04 Ekim 2020 08:30

Sine-Sen: Setlerde 8 saat çalışma ve insani koşullar istiyoruz

Set işçilerinin insani koşullarda ve en fazla 8 saat çalıştırılması gerektiğini belirten Sine-Sen Örgütlenme Daire Başkanı Galip Görür, işçilerin üretimden gelen gücünü kullanmasını istedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kadir GÜNEY

Sinema ve dizi sektöründe çalışan set işçilerinin uzun çalışma saatleri, ağır iş yüküne dönüşüyor. Kimi zaman 24 saate çalışmak zorunda kaldıklarını ve bunun sonucunda iş kazaları, ölümler, psikolojik sorunlar yaşadıklarını dile getiren set çalışanları, salgınla birlikte çalışma koşullarının daha da riskli hale geldiğini ifade ediyor. Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen), emekçilerin insani koşullarda ve en fazla 8 saat çalıştırılmasını istiyor. Sine-Sen Örgütlenme Daire Başkanı Galip Görür, set işçilerinin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerilerini Mezopotamya Ajansı (MA) ile paylaştı. 

8 SAAT ÇALIŞMA TALEBİ

Setlerde, çalışma saatleri, yemek, servis, kötü muamele ve uzun süreli psikolojik baskı gibi sorunların varlığına işaret eden Görür, set işçilerinin taleplerinin ise insani şartlarda çalışmak olduğunu belirtti. Setlerde 16 saatlik çalışmayı "işsiz insanlar" üzerinden normalleştirildiğini dile getiren Görür, "Bu salgın döneminde daha az çalışmaya, sağlıklı beslenmeye, uyumaya ihtiyaç yok mu? Bu şartlar bağışıklık sistemini düşürmüyor mu?" diye sordu. Görür, "Bu anlamda bizim önerimiz özellikle salgın döneminde setlerde 8 saat çalışmanın olmasıdır" dedi. 

DEVLET İŞÇİLERİ KORUMAYA ALMALI

Setlerde kurumsal bir denetim mekanizmasının da olmadığını belirten Görür, “Salgın döneminde de çok bir şey değişmedi. Salgın döneminde 3-5 ay ara verildi, belki tekrar verilebilir. Ara verildiği süre içerisinde mutlaka ekonomik desteğin asgari ücret düzeyinde tüm çalışanlara sağlanması gerekiyor. Devletin gerçek anlamda işçileri korumaya alması gerekiyor” diye ifade etti. 

İNSANİ TALEPLER

Kanunlara bakıldığında birçok haklarının olduğunu fakat bunların pratikte uygulanmadığının altını çizen Görür, işçilerin haklarını öğrenmesi ve sendikaya yönelmesi gerektiğini dile getirdi. Görür, şöyle devam etti: “Biz işverenleri uyarıyoruz, bu kadar sıkarsanız bir yerden patlar. Gelin var olan kuralları uygulayalım, taşeron sistemini kaldıralım, çalışma saatlerini düzenleyelim, servis ve yemek gibi insani ihtiyaçları normale çekelim. Bizim taleplerimiz aslında talep bile değil. İnsani olan şeyleri istiyoruz.”

ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

İşçilere örgütlenme çağrısında bulunan Görür, “Sendikaya gelerek sorunlarınızı anlatın. İşçiler mutlaka özne haline gelsin ve üretimden gelen gücünü kullansınlar. Sette bir sorun çıktığında buna oradaki herkes ses çıkarsın” diye konuştu. (İstanbul/MA)  

ÖNCEKİ HABER

Karabağ çatışmaları 8. gününde: Azerbaycan'ın Gence kentinde patlamalar yaşandı

SONRAKİ HABER

Hürriyet'teki 'Stalin' haberini Hürriyet Yazarı İlber Ortaylı tekzip etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa