DSİ kendi işlerini şirketlere yaptırmış
Sayıştay, Devlet Su İşlerinin her işi piyasada hizmet alımı ile şirketlere yaptırdığı tespitinde bulundu.
DSİ logosu
Birkan BULUT
Ankara
Sayıştay, Devlet Su İşlerinin (DSİ) 2019 yılı denetim raporunda, kurumun kendi imkanlarıyla yapması mümkün olan baraj, gölet, sulama, taşkın koruma, atıksu toplama ve arıtma tesisleri gibi her işi piyasada hizmet alımı ile şirketlere yaptırdığı tespitinde bulundu.
DSİ 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’na göre kurumun kendi imkanlarıyla karşılayabileceği bazı hizmet alımlarını, ihale yoluyla piyasadan karşıladığı tespit edildi. Genel müdürlük ve bölge müdürlüklerinin yatırım programında bulunan ve ihalesi yapılacak olan baraj, gölet, sulama, taşkın koruma, atık su toplama ve arıtma tesisleri, içme suyu tesisleri, ve isale hattı işlerine ait planlama raporları ve yapım projelerinin hazırlanması işlerinin, DSİ imkanları ile yapılması mümkünken, piyasadan hizmet alımı suretiyle temin edildiği ve bedellerinin de bütçeden ödendiği tespit edildi.
6 BİN 348 TEKNİK PERSONEL VAR
DSİ’nin teknik kapasite, donanım, teknik ve idari personel açısından yeterli kapasiteye sahip olduğu belirtilen raporda, kurumun 6 bin 348 teknik hizmetler sınıfı personeline sahip olduğu hatırlatıldı. Raporda, “Bu kadar donanımlı ve kapasiteli bir kuruluş tarafından ihalesi yapılacak olan baraj, gölet, sulama, taşkın koruma, atıksu toplama ve arıtma tesisleri, içme suyu tesisleri, ve isale hattı işlerine ait planlama raporları ve yapım projelerinin hazırlanamaması düşünülemez” denildi.
"YERSİZ KAMUSALLAŞTIRMA"
Raporda tespit edilen bir başka bulgu ise "yersiz kamulaştırmalar" oldu. Bazı büyük yapım ihalelerinde kazıdan çıkan malzemelerin idarenin gösterdiği yerler dışına dökülmesi nedeniyle bu yerlerin kamulaştırılmak zorunda kaldığı tespit edilen raporda, bunun “yersiz kamulaştırma bedeli ve zarar-ziyan bedeli ödenmesine” sebep olduğu vurgulandı. Raporda, hangi yapım ihalelerinde yersiz kamulaştırmaya gidildiği ve yersiz ödemelerin miktarı ise açıklanmadı.