05 Ekim 2020 00:57

Kamuya ait açık ocaklar Yeni Anadolu Madencilik AŞ’ye devredildi, işçi tedirgin

Soma’da, Türkiye Kömür İşletmelerinin payının bulunduğu Yeni Anadolu Madencilik AŞ’ye, kamuya ait ocak devri yapıldı. İşçiler endişeli ve tepkili.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Soma’da, Türkiye Kömür İşletmelerinin yüzde 16 payının bulunduğu Yeni Anadolu Madencilik AŞ’ye, kamuya ait 2 yer altı 4 tane de açık ocağın devri yapıldı. İhalesiz olarak kamuya ait ocakların devredilmesine işçilerden tepki geldi.

“YILLARDIR YATIRIM YAPILMADI”

Kamuda çalışan bir işçi, “Mevcut kamunun elindeki iki açık ocak Yeni Anadolu’ya devrediliyor. Yani 2 tane çalışmakta olan açık ocak, özele geçiyor. Işıklar A panosu ve Sarıkaya ocaklarının ikisi geçiyor bunun dışında Deniş açık ocak C panosu da var” dedi. Kamuya ait ocakların gittikçe küçülmeye gittiğini ifade eden işçi protokolün önceki gün imzalandığını belirterek, “Sendikacılardan da bilgi alamıyoruz. İşçi de bu durumdan ciddi rahatsız. Kamuya ait toplam 4 ocak vardı, A panosu, Eynez Ocak ve Sarıkoya, Deniş bölgesinden bir parça verdiler. Bunlar kamunun kendisinin yatırım yapmayıp yıllardır eski iş makineleriyle bir şekilde devam ettiği şimdi de küçüle küçüle devroldu” diye konuştu.

Bundan sonraki süreç için kaygılarını dile getiren işçi, “Kamuların işçileri kalmayacak. Diğer panolarda kalanlar olur ama bundan sonraki aşamada ise komple devir olabilir ve işçilerin hali ne olacak belli değil” dedi.

“İŞÇİLER ARASINDA HUZURSUZLUK ARTTI”

Açık ocakların devredilmesini ile ilgili konun 1 yıldan fazla zamandır konuşulduğunu söyleyen işçi, “A panosunun bölgesinin ihalesi iki kez yapılmıştı, küçük bir alandı şirket ilgi göstermedi. Biraz daha büyüttüler yine cazip gelmedi. 3. ihalede daha büyük alan kapsama alındı ama bu kez ihale yapmadılar. TKİ’nin de payının olduğu Yeni Anadolu şirketine ihalesiz bir şekilde devredilmiş oldu” dedi. 1 yıldır gündemde olan bu devir işlemlerine karşı Maden-İş Sendikasının sessiz kaldığını söyleyen işçi, “Protokol imzalandıktan sonra mesaj atıyor uğraşacağız, mücadele edeceğiz, diyor. Ama zaten beklenen bir şeydi. Genel merkez olarak da soma şube olarak da aktif rol alınmadı. İşçiler arasında huzursuzluk arttı” diyerek tepki gösterdi.

“İKTİDARIN VE TKİ’NİN YANLIŞ POLİTİKALARI NEDENİYLE ELİMİZDEKİLER GİDİYOR”

Açık ocaklarda yıllarca çalışan bir başka işçi, “Yıllardan beri yatırım yapılmıyor. Soma’dan özellikle Ankara ve doğu taraflarına gönderilen fakir fukara kömürü denilen kömürler var ama bunlar da kârımıza yansıtılmıyor. Yıllardır da işletmemize yatırım yapılmıyor. Devamlı hizmet alımları, ihaleler yapılıyor. Yer altı ocakları firmalara veriliyor, o zaman da üzücü olaylar yaşıyoruz. TKİ’nin alt firmasına ihalesiz verilmesi de kanımıza dokunuyor. Zamanla iktidarın yanlış politikaları ve TKİ’nin yanlış politikaları nedeniyle elimizdekiler yavaş yavaş gidiyor” dedi. Çalışma koşulları açısından da sorunların çıktığını ifade eden işçi, “İlk başta lanse edilmiyor ama sonradan karşınıza bir sürü olay çıkıyor sadece sizin duyduğunuz büyük facialar duyuluyor. Ama aslında burada neredeyse ortalama günde bir kişi vefat edebiliyor alınmayan iş güvenliği ve iş sağlığı nedeniyle. 301 faciasından sonra işçilerin koşulları düzeltilmiş görünse de hâlâ çok sorun var” diye konuştu.

MADEN İŞ SOMA ŞUBESİ: ÖZEL SEKTÖR OLUNCA MI MİLLİ VE YERLİ OLUYOR?

Maden İş Soma Şube Başkanı Şevket Şahin ise Ege Linyitleri İşletme Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, “Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun yani kurumumuzun yönetim kurulu toplantısında aldığı kararla bizim çalıştığımız sahalarımızı 2 yer altı 4 tane de açık ocak sahamızı Yeni Anadolu Madencilik ve Teknoloji AŞ’ye devretti. Bu TKİ’nin alt şirketlerinden birisi. Tüm kamuoyu bilsin, bu Ege Linyit İşletmelerinin parsellenmesi demek. İhalesiz bir şekilde bizim çalıştığımız şuanda bile kömür aldığımız sahanın ihalesiz şekilde farklı yere peşkeş çekilmesi demektir. TKİ’nin yazdığı 4 maden sahasıyla ilgili açıklamasında en altta yer alan cümlesi bizleri derinden üzdü. Kamu demek içinde herkesin tuzunun olduğu demek, kamu demek biz demek. Maalesef mili ve yerlilikten bahsedenler kamunun arazilerini öbürkülere peşkeş çekiyor. Özel sektör olunca mı milli ve yerli oluyor. Önce kendinizde arayın. O zaman yapmayın gidin bu işi” dedi.

TKİ’ye seslenen Şahin, “Biz kamu eliyle çalışıp durduğumuz, kömürünü çıkarıp hazırladığımız hem A panosunda hem de Kartalkayası’da üretimimizi kendimiz yapmak istiyoruz. Oralar bizim sahamız. Zarar ettiğin yerlerin hesabını EGE linyitlerine soramazsın, bizim işçimiz üzerinden buna yapamazsın. Maden İşçileri Sendikası Soma Şubesi olarak bu davanın sonuna kadar takipçisiyiz” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kovid-19'a yakalanan Trump'ın sağlık durumu iyiye gidiyor, "yarın taburcu edilebilir"

SONRAKİ HABER

DSİ kendi işlerini şirketlere yaptırmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa