08 Ekim 2020 23:13

Depo işçisi: İşçiler olarak korkmayıp, haklarımızı savunmamız lazım

İstanbul Esenyurt'ta çalışan bir depo işçisi pandemide yaşadıkları sorunları Evrensel'e yazdı.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Depo İşçisi
İstanbul

Ben Esenyurt’tan bir depo işçisiyim. Size pandemiyle birlikte son süreçte iş yerimizde yaşadığımız sorun­ları anlatmak istiyorum.

Bayramdan sonra hep zorun­lu mesaiye kalıyoruz. Artık vücudumuz yorgun düşüyor. Yorgun düşmemiz de bu salgına yakalanmamızın riskini artı­rıyor. Mesaiye kalmayanları tutanakla tehdit ediyorlar. Tuvalete gittiğimizde “Kaç daki­kadır tuvalette ne yapıyorsun?​” diye soruyorlar. İş yoğun diye 2-3 vardiya bir arada çalıştırılıyoruz. İşyerindeki İSG uzmanı da doktor da salgın koşul­larında bu şekilde çalışmayı onaylamıyor ama yi­ne de 2-3 vardiya birlikte çalışmaya devam ediyo­ruz. Raf aralarında yığılmalar oluyor, aynı raftan 15 kişi iş almaya çalışıyoruz. Korona var diye 2 haftada bir vardiya dönüyoruz, güya önlem alıyor­lar ama bir sürü insan dip dibe çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Ayrıca servislerimizde pozitif çıkan arkadaşlarımız olunca servistekilerin tamamını te­maslı sayıp karantinaya yolluyorlardı ama bu sü­reci hepimizin yıllık izinlerinden düştüler.

Bu işyerinde çalışıp meslek hastalığı olmayan çok az işçi vardır. Burada çalışmaya başlamadan önce bizlerden sağlık raporu istiyorlar ama yeni çalışmaya başlayan işçiler bile 5- 6 ay­da ya bel ya boyun fıtığı oluyor, diz­lerinden sıkıntı yaşıyorlar. Sağlık so­runlarımızdan bahsettiğimizde ya başka bölümlere yolluyorlar ya da bir şekilde yıldır­maya çalışıyorlar bizleri. Buraya işçiler prim var diye geliyorlar ama son süreçte primlerimiz hiç zamanında verilmiyor, meslek hastalığı yüzünden raporu olanlar zaten prim alamıyor. Zaten 1 güne 5 günlük prim kesiyorlar.

Bizim korkmayıp, kendi haklarımızı savunma­mız lazım, yoksa sessiz kaldığımız için başka ta­vizler de vermek zorunda kalacağız.

ÖNCEKİ HABER

Medeni Kanun ile "mücadele ettiğini" söyleyen Edizer tabiplik görevinden açığa alındı

SONRAKİ HABER

Kültür ve Turizm Bakanlığından otellerle ilgili yeni karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa