08 Ekim 2020 07:24

Ender İmrek'in davasında gerekçe göstermeyen savcı ceza istedi: Anlayana gerekçe açık

Gazetemizin yazarı Ender İmrek'in, "Parıl parıl parlıyordu Hermes çanta" başlıklı yazısı nedeniyle hakkında açılan davada savcı gerekçe sunmaksızın İmrek’in cezalandırılmasını istedi.

Fotoğraf: Erdost Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Evrensel yazarı Ender İmrek'in, 29 Haziran 2019'da yayımlanan “Parıl parıl parlıyordu Hermes çanta” başlıklı yazısı nedeniyle yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Esas hakkında mütaalasını açıklayan savcı İmrek'in 'isnat edilen suçtan' cezalandırılmasını istedi ancak herhangi bir gerekçe açıklamadı. İmrek'in avukatlarının savcıya 'gerekçe açıklama yükümlülüğünü' hatırlatması üzerine Savcı “Anlayana gerekçe açık” yanıtını verdi. Emine Erdoğan'a “güzel vasıf atfetmeyerek hakaret” ile suçlanan İmrek'in bir sonraki duruşması 2 Aralık 2020 saat 10.05'te görüşecek.

'HAKARET YOK, SİYASAL ELEŞTİRİ VAR...'

Ender İmrek hakkında “Parıl parıl parlıyordu Hermes çanta” başlıklı yazısı nedeniyle Emine Erdoğan'a “güzel vasıf atfetmeyerek hakaret” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması Bakırköy Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Ender İmrek'in katılmadığı duruşmada İmrek'in avukatları hazır bulundu.

Gazetecilerin pandemi nedeniyle alınmadığı duruşmada söz alan Ender İmrek'in avukatı Yıldız İmrek, Prof. Dr. Yaman Adeniz ile İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak tarafından hazırlanan ve  hakaret suçlarına dair bilimsel verileri içeren mütalaayı mahkemeye sunduklarını hatırlattı. İmrek, “Muhatap Emine Erdoğan, burada siyasal bir rol üstlenmiş bir kişidir, müvvekilim de bir basın mensubu sıfatıyla siyasal eleştiri yapmıştır. İddianamede “asılsız ithamlar” gibi ifadeler vardır. Asılsız itham nedir anlamış değiliz. Emine Erdoğan Hemes çanta takmamış mıdır, takmıştır. Öyleyse asılsız olan nedir? Burda yapılan siyasal eleştiridir” dedi.

'BERAAT TALEP EDİYORUZ'

“Bu davanın açılmaması gerekirdi” diyen Avukat İmrek, “İddianamede 'iyi ve güzel vasıflar atfetmeyerek hakaret' gibi bir suçlama vardır, bu ne demektir, yani bir kişinin beğenilmeyerek eleştirilmesi, dahası övülmemesi demektir. Yani müvekkilim Emine Erdoğan'ı övmediği için hakaretle suçlanmaktadır. TCK'nın 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun unsurları belirlidir. Burada hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı anlaşılacaktır. Ayrıca İçişleri Bakanı Sülayman Soylu'nun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında söylediği 'alçak, şerefsiz' gibi sözler, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ifde özgürlüğü kapsamında kabul edilmişken, müvvekilimin Emine Erdoğan'ı övmemesinin suç olarak kabul edilmesi hukuki değildir. Burada siyasal eleştiri vardır, hakaret yoktur. AİHM kararları eleştirinin cezalandırılmasının susturucu bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Müvekkilimiz hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

SAVCI GEREKÇE BİLE SUNMADAN CEZA İSTEDİ

Avukat beyanlarının ardından savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı herhangi bir gerekçe göstermeden “Sanığın isnat edilen suçtan cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Mütaala ardından söz alan Avukat İmrek, “Savcının bütün beyanlarının gerekçeli olması gerekir. Sayın mahkeme de savcının mütaalasının gerekçesini ortaya koymasını talep etmelidir” dedi. İmrek, mütaalaya karşı savunma yapmak için süre talep etti.

Duruşma savcısı ise Avukat Yıldız İmrek'in bu talebine karşılık “Anlayana gerekçe çok açık” şeklinde yanıt verdi.

Talebe yanıt vermeyen mahkeme başkanı, süre taleplerini dikkate alarak bir sonraki duruşmanın 2 Aralık 2020 tarihinde saat 10.05'te görülmesine karar verdi.

ÖVMEME SUÇU: GÜZEL VASIF ATFETMEYEREK HAKARET

29 Haziran 2019'da gazetemiz Evrensel'de yayımlanan "Parıl parıl parlıyordu Hermes çanta" başlıklı yazıda CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun Çağlayan Adliyesi’nde mahkemeye çıkması ile aynı tarihlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Japonya’daki G20 Zirvesi’ne 50 bin dolar değerindeki timsah derisi Hermes çanta ile katılmasını eleştirdi.

İmrek yazıda “İki Türkiye fotoğrafı… Biri ünlü markanın çantasıyla zenginliği, ihtişamı, gösterişiyle gündem olan Emine Hanım, diğeri uyduruk bir iddianameyle hakim karşısına çıkarılan blucinli Canan Hanım… Emine Hanım tüm dünyaya çantasıyla tanıttı Türkiye’yi… Canan Hanım duruşmasıyla, duruşuyla… Tarihe ayakkabılarıyla, çantalarıyla, gardıroplarıyla geçenler, saraylarıyla, sarayın itibarıyla övünenler halklar nezdinde hiç de iyi intiba sahibi olmadılar. Tarihten ders çıkarmakta yarar yok mu?​” diye sordu.

Bu yazı gerekçe edilerek İmrek'e Emine Erdoğan’a, “güzel vasıf atfetmeyerek hakaret etmek” suçlaması yöneltildi ve dava açıldı.

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO dahil her platformda ABD ile çalışmaya devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Sındır: Belediyelerin mali özerkliği tırpanlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...