Van Barosundan gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki: Gazetecilik suç değildir
Van Barosu, gazetecilerin iki yurttaşın helikopterden atılması olayını ortaya çıkardıktan sonra gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Gazetecilerin Van’da iki yurttaşın helikopterden atılması olayını ortaya çıkardıktan sonra gözaltına alınmasına tepki gösteren Van Barosu, gazeteciliğin suç olmadığını belirterek, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.
Van Barosu, kentte 11 Eylül günü gözaltına alınan Osman Şiban ve Servet Turgut isimli yurttaşların helikopterden atılmalarını belgeleriyle ortaya çıkaran Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala, Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner ve eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem’in gözaltına alınmalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Gazeteciliğin suç olmadığının altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Mezopotamya Haber Ajansı Van Bürosu ile Jinnews muhabirleri arasında yer alan Adnan Bilem, Cemil Uğur, Şehriban Abi, ajans çalışanı Fehim Çetiner ile ajans çalışanı olmayan Nazan Sala ile Şükran Erdem 06.10.2020 günü sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınlar sonucu gözaltına alınmış, gazetecilerin fotoğraf makinelerine, kamera ve teknik malzemelerine yapılan aramalar neticesinde el konulmuş, akabinde haber bürolarında ajans temsilcisi olmadan arama yapıldığı ve birçok materyale el konulduğu öğrenilmiştir. Gözaltına alınan gazeteciler ile avukatları, alınan avukat görüş yasağı kapsamında 24 saat görüştürülmemiş, kısıtlılık kararı olan soruşturma kapsamında gazeteciler hakkında 4 gün gözaltı kararı verilmiştir.
Basın emekçilerine yönelik bu baskı ve yıldırma politikası ifade özgürlüğünün açık ihlali ve siyasi iktidarın yargı yoluyla özgür basını ve toplumu dizayn etme çabasından başka bir şey değildir. İfade özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Kamuoyunu ilgilendiren ve yurttaşın bilgi alma hakkı kapsamında, gazetecilerin özgürlüğünün korunması, devlete, Anayasa tarafından yüklenmiş en temel yükümlülüklerden biridir. Anayasa’nın 28. Maddesinde de belirtildiği üzere basın hür olmalıdır ve sansüre tabi tutulamaz. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri almakla mükelleftir.
Daha önce defaatle belirttiğimiz üzere; gazetecilik suç değildir. Mezopotamya Haber Ajansı ve Jinnews muhabirlerine yönelik gözaltı işlemleri keyfi olduğu gibi, Anayasaya, hukuka ve demokratik toplum gereklerine aykırı olup, gözaltı işlemlerine son verilerek basın emekçilerine yönelik baskıya ve sindirmelere son verilmesini beklediğimizi kamuoyuyla ile saygıyla paylaşırız.” (Van/MA)