07 Ekim 2020 11:20

Şırnak'ta çobanlık yapan İnal: Bölgede yeşil alan kalmadı, burası 3 aydır yanıyor

Şırnak'ın Cudi ve Besta bölgelerinde çobanlık yapan Fethi İnal, "Bölgede yeşil alan kalmadı. Bu bölge yaklaşık 3 aydır yanıyor" diyerek hayvanları otlatacak alan bulmakta zorlandığını dile getirdi.

Fethi İnal | Fotoğraf: MA

Paylaş

Şırnak merkez ve ilçe kırsallarında bulunan Gabar, Cudi ve Besta bölgelerinde bu yaz aylarında yaşanan yangınlar sonucu ormanlık alanlar büyük zarar gördü. Yangınlar nedeniyle aynı zamanda bölgedeki bağ ve bahçeler de küle döndü, canlıların yaşam alanları yok oldu. Yangınlara müdahale etmek isteyenlere ise çoğu kez “güvenlik” gerekçesiyle izin verilmedi. Yine, bölgedeki meralarda otlatılan hayvanlar da bu durumdan nasibini aldı. 

 

"HAYVANCILIK ADINA BİR ŞEY KALMAYACAK"

MA'da yer alan habere göre kentte yıllardır çobanlık yapan Fethi İnal, hayvanları otlatacak alan bulmakta zorlandığını dile getirdi. Her yıl bahar aylarında hayvan otlatmaya gittiğini aktaran İnal, “Sabahın ilk ışıkları ile uyanıyorum. Daha sonra hayvanları alarak yola çıkıyorum. Köyümüz Cudi ve Besta bölgelerinin tam ortasında. Bu yıl her yer yandı. Hayvanları otlatabileceğimiz yer kalmadı” diye konuştu. 

Yangına müdahale etmeye çalıştıklarını ancak engellemeyle karşıladıklarını söyleyen İnal, "Hayvanlarımızı yangın çıkan yerlerden uzak bir yere götürmek istediğimizde ise, 'yasak' diye engelleniyoruz. Bölgede yeşil alan kalmadı. Bu bölge yaklaşık 3 aydır yanıyor. Ben hiçbir zaman böylesi bir yangın görmedim" dedi. 

Bölge sakinlerinin geçimini hayvancılık yaparak sağladığını dile getiren İnal, “Ama bu ağaçlar ve otlar da yanarsa hayvancılık adına bir şey kalmayacak. Bu olmazsa nasıl geçineceğiz? Bu yangınlardan kaynaklı geçimini sağlayamayan halk ya göç ediyor ya da çocuklarını batıya çalışmaya gönderiyor. Bu yangınlar derhal durmalıdır" diye seslendi. 

"YANAN BİR AĞAÇ DEĞİL, İNSANLIK"

Yangınlardan sadece ağaçların değil bütün canlıların zarar gördüğünü belirten İnal, “Burada binlerce ağaç yandı ve halen de yanıyor. Yıllardır bu bölgede yeşeren otlar gelecek baharda yeşermeyebilir. Ama kimse bu felaketin farkında değil. Yanan bir ağaç değil, insanlıktır. Herkesin bu yangını görmesi ve duyurması gerekiyor" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AYM, Yüksekdağ'ın cezaevi görüşmelerinin kayıt altına alınmasında ihlal görmedi

SONRAKİ HABER

TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa