04 Ekim 2020 10:42

Norveç’te özel güvenlik görevlilerinin grevi üçüncü haftasında

Norveç’te özel güvenlik görevlilerinin ücret artışı ve fazla mesai düzenlemelerinin iyileştirilmesi için başlattıkları grev, üçüncü haftasında devam ediyor.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te özel güvenlik görevlilerinin 16 Eylül’de ücret artışı ve fazla mesai düzenlemelerinin iyileştirilmesi için başlattıkları grev devam ediyor.

Parat Sendikası ve Norveç İşçi Sendikası (Norsk Arbeidsmandsforbund) üyesi yaklaşık bin 200 kişinin katıldığı grevin pazartesinden itibaren genişlemesi bekleniyor.

Ülkede yapılan bir anket ise grevin az sayıda insan tarafından bilindiğini ortaya koydu. Ankete göre özel güvenlik grevinin farkında olanların oranı sadece yüzde 7.

Norveç Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü FAFO’da araştırmacı olan Kristine Nergaard, grevin halkın günlük hayatını etkilemediği için çok az ilgi gördüğünü söylüyor.

Norveç İşçi Sendikası Genel Başkanı Anita Johansen ise “İnsanlara neden grevde olduğumuzu açıklamak istiyoruz. Basın bültenleri ve röportajlar ile daha görünür olmaya ve halka ulaşmaya çalışıyoruz, ancak ulusal medyaya tam olarak ulaşamıyoruz. Güvenlik görevlileri en son 2012’de greve gittiklerinde, özellikle grevin Oslo Havaalanı’ndaki güvenlik kontrollerini etkilemesi nedeniyle büyük ilgi görmüştü. Korona krizi nedeniyle havalimanlarında güvenlik görevlilerini greve çıkarmadık” dedi.

Norveç’te grev 16 Eylül’de Securitas ve Avarn gibi büyük şirketlerde çalışan ve Norveç Sendikalar Konfederasyonu LO’ya bağlı Norveç İşçi Sendikasına üye 383 çalışan ile Parat Sendikasına üye 420 çalışanın katılımıyla başlamıştı. Grev, 23 Eylül’de büyümüştü.

Maaş ve fazla mesai artış ile düzenlemelerinin yanı sıra talepler arasında çırakların koşullarının iyileştirilmesi de bulunuyor.

Sendikaların verdiği bilgiye göre göre yeni işe alınan bir güvenlik görevlisi 37,5 saatlik haftada, 184,97 kron saat ücreti kazanıyor. Vekterler dokuz yıl çalıştıktan sonra kıdemli aşamasına geliyor ve 194,47 kron kazanıyorlar. Özel güvenlik şirketi olan Securitas şefinin maaşı ise on kat daha fazla.

 

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta iş cinayeti: Elektrik akımına kapılan işçi öldü

SONRAKİ HABER

İzmir'de mahallenin baktığı "Jo" adlı köpek silahla vurulması sonucu ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa