779 bin 780 TL, araç bakımı-onarımı ve muayenesi ile otoyol geçiş ücretlerine 1 milyon 331 bin 63 TL, bilgisayar malzemelerine 32 bin 942 TL, Z kütüphane kitap alımları ve diğer kırtasiye malzemesi giderlerine 29 bin 764, muhtelif malzemeler adı altında ise 500 bin 555 TL harcama yapıldığı görüldü.

FATİH PROJESİ: YA ALT YAPI YOK YA ETKİLEŞİMLİ TAHTA

Salgın sürecinde uzaktan eğitim ile birlikte gündeme altyapı yatırımları Sayıştay raporlarında da ele alındı. Raporda, Fatih projesi altyapı yatırım harcamaları arasında uyumsuzluk bulundu. Raporda, “projenin altyapı yatırımları; etkileşimli akıllı tahta, ağ altyapısı kurulumu ve geniş bant internet erişimi olmak üzere üç temel bileşenden oluşmaktadır. Projede bugüne kadar farklı tarihlerde yapılan ihaleler ile 432 bin 288 adet etkileşimli tahta alımı yapılarak 19 bin 752 okula kurulumu gerçekleştirilmiş, faz1 ve faz 2 ihaleleri ile yaklaşık 15 bin 103 okula VPN erişimi için ağ altyapısı kurulumu yapılmış, 13 bin 312 okula ise geniş bant internet erişimi bağlantısı sağlanmıştır. Ancak yatırım harcamaların gerçekleştirilmesi süreçlerinde bu yatırımların okul düzeyinde eşleşmesi hususunda karar mekanizmalarının veriye dayalı bir yönetim modeli üzerinden değerlendirme yapmadıkları ve yapılan yatırımın kullanımı için mutlak bir zorunluluk olan üç bileşenin de birlikte bulunması hususuna yeterli özeni göstermedikleri görülmüştür” denildi.

Etkileşimli tahtası olup ağ altyapısı olmayan 6 bin 59 okul varken, ağ altyapısı olan fakat etkileşimli tahtası olmayan okul sayısının 1498 olduğu kaydedilen raporda, başka bir ifadeyle ağ altyapısı kurulan okulların yüzde 9.9’unda etkileşimli tahta bulunmadığı, etkileşimli tahta bulunan okulların yüzde 30.6’sında ağ altyapısı bulunmadığı tespit edildi. Sayıştay denetçileri bu nedenle harcanan kaynağın atıl duruma düştüğünü kaydetti.

127 MÜDÜRDEN SADECE 38’İ GEREKLİ ŞARTLARA SAHİP

Raporda dikkat çekilen bir başka önemli nokta ise ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrolarına gerekli koşulları sağlamayan kişilerin atanması oldu. Denetçilerin 2018-2019 yıllarında ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrosuna aslen atanan ve ekim 2019 itibariyle halen görevde bulunan personele ilişkin bilgilerin incelemesinde, ilçe müdürü olarak atanan 127 personelden sadece 38’inin bahse konu kadroya atanabilmek için gerekli şartları taşıdığı tespit edildi.

ÖĞRETMEN PLANLAMASI DENGELİ DEĞİL

Sayıştay denetçileri ayrıca öğretmen kadrolarının ihtiyaç planlaması çerçevesinde eğitim kurumlarına dengeli dağıtılmadığını, taşımalı eğitimde planlamanın sağlıklı yapılmadığını, destekleme ve yetiştirme kurslarının temel amacından uzaklaştığını ve bu kurslar için ayrılan kaynağın sürekli arttığını tespit etti.

EĞİTİM SEN: BUNUN HESABININ VERİLMESİ GEREKİR

Evrensel'e konuşan Eğitim Sen MYK Üyesi İsmail Sağdıç, bankalarla yapılan protokolden elde edilen promosyon gelirlerinin ya personele dağıtılması ya da öğrencilerin eğitim ihtiyaçları için kullanılması gerektiğini vurguladı. Bunun da bütçeye dahil edilerek yapılması gerektiğini belirten Sağdıç, “Ancak bu gelirin bütçe dışında bir hesapta, örtülü ödenek gibi kullanılarak hediyelik eşyaya harcandığını görüyoruz. O süreçte bakan olan İsmet Yılmaz döneminde, üst düzey bürokratlar tarafından bakan imzalı kravat ve kalem dağıtılmıştı. Söz konusu hediyelik eşya bakanlığın kravat ve kalemi midir? Bunun açıklanması gerekiyor. Ayrıca harcama kalemleri arasında bulunan yol geçiş ücretine zaten bütçeden pay ayrılıyor. Eğitim alanında bu kadar eksik olmasına rağmen bu tarz harcamaların yapılması konusunda gerekli soruşturmanın açılıp aydınlatılması gerekiyor” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Leyla Aydemir cinayetinde Yusuf Aydemir'e ağırlaştırılmış müebbet verildi

SONRAKİ HABER

Dış ticaret açığı 37,8 milyar dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa