Çam ve Sakura Şehir Hastanesi sağlık emekçilerinin eylemine özel güvenlik engeli
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde sağlık emekçileri performans ücretleri için eylemlerini sürdürdü. Hastanede çalışan bir uzman hekim taleplerini ve maruz kaldıkları baskıyı dile getirdi.
Fotoğraf: SES
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde görev yapan sağlık emekçileri performans ücretlerinin ödenmemesini ve döner sermaye adaletsizliğini protesto etmeye devam ediyor. Başhekimin Haziran ve Temmuz ek ödemelerinin ödenmeyeceğini söylediğini aktaran bir uzman hekim, çalışma koşullarını, gördükleri baskıyı ve taleplerini Evrensel'e anlattı.
Uzun süre ödeme yapılacak denilerek oylanan sağlık emekçileri ek ödemelerinin verilmesi için ses çıkarma eylemi yapmak istedi, hastane güvenliği eyleme engel oldu. Bunun üzerine hastane dışına çıkan sağlıkçılar burada dağıttıkları bildirilerle yaşadıkları haksızlıkları dile getirdi.
October 6, 2020
"MAĞDUR EDİLMEYECEKSİNİZ" DİYEN BAŞHEKİM “HAZİRAN VE TEMMUZ EK ÖDEMELERİ YAPILMAYACAK” DEDİ
Aylardır ek ücretleri ödenmeyen, yoğun çalışma şartlarında çalıştırılan, mobbing ve tacizler nedeniyle ismini vermek istemeyen bir uzman hekim Evrensel'e çalışma koşullarını ve taleplerini anlattı.
Mayıs ayında hastanenin açıldığını ve Başhekimin tüm çalışanlara "Mağdur edilmeyeceksiniz" dediğini belirten uzman hekim, süreci şöyle aktardı: "Haziran ve temmuz perfomans ücretlerimiz, ek ödemelerimiz yatmadı ve net olarak bize yatmayacağı söylendi. Ama biz mayıs ayında bu hastaneye başladığımızda Başhekimin bize ilk kullandığı ifade ‘Hoşgeldiniz, kesinlikle mağdur edilmeyeceksiniz’ oldu. Ancak Haziran ve temmuz döner sermaye ücretleri ödenmedi.
Ek ödemelerle ilgili dilekçeler verdik, konuştuk. Başhekime ulaşmak mümkün değil, bizi muhatap almadı uzunca bir süre. Başhekim yardımcıları bu paralar ödenecek, hesaplar yapılıyor diyerek bizi eylül ortasına kadar ötelediler. Biz daha sonra Başhekime resmi toplantı talebini ilettik. Uzunca bir süre cevap gelmedi. Biz de geçen hafta çarşamba günü bir yürüyüş yapma kararı aldık. Yürüyüşten önce Başhekim aradı, toplantı talebimizi kabul etti. Diyalog kapısı açılınca bizde yürüyüş kararımızı iptal ettik. Başhekim toplantıda ‘Kesinlikle haziran ve temmuz ek ödemeleri yapılmayacak, ağustos eylül ve ekim 2020 tarihli ek ödemeler Bakanlığın genelgesine göre yatırılacak’ dedi. Kasım ve sonrası ne olacak dediğimizde ‘Üzerinde çalışıyoruz’ yanıtı aldık.
“GEÇİM SIKINTISI YAŞIYORUZ”
Bizim talebimiz net, hepimiz geçim sıkıntısı içindeyiz. 50 yaşındaki hocamız babasından para istemek durumunda kaldı, pek çok doktor arkadaşımız kredi kartları borcunu ödeyemiyor.
Burada çalışan hekim ve hemşirelerin çok büyük bir çoğunluğu yeni atama ile şehir dışından gelen insanlar. İstanbul’un kiralarını biliyorsunuz, yol parası verdiler, ev kiraladılar depozito verdiler, ciddi masrafları oldu ve ciddi mağduriyet yaşadılar. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Doktorların en büyük geçim kaynağı ek ödemelerdir ve söz verdiler yatacak ve mağdur edilmeyeceksiniz denildi bizlere. Bunun üzerine eylem yaptık."
"HASTA YÜKÜ FAZLA"
Hastanenin Kovid-19 hastası kabul etmediğini ve sevk etme kararı aldığını aktaran uzman hekim, ancak Kovid-19 dışı hastaların yoğunluğunun çok arttığını ve normalde çalıştıklarından çok daha fazla çalıştıklarını dile getirdi. Hastanede asistan hekimlerin olmadığını, uzman hekimlerin asistan gibi çalıştığını ancak bundan şikayetçi olmadıklarını dile getiren uzman hekim, şöyle devam etti:
“Maaşı düşünmeyelim, eve gittiğimizde çocuğu olan arkadaşlarımız var, çocuğumuz bir şey istediğinde onu alabilelim. En büyük motivasyon aracımız bu ancak biz bunu bulamıyoruz.
Sağlık çalışanları genel olarak performans sistemi nedeniyle - çünkü adaletli bir performans sistemi yok maalesef, ne kadar hasta bakarsan o kadar para mantığı üzerinden yürüyor- sağlık çalışanları 39 branşın hepsi geçim sıkıntısı yaşıyor. Bir çoğu yoksulluk sınırının altında yaşıyor, bir kısmı açlık sınırının altında yaşıyor. En büyük çağrımız sesimizi duymaları. Ücret iyileştirilmeli, çünkü en büyük motivasyon kaynağımız aldığımız maaştır. Doktorlar bile geçim sıkıntısı yaşıyorsa diyebileceğim başka bir şey yok.”
“MOBBİNG VE TACİZE UĞRUYORUZ”
Hastanede yoğun baskı ve mobbinge maruz kaldıklarını belirten uzman hekim, "Mobbinge ve inanılmaz bir tacize uğruyoruz. Bugün 10-15 kişi bireysel olarak arandı ve 'Bu yürüyüşü yapmayın, meslekten olursunuz, disiplin cezası yersiniz' gibi tehditler aldı. İdari ve eğitim sorumlusu arkadaşlar bunu bize yapanlar. Başhekim onları arıyormuş ve kendileri bize başhekimin ifadelerini kullanıyor. İsim ve bölüm vermeyeceğim bir bölümdeki 5 uzman arkadaşı yürüyüşten hemen önce eğitim sorumluları çağırdı, odasına aldı ve yürüyüşe katılmayacaksınız dediler, zorla oturtuldular ve yürüyüşe katılamadılar. 'Meslekten olursunuz, ihraç edilirsiniz, bu yürüyüşe katılmayacaksınız, bizim bölümümüz bu bölüme katılmayacak' diye konuşma yaptılar" dedi.
“PAZARTESİ GÜNÜNE KADAR SÜRE VERİYORUZ”
Uzman hekim, pazartesi gününe kadar ödemeler konusunda bir cevap alamazlarsa bir kez daha eylem yapma kararları olduğunu da ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)