Atlas Denim’de vakalar artıyor
Atlas Denim'de çalışan işçiler, fabrikada koronavirüs vakalarının 25'i bulduğunu söylüyor.
Görsel: Lidya Nada-Unsplash
Aydın YİĞİT
Adana
Adana’da denim ve iplik üretimi yapan Atlas Denim fabrikasında ikinci kez toplu pozitif vakalara rastlandı. İşçiler, dokuma vardiyalarının birinde 19 işçide Kovid-19 tespit edildiğini ifade ederken fabrika içerisinde en az 25 vaka olduğu söyleniyor. Geçen ağustos ayında da fabrikada pozitif vakalara rastlandığını ifade eden işçiler, önlemlerin yetersizliğine dikkat çekti.
Geçen hafta içi bazı işçilerde yüksek ateş olması üzerine vakaların tespit edildiğini söyleyen Atlas Denim işçisi, virüs tespit edilen vardiyanın pazartesi günü işe çağrılmadığını, kalanların ise 12’şer saat mesai yaptıklarını dile getirdi. İşçi, önlem olarak içeride sosyal mesafe uyarıları ve servislerde maske takma zorunluluğu olduğunu, pozitif vakaların ardından ise daha dikkatli ateş ölçümü yapıldığını söyleyerek bu önlemlerin yetersiz olduğunu ifade etti. En tehlikeli yerin soyunma odası olduğunu ve fabrikada önlemlerin göstermelik olarak alındığını düşündüğünü belirten işçi, fabrikada pozitif vaka belirlenen işçilerden birinin kronik hastalığının bulunduğu ve şu an yoğun bakımda olduğunun bilgisini verdi.
YETER Kİ ÜRETİM SÜRSÜN
Fabrikada düzensiz bir çalışma şeklinin olduğunu ifade eden Atlas Denim işçileri bir düzene alışmışken sık sık çalışma günleri ve düzenlerinin değiştirildiğini ifade ederek, bu tutumun patron tarafından “Fabrika çalışsın da nasıl çalışırsa çalışsın” mantığı olarak gördüklerini söyledi. İşçiler, “Salı, çarşamba ve perşembe tatilleri olur. Bugünlerde 1 vardiya tatil yapar diğer 2 vardiya 12 saat çalışır. Bu çalışma şeklinde 7’li sisteme geçtik. 7 grup var haftanın 7 gününe tatil sığdırılır. Fazla mesai olmaz normalde ama her güne fazla mesai yazdılar. Herkes haftada 2 kez fazla mesaiye kalıyordu. En son tatili sabit pazara çektiler” dedi.
2017 yılında üretime başlayan fabrika yönetimi bu yılın başında yaptıkları açıklama ile yıllık 50 milyon metre üretim ve 2020 yılı için 1 milyar lira ciro hedefi koyduklarını açıklamıştı. İşçiler ise pandemiyle birlikte alınmayan önlemleri de hatırlatarak kaygıyla işe gidip geldiklerini belirtirken, bunun yerine işçi sağlığının korunması için üretime ara verilmesi gerektiğini ifade ettiler.
İşçilerin anlattıklarıyla ilgili bilgi almak için aradığımız şirket yetkilileri ise gazetemiz yayına hazırlandığı sırada dönüş yapmamıştı.