04 Ekim 2020 05:05

Şili’de polis, 16 yaşındaki protestocuyu köprüden attı

Şili’de polis hükümet karşıtı protestoya saldırırken bir polis memuru 16 yaşındaki bir protestocuyu köprüden aşağı attı.

Fotoğraf: Cristobal Saavedra Vogel/AA

Paylaş

Şili’de polis başkent Santiago’daki hükümet karşıtı protestoya saldırırken bir polis memuru 16 yaşındaki bir protestocuyu köprüden aşağı itti. El Mapoucho nehrine düşen çocuk hastanede tedavi altına alınırken, anayasa referandumuna bir ay kala yaşanan olay büyük tepkiye yol açtı.

Olay cuma günü meydana geldi. Carabineros denilen Şili polis gücü geçtiğimiz yıl başlayan kitlesel eylemler nedeniyle halkın “Onur Meydanı” adını verdiği İtalya Meydanı’nda toplanan protestocuları dağıtmak için biber gazı ve basınçlı su kullandı.

Bir polis memuru ise 16 yaşında olduğu öğrenilen bir protestocuyu bölgedeki Mapuche nehri üzerindeki köprüden aşağı iterek düşmesine yol açtı. Sığ suya düşen çocuğun bir süre yüzükoyun yatarken polis diğer gençlere müdahalesine devam etti. Kameralara yansıyan görüntülerde 16 yaşındaki protestocunun herhangi bir şiddet eyleminde bulunmadığı, onu tutan memurun ittirerek köprüden düşmesine neden olduğu görülüyor.  

Guardian’ın haberine göre olayın tanıklarından Pavel Pavelic Jofre de, “Protestocular kaçarken, memurun (çocuğu) yakaladığı ve onu köprüden attığı anı gördük” dedi: “Grubumuzdan ikisini ona yardım etmek için indirmeyi başardık ve durumunu stabilize ettikten sonra itfaiye onu nehirden kaldırıp hastaneye götürmeyi başardı.”

TEDAVİ ALTINA ALINDI

Carabineros Sözcüsü General Enrique Monrás ise, polisin sorumluluğunu dışlamazken, çocuğun gözaltı sırasında “dengesini kaybettiğini ve düştüğünü” ileri sürdü.

Çocuğun, olayın meydana geldiği yere yakın Santa Maria Kliniğinde tedavi altına alındığı ve durumu stabil olduğu açıklandı. 

İSTİFA ÇAĞRISI

Muhalefet ise özellikle son bir yıldır bir dizi insan hakları ihlali gündeme gelen Carabineros polislerinin başı General Mario Rozas’ı istifa etmeye çağırdı.

Geçen yılın Ekim ayından bu yana Şili, eşitsizliğe, adaletsizliğe ve yoksulluğa karşı bir kitlesel protesto dalgasıyla sarsılmıştı. Ardından gelen polis baskısı büyük tepki görmüştü. 

Ekim 2019’da metro ücretlerine zamla başlayan protestoları bastırmak için şiddet kullanan Carabineros polisleri tarafından işlendiği belirtilen  8 bin 575 insan hakları ihlali tespit edildi ancak sadece 16 polis görevden alındı.

Gösteriler sırasında bir dizi kabine değişikliği gerçekleştirildi ve sadece içişleri bakanı üç kere değişti. Ancak polis, haklarındaki sayısız iddiaya rağmen hükümetin desteğini korudu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri tarafından gönderilen bir heyet ise işkence ve cinsel taciz iddiaları da dahil olmak üzere protestolar sırasında meydana gelen sayısız ihlali ayrıntılarıyla anlatan ve mahkum eden raporlar yayınladı.

Bununla birlikte, sağcı Devlet Başkanı Sebastián Piñera, iki haftadan kısa bir süre önce BM genel kurulunda yaptığı konuşmada, insan haklarına saygı gibi değerlerin dünya çapında güçlendirilmesi çağrısında bulundu. 

Kitlesel ve aylarca süren protestoların ardından gelen anayasa referandumu kararı ise 25 Ekim’de hayata geçirilecek. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Fide işçilerini taşıyan minibüs TIR'a çarptı: 12 yaralı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Hakkı Boltan 6 soruşturma 5 dava: İktidarın korkutma ve sindirme politikası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa