Vakıf üniversitelerine devlet kasasından verilen 277 milyon TL borç tahsil edilmiyor
Sayıştay 10 yıldır çeşitli üniversitelere mevzuata aykırı biçimde 277 milyon lira borç verildiğini ve bu borcun devlet tarafından tahsil edilmediğini saptadı. Borç verilen üniversiteler açıklanmadı.
Fotoğraf: Pixabay
Birkan BULUT
Ankara
Sayıştayın 2019 yılı denetim raporuna göre Vakıflar Genel Müdürlüğü 2010’dan beri çeşitli üniversitelere, yaklaşık 277 milyon TL mevzuata aykırı biçimde borç verdi. Vakıflar Meclisinin böyle bir yetkisi olmadığını belirten Sayıştay denetçileri, bu borcun tahsil işleminin yıllardır yapılmadığı gibi muhtelif tarihlerde ödemenin ertelenmesi kararı alındığını tespit etti.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Sayıştay 2019 yılı denetim raporunda, çeşitli üniversitelere mevzuata aykırı biçimde borç verildiği tespit edildi. Rapora göre Vakıflar Genel Müdürlüğü 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na tabi olarak kurulan üniversitelere, Vakıflar Meclisi kararı ile mevzuata uygun olmayan şekilde değişik tarihlerde borç verdi. Bu borçların geri ödenmesine ilişkin ise işlem yapılmadı.
BORÇ ÖDEMELERİ ERTELENDİ
2010 yılından 2019 yılı sonuna kadar, Vakıflar Meclisi kararları ile üniversitelere yaklaşık 277 milyon TL tutarında borç verildi. Ancak denetçiler borç olarak verilen bu tutarların geri ödemelerinin gerçekleştirilmediğini, idare tarafından bu borçların takibine ilişkin işlemlerin yapılmadığını, dahası borçların geri ödemelerinin Vakıflar Meclisinin muhtelif tarihlerde aldığı kararlarla ertelendiği tespit etti.
ÜNİVERSİTE İSİMLERİNE YER VERİLMEDİ
Ancak mevzuata aykırı biçimde borç verilerek tahsil işlemi yapılmayan üniversitelerin isimlerine raporda yer verilmedi. Genel müdürlük bütçesinden üniversitelere borç vermenin Vakıflar Meclisi kararları arasında sayılmadığına dikkat çeken Sayıştay denetçileri, söz konusu borçların takibinin yapılarak tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı.