02 Ekim 2020 19:53

Çalışanlarını fişleyen H&M'e 367 milyon kron para cezası

İsveç tekeli H&M’in Almanya’daki mağaza ve bürolarında çalışan personelin özel bilgileri çalışanların haberleri olmadan topladığı açığa çıkmıştı. Şirkete para cezası verildi.

Fotoğraf: Kishor/Unsplash

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Hamburg Kişisel Verileri Koruma Kurumu, çalışanlarına ait hassas bilgileri depolayan dünyanın ikinci büyük giyim mağazaları zinciri H&M’i 367 milyon kron ceza ödemeye mahkum etti.

İsveç tekeli H&M’in Almanya’daki mağaza ve bürolarında çalışan personelin sağlık sorunlarından kişisel yaşamlarına ve evde besledikleri evcil hayvanlara kadar topladığı bilgileri çalışanların haberleri olmadan topladığı açığa çıkmıştı.

İsveç Devlet Televizyonu’nun konu hakkındaki sorularını yanıtlayan Hamburg Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Johannes Caspar, H&M’nin çalışanlarına ait bilgileri “sistematik ve detaylı”  olarak topladığını açıklamıştı.

H&M’in Almanya’nın Nürnberg kentinde çalışan 700 personelini fişlediği haberinin İsveç medyasında yer almasından sonra şirketin Stockholm’de görev yapan eski çalışanları da fişlendiklerini açıklamıştı.

H&M şeflerinin çalışanların hastalıklarından aile içindeki çekişme ve kavgalara kadar tüm bilgileri bilgisayarlara kaydettiğini belirlenmişti.  Haber ajansı Direkt’in bildirdiğine göre soruşturmayı sonuçlandıran Kişisel Verileri Koruma Kurulu, personeli sistematik ve detaylı olarak fişlediğine kanaat getirdiği H&M’i 367 milyon kron para cezasına çarptırdı.

H&M tarafından yayınlanan yarı yıl raporunda servis merkezinde yanlışlık yapıldığı kabul edilmiş ve hataları düzeltmek için güçlü önlemler aldındığı öne sürülmüştü.

H&M 250 MAĞAZASINI KAPATACAK

1 Ekim'de üçüncü çeyrek raporunu açıklayan şirket beklentilerin üzerinde kâr etmesine rağmen önümüzdeki yıl 250 mağazasını kapatacağını duyurdu.

Ekonomi uzmanları, H&M’in bu yılın üçüncü çeyreğinde 2 milyar koron kâr edeceğini tahmin ediyordu. Ancak şirket beklentilerin üzerinde 2,4 milyar kron (225 milyon avro) kâr etti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 5029 milyon kron kâr etmişti. Şirketin cirosu bir yıl öncesine kıyasla 62 milyar 572 milyondan 50 milyar 870 milyon krona geriledi.

H&M’nin yayımladığı raporda H&M’nin kovid-19’un yaygınlaşmasından sonra çabuk ve güçlü önlemler aldığı belirtildi.”Kriz çalışması mal alımı, yatırım, kiralar, isthdam ve finansman dahil her türlü çalışmayı kapsadı” denildi. Tüm bu önlemler sayesinde giderlerde güçlü bir kontrol sağlandığı belirtildi.

H&M, şirketin çok sayıda mağazasının yerel kısıtlamalardan ve sınırlı açık kalma zamanlarından olumsuz etkilendiğini belirtti. Gelecek yıl içinde 350 mağazasını kapacağını ve yaklaşık 100 yeni mağaza açacağını duyurdu.

Koronavirüsnün yaygınlaşmasından sonra internet üzerinden yapılan alışverişlerin şirket için daha fazla önem kazandığını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Trump'ın seçim etkinlikleri ertelenecek ya da sanal ortamda yapılacak

SONRAKİ HABER

"Seyfo"nun İsveç’teki okullarda ders olarak okutulması isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa