19 yıldır tutsak edilen Gazeteci Dawit Isaak için araştırma komisyonu önerisi
İsveç Parlamentosunda farklı siyasi partilere üye bir grup milletvekili, Gazeteci Dawit Isaak'ın serbest bırakılması için araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Fotoğraf: @FreeDawit hesabının Facebook hesabından alınmıştır.
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İsveç Parlamentosunda farklı siyasi partilere üye bir grup milletvekili, 19 yıldan beri Eritre'de cezaevinde tutulan Gazeteci Dawit Isaak'ın serbest bırakılması için parlamento bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, Muhafazakar Parti Milletvekili Betty Malmberg, Liberal Parti Milletvekili Maria Nilsson, Hıristiyan Demokrat Milletvekili Sofia Damm, Merkez Partisi Milletvekili Ola Johansson ve Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Janine Alm Ericsson, yazılı soru önergesiyle 19 yıldan beri cezaevinde tutulan Gazeteci Dawit İsaak'ın serbest bırakılması için bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
Baskıcı rejimler tarafından İsveç vatandaşlarının gözaltına alındıklarına ve tutuklandıklarına dikkat çeken milletvekilleri, örnek olarak Çin'in yayıncı Gui Minhai, İran'ın Ahmed Reza Calali ve Türkiye'nin HDP'li politikacı Hamit Biten'i tutuklamalarını gösterdi.
En fazla cezaevinde tutulan İsveç vatandaşının Dawit Isaak olduğuna, 19 yıldan beri ailesi, avukatları ve İsveçli diplomatlarla görüşmesine izin verilmediğine dikkat çeken milletvekilleri, ”Tek olumlu şey ailesinin Dawit'in hayatta olduğunu duymaları. Ancak yıllar boyu sürdürülen yoğun çabalara karşın Dawit hâlâ tutsaktır” dedi.
Pandeminin yaygınlaşmasından sonra Birleşmiş Milletler Eritre Özel Temsilcisi'nin aralarında Isaak'ın da bulunduğu siyasi tutsakların bırakılması talebine Eritre'nin olumlu yanıt vermemesine tepki gösteren milletvekilleri, şu ifadelerle Eritre'ye yaptırım uygulanmasını istedi.
"2016 ila 2020 yıllarında Eritre Avrupa Birliği'nden 200 milyon avro yardım aldı. O sıralar Komisyon başkanlığını yapan Jean-Claude Juncker, Afrika ile ortaklığa daha fazla yatırım yapılmasını istedi. Bu doğal olarak olumlu ancak ticaret ve yardım insan hakları ve demokrasi talepleriyle açıkça birleştirilmeli.”
Milletvekilleri, Eritre'ye yapılan yardımın hukuk devleti, demokrasi ilkeleri ve insan haklarına saygı gösterilmesi ve bu arada Dawit Isaak ve siyasi tutsakların serbest bırakılmasına bağlanmasını istedi.
19 yıldan beri tutuklu bulunan Isaak'ın hala mahkeme karşısına çıkarılmadığını ve adil bir yargılanmaya tabi tutulmadığını hatırlatan milletvekilleri, İsveç ve Avrupa Birliği'nin Isaak'ın serbest bırakılması için önergelerinin kabul edilmesini ve Isaak'ı özgürleştirmek için parlamento bünyesinde bir araştırma komisyonu oluşturulmasını talep etti.