04 Ekim 2020 11:27

"Kars Belediyesi önünde fetih namazı kılanlar 12 Eylül’ü devam ettirenler"

Ankara’da demokratik kitle örgütlerinin HDP’ye dönük operasyonlara ilişkin yaptığı ortak açıklamada konuşan şair Ahmet Telli, “Seçilenler görevden alınacaksa niçin seçim yapılıyor?” diye sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) dönük gözaltı, tutuklama operasyonları ve Kars Belediyesine kayyum atanmasına tepkiler sürüyor. Ankara’da bulunan Halkevleri, Devrimci 78’liler Federasyonu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısıyla operasyonları kınadı. Halkevleri Genel Merkez’inde yapılan ortak açıklamayı, şair Ahmet Telli yaptı.

"YOLSUZLUĞA KARIŞANLARA YAPTIRIM YOK"

Telli, AKP’nin 2002 yılından bu yana ülkeyi savaş, yoksulluk, kin ve nefret batağına sapladığını belirterek, “AKP başı her sıkıştığında işaret ettiği sandığın sonuçlarını ve iradesini tanımıyor. Seçilenler kayyum ile görevden alınacaksa niçin seçim yapılıyor. Hani ‘seçimle gelen seçimle gider’ idi, hani ‘halkın iradesi her şeyin üstünde’ idi. Kars Belediyesi’ne yapılan bu operasyon demokrasiye ve halkın iradesine yapılmıştır. Kin, nefret ve intikam çığlıkları ile uygulamaya konulmuştur. Adı yolsuzluk ya da diğer adli vakalara karışanlara herhangi bir yaptırım uygulanmazken, politik sebeplerle sadece HDP’li belediyelere gözaltı tutuklama ve kayyum uygulaması kabul edilemez. Bu uygulamayla halka ve demokrasiye karşı suç işlenmektedir. Belediye Meclisinin yok sayılarak Kayyum atanması yasaları hiçe saymak, tanımamaktır” diye konuştu.

"NAMAZ İŞLEDİKLERİ SUÇA ÖRTÜ OLMAZ"

Telli,, Kars Belediyesi’ne atanan kayyumun belediye binası önünde namaz kılmasına ilişkin “Ülkeyi savaş batağına sokan bu anlayışın atadığı kayyum ilk olarak Kars Belediyesi önünde fetih namazı kılmıştır. Emevi Cami’sinde kılamadıkları fetih namazını Kars Belediyesi önünde kılarak niyet ve anlayışlarını ortaya koymuşlardır. Ancak kıldıkları bu namaz işledikleri suça örtü olmayacaktır. 12 Eylül öncesinde Gazi Eğitim Enstitüsü’nü ele geçiren faşist zihniyetin Milli Eğitim Bakanı ‘Gazi Eğitimi de vatan topraklarına kattık’  diyerek, faşist işgali meşrulaştırmış ve sahip çıkmıştı. Şu anki anlayış aynı anlayıştır. Kars Belediyesinin önünde fetih namazı kılanlar 12 Eylül’ü devam ettirenlerdir” diyerek tepki gösterdi.

DARBE REJİMİ… 

Telli, bugün en temel insan haklarını yok sayanların, demokratik hak ve özgürlükleri rafa kaldıranların, muhalifleri cezaevilerine dolduranların darbe rejimini devam ettirenler olarak tanımladı. Telli, şöyle konuştu: “12 Eylül 40 yıldır devam ediyor. Egemenlerin ihtiyaçlarına göre AKP eliyle yeniden ve yeniden tahkim edilerek sürdürülüyor. Hakkında hiçbir yargı kararı olmadan Kars Belediye Başkanını görevden almak, belediye meclisini yok sayarak kayyum atamak hukuki, ahlaki ve vicdani bir yaklaşım değildir. Bu anlayışı şiddetle kınıyoruz. Kars Belediye Başkanı başta olmak üzere hakkında yargı kararı olmayan ve rehin tutulan tüm seçilmiş belediye başkanları, milletvekilleri ve belediye meclis üyeleri ile birlikte HDP PM üye ve yöneticileri derhal serbest bırakılıp görevlerine iade edilmelidir.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de mahallenin baktığı "Jo" adlı köpek silahla vurulması sonucu ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

TMMOB Kocaeli İKK: Kimyasal dökülen depoda işçiler kontrolden geçirilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa