09 Ekim 2020 07:18

Tutuklu aileleri: Bir ölüm haberi daha almak istemiyoruz

Şırnak T tipi Kapalı Cezaevinde cezaevi koşullarını protesto eden tutuklular, 2 haftadır kapalı aile görüşlerine çıkmıyor. Tutuklu aileleri kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen cezaevlerinden Şırnak T tipi Kapalı Cezaevinde cezaevi koşullarını protesto eden tutuklular, 2 haftadır kapalı aile görüşlerine çıkmıyor. Tutuklular, talepleri karşılanmadıkça eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Tutuklu aileleri, bu uygulamalarla yakınlarına ölüm dayatıldığını belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu. 

HASTA TUTUKLU HÜCREDE TUTULUYOR

Şırnak T Tipi Cezaevinde bulunan hasta tutuklu Nezir Katar'ın eşi Cihan Katar, yaşananların insanlık suçu olduğunu belirterek, "Tutuklular 2 haftadır kapalı aile görüşlerine çıkmıyorlar. Nedeni de cezaevindeki hak ihlalleri ve kötü koşullarıdır. Nezir midesinden ameliyat oldu ve hasta. Şuan da tedavi ve kontrolleri yapılmıyor ve hastaneye götürülmüyor. Gerekçe olarak da koronavirüsü gösteriyorlar. Nezir, tam 15 gündür arkadaşıyla bir hücrede tutuluyor” dedi.

"BİR ÖLÜM HABERİ DAHA ALMAK İSTEMİYORUZ"

Havaların soğumaya başladığına dikkat çeken Cihan Katar, “Tutuklulara sıcak su verilmiyor. Tutuklulara dönük çok ciddi saldırılar var. Bu saldırıların ve ihlallerin bir an önce bitmesini istiyoruz. Dünyanın başka hiçbir yerinde böylesi bir uygulama görülmedi. Neden hırsızlar ve soyguncular için af çıkardılar da siyasi tutuklular için çıkarmadılar? Tutuklular da bu ülkenin vatandaşları. Ne suçları var? Bu zulme karşı durdukları için şuanda cezaevindeler. Bir ölüm haberi daha almak istemiyoruz. Cezaevlerinde bu zulüm politikasına son verilmelidir" diye konuştu.  

"4 YILDIR OĞLUMU GÖRMEDİM"

Afyonkarahisar T Tipi Kapalı Cezaevinde olan oğlunu 4 yıldır görmediğine anlatan Akide Ertaş da “Oğlum 7 yıldır cezaevinde. İlk tutuklandığında Mardin Cezaevine gönderildi. Daha sonra oradan Afyon'a sürgün ettiler. Afyon çok uzak olduğu için görüşlerine gidemiyoruz. 22 saatlik yolu nasıl gidebilirim ki? 4 yıldır oğlumu görmüyorum. Bunun neresinde adalet var? Bu sürgün politikaları ile hem bizleri hem de çocuklarımızı cezalandırmak istiyorlar. Hiç olmazsa bize yakın bir cezaevinde kalsaydı görüşüne giderdim. Oğlumun diş ağrısı vardı ama hastaneye götürülmedi. Bu zulüm değil de nedir? Zulüm etmelerinin tek gerekçesi Kürt olmamız. Her gün bir ölüm haberi geliyor cezaevlerinden. Tutuklulara ölümü reva görüyorlar. Bizler bunu kabul etmiyoruz ve kimse de buna karşı sessiz kalmasın" diye konuştu.

"YOL ÇOK UZAK GÖRÜŞE GİDEMİYORUM"

Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevinde 8 yıldır tutuklu bulunan Reşit Uyar'ın annesi Meryem Uyar ise herkesi duyarlı olmaya çağırarak, şunları söyledi: “Oğlumu görmek istiyorum ama gidemiyorum. Hem çok uzak hem de ben hastayım ve bu kadar yolu göze alamıyorum. En son görüşe gittiğimde kaza geçirdim. Kolumdan sakatlandım. O gün bugündür gidemiyorum. Onu yakın bir cezaevine sevk etmeleri için defalarca kez dilekçe verdik. Ancak yetkililerin dönüşü her zaman olumsuz oldu. Bu ihlaller kabul edilemez. Bu vicdani değil. Tek dileğim bu ihlallerin bir an önce son bulması ve oğlumu bir kez daha görmektir." (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

Güney Doğan'ın babası: Adalet yerini bulana kadar davanın takipçisi olacağım

SONRAKİ HABER

2 tarım işçisinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, çadır bölgesi karantinaya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa