05 Ekim 2020 07:35

Diyarbakır kayyumların yap-boz tahtasına döndü

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyumlar, 4 yılda iki projeyi iki kez yıkıp yeniden yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyumlar, 4 yılda iki projeyi iki kez yıkıp yaptı. Projelerden biri 1 milyon 857 bin TL'ye ihale edilirken, davetiye usulüyle yapılan diğer projenin maliyeti bilinmiyor.

Mezopotamya Ajansından Fethi Balaman ve Cahit Özbek'in haberine göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne atanan ilk kayyum Cumali Atilla'nın 2 projesi, bir sonraki kayyum Hasan Basri Güzeloğlu tarafından yıktırıldı. Yenisine başlanan projeleri yeni kayyum Münir Karaloğlu devraldı. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yönetimindeki belediye eş başkanları tarafından yapılan merkez Yenişehir ilçesi Ofis Semti'ndeki Konuk Evi önündeki meydanın düzenlemesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın görevden alınmasıyla belediyeye atanan kayyum Cumali Atilla tarafından 2018'de yıktırıldı, 2019'da ise tamamlandı. 3 bin 360 metrekarelik meydanın yeşillendirilmesini, bazalt taşlı döşemeleri, pergoleler ve çeşitli türden bitkilerin olduğu saksıları ve oturma gruplarını kaldırarak yıktıran Atilla, bunun yerine 680 metrekareye renkli asfalt, bin 165 metrekareye iroko deck tahta kaplama döşedi.

Kent halkının ve sivil toplum örgütlerinin Yapıldığı dönemde iroko deck tahta kaplamaların kış koşullarına dayanamayacağı, tahtaların altında su birikeceği ve koku yapıp çürüyeceği yönündeki eleştirilerini dikkate almayan Atilla, projeyi devam ettirdi. Ancak eleştirilerin haklılığı, zaman içinde tahta döşemelerin çürümesi ve sökülmesiyle anlaşıldı.

"BİLİNÇLİ YAPILIYOR"

Kentte 2016 yılında atanan kayyumlarla beraber yapılan projelerin birer birer çöktüğünü, bunun bilinçli bir politika olduğunu kaydeden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Şaban Karataş, bu projelerin yukarıdan gelen talimatlar doğrultusunda yapıldığını söyledi.

Kayyumlar döneminde denetim mekanizması olmaması nedeniyle en kötü malzemelerin kullanıldığını, bunu bir sonraki ihale için alan açmak amacıyla planlı yapıldığı kaydeden Karataş, tüm bu projelerin belli firmalara ihalesiz, doğrudan temin yoluyla verildiğini ifade etti.

Karataş "Cuma Atilla’ya hepimiz şahit olduk. Sayın Selçuk Mızraklı onun mini sarayını teşhir etmişti. Konuk Evi önünde trilyonlarca masraf yapıp, kendilerine göre bir proje çizdiler. Ancak Konuk Evi'nin ruhuna yakışacak bir proje değildi. Mühendisler Odası, kentteki diğer sivil toplum örgütlerinin itiraz oldu. Ancak kimse dinlemedi. Bu projelerin hepsinde en kötü malzemeler kullanılıyor. Neden, çünkü bir sonraki ihale için alan açıyorlar" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Pamukkale Üniversitesinin uzaktan eğitim alt yapısı yine çöktü

SONRAKİ HABER

Mektup: Afili sözlere artık karnımız tok, biz öğretmene değer verilsin istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa