09 Ekim 2020 12:58

Kars'ta belediye meclis üyeleri: Bilgen’in yerine kayyum atanması siyasi bir karar

DSP ve HDP’li meclis üyeleri, Kars halkının Ayhan Bilgen’den memnun olduğunu belirterek, tutuklanması ve yerine kayyum atanması kararının siyasi olduğunu belirtti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

HDP’li Kars Belediye Belediye eş başkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca ile 4 belediye meclis üyesi tutuklandı. Belediyeye kayyum atandı. Evrensel’e konuşan DSP ve HDP’li meclis üyeleri, Kars halkının Bilgen’den memnun olduğunu belirterek, tazminat aldığı dosyadan tekrar tutuklanmasının ve yerine kayyum atanması kararınının siyasi olduğunu söyledi. 

"BİLGEN ÇALIŞIYORDU"

DSP’li Kars Belediyesi Meclis Üyesi Sacit Akman, “Süreci nasıl değerlendirelim, baştan aşağı yanlış. Şahsım olarak bu süreci onaylamıyorum. Haksız bir davranış. Adamın hiçbir alakası yok. Benim partim ve partilim değil. Üstelik de büyük bir rakibimdi. O olmasıydı biz kazanacaktık. Ama bir de hak, adalet var. Yani sen işte rastgele adamı yok Kobani, yok terörist, yok PKK, yok KCK. Yani bunlar artık inandırıcı şeyler değil yani. Kars halkı da memnun pozisyondaydı, adam çalışıyordu. Adam örgütle, partisiyle bile ilişkisini kesmeye başlamıştı, aldılar. O da devletin takdiri bir şey diyemem. Ama tasdik etmiyorum” diye konuştu.  

"HDP’NİN KARS’I ALMASINDAN RAHATSIZLARDI"

HDP’nin nasıl Kars’ı aldığı yönünde bir rahatsızlığın olduğunu ifade eden Akman, “Biliyorsunuz Kars’ın kozmopolitik bir yapısı var. Her türlü inanç ve ırktan insan var. Burada siyaset yapmak da zor. Yani işte oyunlar oynandı, yapacak bir şey yok. Bizlerin hakkını da gasbettiler. Meclisin feshedilmesiyle ilgili bize bir yazı bile gönderilmedi. Belediyeler Kanunu’na bakıyorsunuz. Böyle bir şey yok. Bir kişinin suçu var ise 25 kişi nasıl bu cezayı çeker, bunu da anlamış değilim. Adam gördüğümüz kadarıyla çalışkan bir insandı. Mecliste de çoğu kararları oy birliği ile aldı. MHP’lisi de, AKP’lisi de, CHP’lisi de oy verdi. Yanlış bir şey vardı ise vermezlerdi. 

"HIRSIZLAR YARGILANMADI, BİZ YARGILANDIK"

HDP’li Kars Belediyesi Meclis Üyesi Abdülmecit Aydın, yaşanan durumu iradenin gasbı olarak değerlendirdi. 12 bin kişinin kendilerini seçmek için oy vermediğini belirten Aydın, “İnsanlar isyan ediyor, oy verdik diyorlar. Burada parti gözetmezsizim halk tepkili. AKP’lisi, MHP’lisi, CHP’lisi olsun herkes tepkili, bunların tamamı isyan ediyor. Yazık günah diyor. Ayhan Bilgen bu şehre değişiklik, yenilik getirdi, hırsızlardan hesap sormaya başladı. Ayhan Başkan sordu ama yargı sormadı. Yargı bizleri yargıladı, onları yargılamadı. Ayhan Bilgen 2014’de yargılandı. 6 yıl geçti. Yargı biz seni haksız yere tutukladık. Tazminat verdi. Şimdi yine aynı dosyadan tutukladıktan 10 dakika sonra yerine kayyum geldi. Meclis üyelerimiz de tutuklandı. Bakıyorsun bir suç unsuru yok” diye konuştu. 

"SEÇİMİ KAZANAN SEÇİMLE GİTMELİYDİ"

Telefonla ulaştığımız CHP’li belediye meclis üyeleri ise parti kararlarının olduğunu, il başkanları dışında kimsenin konuşmayacağını söyledi. Bunun üzerine konuştuğumuz CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, meclisin neden feshedildiğine dair kendilerine bir yazı gönderilmediğini ve gerekçe gösterilmediğini söyledi. Bu kararın siyasi bir karar olduğunu belirten Toraman, belediye eş başkanlarının görevden alınmasıyla ilgili konuşarak, “6 yıl önce hak ihlaline uğradığı Anayasa Mahkemesi tarafından belirlenmiş bir kişinin aynı soruşturmadan alınmış olması bir siyasi karardır. Belediye çalışmasından dolayı bir durum yok. Belediyeyi borçla devir aldı. Yeni yeni bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Seçimi kazananın seçimle gitmesi gerektiği, adalette eşit temsiliyetin sağlanmasına yönelik tutumumuz belli parti olarak” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Necdet İpekyüz’e hapis istemi

SONRAKİ HABER

Boşanma duruşmasına saatler kala öldürülen kadının cenazesini kadınlar taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa