09 Ekim 2020 11:40

TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu: Ağır koşullarda çalıştırılıyor, tükeniyoruz

Ortak açıklama yapan TTB Merkez Konseyi, TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu ve TTB Tıp Öğrencileri Kolu, "Genç hekimler tükeniyor" dedi.

Fotoğraf: Ashkan Forouzani/Unsplash

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu ve TTB Tıp Öğrencileri Kolu yaptıkları ortak açıklamayla, sıkıntılı bir eğitim sürecinin ardından mesleğe ilk adımı atan genç hekimlerin sağlıkta dönüşüm programının getirdiği performans sistemi, mobbing, şiddet ve giderek kötüleşen özlük haklarıyla karşı karşıya kaldığına işaret etti. Açıklamada, mesleğiyle ilgili ülkesinde bir gelecek göremeyen birçok genç hekim yurt dışında çalışabilmek için alternatif yollar aradığı belirtildi.

GÜNDÜZ SERVİSTE, GECE NÖBETTE

Asistan hekimlerin, uzmanlık eğitimi için başladıkları hastanelerde neredeyse her basamakta ‘tampon’ görevinde kullanıldığına vurgu yapılan açıklamada “Ülkemizde sağlık hizmetinin büyük bir kısmı uzmanlık eğitimlerine devam eden asistan hekimler tarafından sürdürülmektedir. Pandemiyle birlikte bu iyice hissedilir hale gelmiştir. Gündüz kendi biriminde çalışan asistan hekim, akşam kovid servislerinde nöbet tutup, nöbet izni kullandırılmadan ertesi gün yine aynı biriminde çalışmaya devam ettirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

"MOBBİNGE MARUZ KALIYORUZ"

Tecrübelerinin çok sınırlı olduğu pandemi gibi önemli bir dönemde, asistanların çok sayıda hastanın sorumluluğunu tek başına üstlenmek zorunda kalabildiğine işaret edilerek “Asistan hekimler hastanelerde adeta bir köle gibi, uzun mesai saatleri boyunca, çok zor koşullarda çalıştırılmaktadır. Hukuki nöbet (mesai) saatleri hiçbir şekilde uygulanmamakta, asistanlar bunu talep ettiğinde ise mobbinge uğramaktadır” denildi. TTB Asistan Hekim Kolunun yaptığı bir çalışmada nöbetlere itiraz edenlerin yüzde 93’ünün mobbinge maruz kaldıklarını belirttiklerine dikkat çekilerek “Fiziksel yorgunlukla birlikte ruhsal olarak da zorlanan genç hekimler, yöneticilerin çalışma koşullarını, haklarını önemsemeden planlar yapması ve ‘belirsiz’ çalışma koşulları sebebiyle ‘Tükenmektedir’!” değerlendirmesinde bulunuldu.

"UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK GÖRÜLÜYORLAR"

Hastanelerde ucuz iş gücü olarak görülen, çok düşük ücretler alan, görev tanımları belirsiz olan, hastanelerin personel açığını gideren ve ezilen intern doktorların ise bunca karmaşanın arasında eğitim almaya çabaladığına vurgu yapılan açıklamada “Pandemiyle birlikte eğitimlerinin aksaması, hastalanma  kaygısı, risk grubunda olan intern doktorların sağlıkları ve eğitimleri arasında seçim yapmak zorunda kalmasına sebep olmuştur. Yeterli ekipmanın sağlanmaması öğrencilerin en büyük sorunudur. Birçok fakültede intern öğrenciler Kovid-19 geçirmektedir. Geçtiğimiz günlerde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi İntern Dr. Merve Mercan arkadaşımız Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Bu haber tıp öğrencilerini derinden etkiledi” denildi.   

NİTELİKLİ EĞİTİM VE ÇALIŞMA TALEBİ

Hastanelerdeki organizasyon eksikliği nedeniyle asistan hekim, intern doktor ve hemşirelerin iş yükünün arttığına dikkat çekilen açıklamada  “Bunlarla birlikte nöbet ücretleri ve ek ödemelerin, pandemi boyunca adaletsiz bir şekilde ve gecikmelerle yapılması asistanları bir kere daha hak kaybına uğratmıştır” denildi. Genç hekimlerin, sağlık yöneticileri tarafından ‘ihmal’ edilerek yalnız ‘iş gücü’ olarak görülmesinin hekimlerin enerjisini tükenme noktasına getirdiği belirtilerek “Artık nitelikli çalışma şartlarında, adil bir iş dağılımının olduğu, eğitim ve özlük haklarımızın temin edildiği, şiddete karşı önlemlerin alındığı, güvenli bir çalışma düzeni istiyoruz. Tüm asistan arkadaşlarımızı ve tüm genç hekimleri mücadelemize davet ediyor, yöneticilerden çözüm beklediğimizi bildiriyoruz” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19'dan yaşamını yitiren doktorlar Akbaş ve Köseoğlu için saygı duruşu

SONRAKİ HABER

"AKP'ye oy verenlerin yüzde 46,9'u tarikatların yasaklanmasını istiyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa