07 Ekim 2020 09:10
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ekim 2020 12:14

Van’da gözaltına alınan gazetecilerin gözaltı süresi uzatıldı

Van’da gözaltına alınan gazetecilerin gözaltı süreleri 4 gün daha uzatıldı. Ayrıca soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirildi. İHD Van Şubesi, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van’da Osman Şiban ve Servet Turgut isimli yurttaşların helikopterden atılmalarına ilişkin haberler sonrası dün gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala, eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem ve Fehim Çetiner’in gözaltı süreleri 4 gün daha uzatıldı. Yürütülen soruşturma dosyasına ise “gizlilik” kararı getirildi. İHD Van Şubesi, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Gözaltındakilerle görüşmek üzere İl Emniyet Müdürlüğü’ne giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ümit Dede’nin sadece MA Muhabiri Cemil Uğur’la görüşmesine izin verildi.

Cemil Uğur’la görüşen ve diğer gazetecileri ayaküstü görebildiğini belirten Dede, Uğur ve diğerlerinin durumunu iyi olduğunu ifade etti.

Dede, Uğur’un kendisiyle paylaştıklarını şöyle aktardı:

“Bu operasyonun asıl sebebinin MA’nın son dönemlerde işkence edildikten sonra helikopterden atılan iki vatandaşa ilişkin, sınırda TSK’nın gerçekleştirilen öldürme olaylarına ilişkin, Kürtlere batı illerinde gerçekleştirilen linç girişimlerine ilişkin yürüttüğü gazetecilik faaliyetleri ve bu olayların üzerine cesaretle gitmesi olduğunu kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor. Bir suç ve buna ilişkin delil yok. Evde ve ajansta yapılan aramalarda haber içeriği dışında herhangi bir şeye el konulmadı.”

İHD VAN ŞUBESİ: GÖZALTINDAKİ GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKIN

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, gazetecilerin gözaltına alınmalarına ilişkin şube binasında açıklama yaptı. İHD Şube Başkanı Murat Melet ve dernek yöneticilerinin yer aldığı toplantı salonuna “Gazetecilik suç değil” pankartı asıldı.

Toplantıda konuşan İHD Şube Başkanı Murat Melet, basın özgürlüğünün olmadığı Türkiye’nin en çok gazetecinin cezaevinde olduğu ülke haline geldiğini söyledi.

Gerçek gazeteciliğin tarafsız olduğunu, Mezopotamya Ajansı’nın da tarafsız bir kuruluş olduğun ifade eden Melet, “Dünyanın hiçbir yerinde gazetecilerin tutuklandığını duymak istemiyoruz. Gazeteciler Türkiye’de yaptıkları haberlerden dolayı tutuklanıyorlar aynı zamanda toplumun haber alma hakkı da engelleniyor. Hiçbir gazeteci haberden dolayı gözaltına alınmamalıdır. Van’da gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılması gerekiyor. Basının özgür olmadığı ülkede kimse özgür değildir" dedi.

Hazırlanan basın metnini okuyan İHD Şube Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mehmet Karataş ise Türkiye'deki cezaevlerinde bugün itibarıyla 126 gazetecinin özgürlüklerinden mahrum edildiğini hatırlattı.

İktidarın baskı politikalarından dolayı halkın haber alma hakkının gasbedildiğini söyleyen Karataş, “Oysa basın özgürlüğü anayasa ile güvence altına alınmıştır. Güvence altına alınmasının en temel sebebi ise bu hakkın çok temel bir özgürlük olması ve herhangi bir iktidar değişikliği ile değişmeyecek olmasıdır. Basın özgürlüğü demokratik bir ülkede olmazsa olmazdır. Ne yazık ki, bu hak gazetecilere ceza olarak dönmektedir. Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni açıkladı. Türkiye 180 ülkenin yer aldığı listede 157’nci sırada. Türkiye geçen yıl da listede 157’nci sırada yer almıştı. Türkiye'de basının özgür olmadığını, basın özgürlüğünün önünde ciddi engellerin olduğunu ve bu engeller kalkmadığı müddetçe gerçeklerin yeterince ortaya çıkmayacağını gösteriyor” diye konuştu.

Karataş, Türkiye'deki gazetecilerin güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle işsizlik, ekonomik zorlukların yanı sıra yaptıkları haberler nedeniyle sansür, baskı, tehdit ve tutuklama kıskacında yaşamaya zorlandığını da ifade etti.

Karataş, sözlerinin devamında “Bu tablo ülkemiz adına acı verici bir tablodur. Bu, biz insan hakları savunucuları tarafından kabul edilecek bir durum değildir. Adil yargılanma herkesin hakkıdır. Bir an önce bu insanların adil bir şekilde yargılanıp, özgürlüklerine kavuşmalarını bekliyoruz. Adaletsizlik toplumda çok derin acılar yaratmaktadır. Bu insanların hapishanede  geçirecekleri her gün adalet kavramını daha da derinden yaralayacaktır. Cezaevlerindeki gazeteci sayısı bizler için korkunç bir rakam, bu insanların derhal özgürlüklerine kavuşmaları ve görevleri olan gazeteciliğe dönmeleri biz insan hakları savunucularının en büyük arzusudur” dedi. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Latmos'ta tarımı ve tarihi yok edecek maden işletmesine yargı "dur" dedi

SONRAKİ HABER

Pandemide halklar yoksullaşırken dolar milyarderlerinin serveti rekor kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa