09 Ekim 2020 19:20

Artık, internet bağlantınız kesilse bile Evrensel’i okumaya devam edebilirsiniz

Evrensel’in yeni mobil sitesi ile, günün köşe yazılarını ve haberleri telefonunuzun ön belleğine indirebilir ve internet erişimine sahip değilken de okuyabilirsiniz.

internet bağlantınız kesilse bile Evrensel'i okumaya devam edebilirsiniz.

Paylaş

Evrensel.net, 1996’da başlayan dijital serüveni* boyunca, özellikle internet haberciliğinin yaygınlaşmaya başladığı 2011 sonrasında birçok kez yenilendi. Bu yenilikler hiçbir zaman makyaj değildi. Hepsinin temelinde, bir yandan teknolojinin ulaştığı teknik birikim diğer yandan okurlarımızla daha ileriden bağ kurabilme olanaklarındaki yenilikler ve ilerlemeler yatıyordu. Evrensel.net’te bir süre önce başlayan değişim sürecini de bu ilerlemenin bir parçası olarak değerlendirebiliriz.

2013’te evrensel.net’te yapılan değişiklikle, internet sitemizi mobil cihazlarla uyumlu hale getirmiştik. Çünkü, Gezi Direnişiyle birlikte mobil cihazların internete ulaşımda oynadığı rol artmış, teknolojik alt yapı da web sitelerinin tüm cihazlara uygun hale getirilmesine olanak sağlar hale gelmişti. Evrensel de o günlerde yayına aldığı responsive (uyumlu) web sitesi ile bu günlere gelen yolda ilk adımı atmış oldu.

Aradan geçen 7 yılda, mobil uyumlu olmayan web sitesine rastlamak mümkün değil artık. Dahası, web siteleri için “önce mobil” (mobile first) yaklaşımı öne çıkmaya başladı. Bu değişikliğin altında, kullanıcıların internet erişiminde mobil cihazların büyük yer tutması yatıyor. Örneğin, okurlarımızın ortalama yüzde 80’i evrensel.net’i mobil cihazlarla ziyaret ediyor.

2013’te “mobili de dikkate alarak” yaptığımız değişiklikten sonra ilk kez “sadece mobil için” değişiklik yapıyoruz. Bu değişikliğin temelinde de yine kullanıcı deneyimini artırmak yatıyor.

YENİ EVRENSEL MOBİL’DE NELER VAR?

Evrensel’in yeni mobil ara yüzünde, mobil için daha hızlı web siteleri üretmek amacıyla Google tarafından geliştirilen PWA (İleri Web Uygulaması - Progressive Web App) teknolojisini kullandık.

PWA’yı, mobil uygulama ile geleneksel web sitesinin melezi olarak düşünebilirsiniz. Bir yandan klasik web siteleri gibi, herhangi bir yerden indirmek zorunda kalmaksızın mobil tarayıcınız ile erişilebildiğiniz yeni Evrensel mobil, uygulamaların sahip olduğu bazı özellikleri de bünyesinde barındırıyor. Peki nedir bu özellikler?

HIZLI YÜKLENME:

Evrensel’in yeni mobil sitesi, inşa edildiği PWA teknolojisi sayesinde normal web sitelerinden daha hızlı yüklenir. 

KOLAY DOLAŞIM:

Son eklenen içerikler önbelleğe alındığı için haberler arasında geçiş yapmak hem hızlı hem de kolaydır. Cihazınızın ekranını sağa sola kaydırarak haberler arasında geçiş yapabilirsiniz.

ÇEVRİM DIŞI OKUMA:

Klasik web siteleri ile mümkün olmayan bu özellik sadece mobil uygulamalarda mümkün olabiliyordu. PWA teknolojisi ile çevrim dışı erişim, uygulamanın dışına taşınmış oldu. Evrensel’in yeni mobil sitesi ile anasayfada yer alan günün köşe yazılarını, son 24 saatte yayımlanan ya da kategorilerde yer alan haberleri telefonunuzun ön belleğine indirebilir ve internet erişimine sahip değilken de okuyabilirsiniz.

ANA EKRANA EKLEME:

Yeni mobil sitemizi cihazınızın ana ekranına ekleyebilir ve tıpkı bir uygulama kullanır gibi, tek dokunuşla Evrensel’e ulaşabilirsiniz. Üstelik bu işlem telefonunuzda yer kaplamayacağı için boş belleğe de ihtiyacınız yok.

EVRENSEL – MARFEEL İŞ BİRLİĞİ

Yeni mobil ara yüzümüzü, Google’ın Sertifikalı Yayın Ortağı olan Marfeel ile birlikte geliştirdik. 2011 yılından bu yana yayıncılık ve reklam sektörleriyle birlikte çalışan Marfeel, her ay bir milyardan fazla mobil oturuma hizmet veriyor. Marfeel'in iş birliği yaptığı yayıncılar arasında The Washington Times, Euronews, DMG Media Ireland, El Confidencial, The South African, Proceso.mx ve 01net yer alıyor.

* 1995’te kurulan Evrensel, 1996’dan bu yana internet sitesi ile de okurlarıyla buluşuyor. Türkiye’de içeriğini internete aktaran ilk gazeteler arasında yer alan Evrensel’in dijital serüvenini, İsmail Gökhan Bayram’ın daha önce yayımlanan "Evrensel'in dijital tarihi" başlıklı yazısında okuyabilirsiniz.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Trump kadar cesur olacağını düşünmüyorum

SONRAKİ HABER

Sivas'ta tarım işçilerin çocukları çadıra aldıkları ateş nedeniyle zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa