07 Ekim 2020 12:26

Ermenistan: Türkiye Azerbaycan’a destek verdiği için Karabağda’ki çatışmalar çıktı

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Dağlık Karabağ’daki çatışmaların Türkiye'nin Azerbaycan’a destek vermesi nedeniyle çıktığını,gerilimin tırmanması halinde Rusya’nın Ermenistan’a destek vereceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Paylaş

Dağlık Karabağ'da Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan gerilim devam ederken Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Türkiye'yi Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'a destek vererek tansiyonu artırmakla suçladı. Paşinyan AFP'ye verdiği söyleşide, "Türkiye aktif olarak müdahil olmasaydı, bu savaş başlamazdı” diye konuştu. Paşinyan Azerbaycan’ın “savaş başlatma” kararının motivasyonunun Türkiye'nin tam destek vermesi olduğunu belirtti. Paşinyan gerilimin tırmanması ve Ermenistan'a bir güvenlik tehdidi oluşturması halinde Rusya’nın Ermenistan’a destek için soruna müdahil olacağını belirterek "Rusya akdi sorumluluğunu yerine getirecektir” dedi.

Paşinyan çatışmalarda "Ortadoğu'dan terörist grupların aktif katılımının” tespit edildiğini belirterek Ermeni birliklerinin terörle mücadele ettiğini söyledi.

CİHATÇI AÇIKLAMASI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gizli servis raporlarının Suriye'deki cihatçı gruplardan 300 kadar cihatçının Halep kentinden yola çıktığını ve Antep üzerinden Dağlık Karabağ'a gittiklerini belirterek Ankara'dan açıklama istemişti.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Türkiye'nin Suriye'den çektiği 300 dolayında paralı askeri Dağlık Karabağ'a gönderdiği iddiasında bulunmuştu. Ermenistan ayrıca Türk F-16'larının çatışmada aktif olarak yer aldığını iddia ediyor. Ancak iddialar Türkiye ve Azerbaycan tarafından yalanlanıyor.

RUSYA’NIN KRİTİK POZİSYONU

Rusya Ermenistan'ın koruyucu gücü olarak görülüyor ve orada bir askeri üssü bulunuyor. Diğer yandan Moskova'nın Azerbaycan ile de iyi ilişkileri bulunuyor ve onlara silah satıyor. Petrol zengini Azerbaycan son yıllarda askeri yatırımlarını artırmıştı. Uzmanlar Türkiye'nin de Azerbaycan’a silah sattığını belirtiyor.

Rusya, ABD ve Fransa'nın dışişleri bakanları Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalarla ilgili ortak bir açıklama yapmış, "Bakanlar, çatışan tarafları bir kez daha derhal ve koşulsuz olarak ateşkesi kabul etmeye çağırır" denilerek AGİT Minsk Grubu'nun arabuluculuk yapmaya hazır olduğu belirtilmişti.

Çatışmanın onuncu gününde Dağlık Karabağ'daki Stepanakert kentinde patlama sesleri duyulduğu bildiriliyor. Çatışmalar başladığından bu yana 46’dan fazlası sivil olmak üzere en az 286 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

BELGARYAN: KARABAĞ NÜFUSUNUN YARISI YOLLARDA

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ordusu ile Ermeni milisler arasındaki çatışmalar sürerken bölgedeki sivillerin yarısının evlerini terk ettiği bildirildi. Dağlık Karabağ yerel yönetimi yetkililerinden Artak Belgaryan, yaklaşık 145 bin nüfuslu Karabağ'da ilk tahminlere göre 70 bin ila 75 bin kişinin çatışmalardan korunmak için bulunduğu bölgeden kaçtığını belirtti. Belgaryan, bölgedeki kadın ve çocukların yüzde 90'ının da evlerini terk edip başka bölgelere kaçmak zorunda kaldığını kaydetti.

Dağlık Karabağ'da 27 Eylül'de başlayan çatışmalarda iki taraf da birbirini sivil hedeflere saldırmakla suçluyor. Çatışmalarda şimdiye kadar 46'sı sivil olmak üzere toplam 286 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AYM Başkanı: ‘Özel af’ düzenlemesi Anayasa’ya aykırı

SONRAKİ HABER

Katledilen Büşra Yabaşkul’un davası 4 Kasım’a ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa