05 Ekim 2020 10:42

CHP'li Yıldırım Kaya ve Mustafa Adıgüzel, öğrencilerin internet sorununa dikkat çekti

CHP milletvekilleri Yıldırım Kaya ve Mustafa Adıgüzel, Mecliste düzenledikleri basın toplantıları ile uzaktan eğitim alan öğrencilerin internet sorununa dikkat çekti.

Fotoğraf: Özgür Uyaroğlu/AA

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, pandemi sürecinde eğitimde fırsat eşitliğinin tamamen ortadan kaldırıldığını, bilgisayarı, interneti ve televizyonu olmayan milyonlarca çocuğun eğitim alamadığını söyledi. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, de öğrencilere evlerinde ücretsiz internet sağlanmasını istedi.

"ÖĞRETMENLER MALZEMELERİNİ KENDİ KISITLI BÜTÇELERİ İLE KARŞILADI"

CHP'li Yıldırım Kaya, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla Mecliste basın toplantısı düzenledi. Tüm öğretmenlerin gününü kutlayan Kaya, pandemi sürecinde çocukların eğitimi için verdikleri insanüstü çaba için tüm öğretmenlere teşekkür etti.

Kaya, öğretmenlerin, salgın sürecinde evlerinde uzaktan eğitim sitemi kurup, evlerini adeta birer dersliğe dönüştürdüklerini, ortalama 7 bin lira tutarındaki bilgisayar, internet, kamera gibi malzemeleri Milli Eğitim Bakanlığından hiçbir destek almadan kısıtlı bütçelerinden karşıladıklarını söyledi.

"3600 EK GÖSTERGE HÂLÂ VERİLMEDİ"

Verilen tüm görevleri özveriyle yürüten öğretmenlerin hakkının ödenmediğini, yıllardır çözüm bekleyen sorunları bulunduğunu belirten Kaya, şöyle konuştu:

"Tüm partilerin seçim dönemlerinde söz verdiği 3600 ek gösterge hala verilmedi. Öğretmenler Kanunu çıkartılmadı. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlere kadro verilmedi. Ücretli öğretmenler asgari ücretin de altında, açlık sınırında çalıştırılıyor. Eş ve çocuklarından ayrı kalan öğretmenlerin sorunlarına pansuman önlemler dışında köklü bir çözüm getirilmedi. Öğretmen maaşlarında iyileştirme yapılmadı. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde bir maaş ikramiye talepleri karşılanmadı. Öğretmen atamalarında Danıştayın, 'Adayın mülakat puanı KPSS puanının üç puan aşağı ya da yukarısında verilebilir.' kararına uyulmadı. Ayrıca 20 Haziran 2019'da TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, 'KPSS puanının aynısının mülakatlarda da verilmesi' mutabakatına da uyulmadı. Evlerinden uzaktan eğitim yapan öğretmenlere hiçbir ekonomik destek verilmedi. 2002 yılında 72 bin olan atanmayan öğretmen sayısı 600 bine ulaşmasına rağmen, öğretmen açığı kapatılmadı. Atama bekleyen 360 engelli öğretmenin ataması hala yapılmadı."

"MİLYONLARCA ÇOCUĞUMUZ EĞİTİMİN DIŞINA İTİLDİ"

CHP'li Kaya, pandemi döneminde yüz yüze eğitime geçmek için derslik ve öğretmen açığının kapatılmasının birinci koşul olduğunu vurgulayarak 20 bin köy okulunun açılması ve Milli Eğitim Bakanlığının en az 250 bin öğretmen ataması yapması gerektiğini dile getirdi.

Kaya, ayrıca pandemi sürecinde ikili eğitim yapılacağı düşünüldüğünde en az 212 bin 329 dersliğe daha ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Dünyada da eğitim sisteminin pandemi sürecinden olumsuz etkilendiğine işaret eden Yıldırım Kaya, "Türkiye'de ise 'Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor' diyen anlayışın temsilcileri, pandemi sürecini fırsata çevirerek, eğitimde fırsat eşitliğini tamamen ortadan kaldırıp, bilgisayarı, interneti ve televizyonu olmayan milyonlarca çocuğumuzu eğitimin dışına itti" ifadesini kullandı.

"ÜCRETSİZ İNTERNET SAĞLANMALIDIR"

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel,  de Mecliste düzenlediği basın toplantısında, pandemi döneminde, özellikle sorun yaşanan alanlardan birisinin de eğitim olduğunu hatırlattı.

Evinde eğitim görmek zorunda kalan öğrencilerin ihtiyacını karşılayacak internet için 80 lira gerektiğine dikkati çeken Adıgüzel, "Evlerinde öğrenci bulunan herkese, anayasanın eğitim hakkının ücretsiz olması gereğince ücretsiz internet sağlanmalıdır" dedi. (HABER MERKREZİ)

ÖNCEKİ HABER

Efemçukuru için İZSU'nun açtığı davaya Elele Hareketi’nden destek geldi

SONRAKİ HABER

Zamanın güzellikleri ve kötülükleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa