07 Ekim 2020 10:24

Üç ay önce doğan çocuğun kimliği yeni verildi; geçen sürede aşılar yapılmadı

Üç ay boyunca çocuğuna kimlik çıkartamadıkları için yaşadıkları sorunları anlatan Deniz Çetin, kimliği olmadığı için ilk ayda yapılması gereken aşıları çocuğuna yaptıramadığını söyledi.

Fotoğraf: Deniz Abalıoğlu'nun kişisel arşivinden 

Reklam

Eda AKTAŞ
İzmir

Çocuğunun annesi Almanya vatandaşı olduğu için nüfus müdürlüğünde sorun yaşayan Deniz Çetin, üç ay önce doğan çocuğunun kimliğini iki gün önce çıkartabildi. Çetin, üç ay boyunca çocuğuna kimlik çıkartamadıkları için ilk ayda bebeklerin vurulması gereken aşıları çocuğuna yaptıramadıklarını söyledi.

Çocuğu doğduktan sonra kimlik çıkarmak için Kemalpaşa İlçe Nüfus Müdürlüğüne gittiğini söyleyen Çetin, “Anne Almanya vatandaşı olduğu gerekçesiyle nüfus müdürlüğü bizden annenin Almanya’da evli olmadığına dair belge istedi. Bizde Almanya konsolosluğu üzerinden belgeleri istedik. Gelen belgeleri ilçe nüfus müdürlüğüne iletmemize rağmen kabul etmeyip çocuğun kimliğini vermediler” diyerek süreci anlatı.

İlçe nüfus müdürlüğünde yaşadıkları sorunlar yüzünden üç ayda 6 kez konsolosluğa gittiğini, gelen evrakları sürekli yeminli tercüman ve noterde onaylattığını aktaran Çetin, bu süreçte tercümana ve notere sürekli para ödemek zorunda kaldığını da söyledi.

“KİMLİĞİ OLMADIĞI İÇİN AŞILARINI YAPTIRAMADIK”

İlçe nüfus müdürlüğünün kimliği vermemesinden dolayı çocuğun sağlık kontrollerini ve ilk aylarda vurulması gereken aşılarını yaptıramadıklarını ifade eden Çetin, “Kimliği olmadığı için aşılar sağlık ocağına gelmedi ve yaptıramadık. Çocuğun sağlık sorunu olmaması için özel hastaneye götürdük. Her muayene için özel hastaneye 400 lira verdik. Hem ekonomik hem de psikolojik olarak bu dönemde çok yıprandık” dedi.

Bu süreçte gittikleri tüm kurumlara çocuğu da götürdüklerini söyleyen Çetin, “Pandemi dönemimde üç aylık çocukla birçok kurum gezdik. Bu dönemde kimse çocuğun sağlığını düşünmedi. Çocuk hastalansa kimliği olmadığı için tedavi ettiremeyecektik. Peki bundan kim sorumlu olacak? İzmir valiliğine, ÇİMER’e, İçişleri Bakanlığına, Dışişleri  Bakanlığına yazdım ancak hiçbirinden dönüş olmadı. En son iki gün önce İzmir İl Nüfus Müdürlüğüne gittim. Şuan için çocuğa geçici kimlik belgesi verdiler ve 10 gün sonra kimliğin elimizde olacağını söylendi. Şimdilik kimlik sorununu çözdük. Ancak üç aydır kimlik verilmeyerek çocuğun sağlığının hiçe sayılmasını kabul etmiyoruz” diyerek Kemalpaşa İlçe Nüfus Müdürlüğünde çalışan memurlar hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını istediklerini belirtti. 

Reklam