10 Ekim 2020 08:50
Son Güncellenme Tarihi: 10 Ekim 2020 12:31

Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı: Savaş politikası değil, kalıcı barış

10 Ekim 2015'te Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler için birçok kentte anıldı. Saygı duruşu ve karanfil bırakılan anmalarda barışın sesini yükseltme çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

10 Ekim 2015'te Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler için birçok kentte anma etkinliği düzenlendi. Açıklamalarda katliamda rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkenin dinmeyeceği ve mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı.

AMED EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU: KARANFİLLERİ DEĞİL KATİLLERİ ENGELLEYİN

10 Ekim Gar Katliamı anma programı kapsamında Diyarbakır Ofis Kavşağı’nda toplanan Amed Emek ve Demokrasi Platformu, polis tarafından ablukaya alındı. Emek örgütleri saat 10.05’te 1 dakikalık saygı duruşunun ardından açıklama yaptı. 

Açıklamada konuşan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Sekreteri Doğan Hatun, “10 Ekim günü Türkiye halklarına barış umudunu, barışı haykırmak için Ankara'ya yola çıktık. Ankara vardığınızda bu gün burada alınan güvenlik önlemleri orada alınmamıştı. O günün İçişleri Bakanlığına bugün burada aldığınız tedbirleri orada neden almadınız?“ diye sordu. Hatun, Diyarbakır Garına karanfil bırakılmasına izin verilmemesine tepki göstererek “Anmak için tren garına karanfil bırakmak istedik ama bu günün İçişleri Bakanı bunu engelledi. Siz karanfilleri değil katilleri engelleyin” diye seslendi.

"TÜM SORUMLULAR YARGILANANA KADAR ÖFKEMİZİ DİRİ TUTACAĞIZ"

Ardından açıklamayı okuyan Amed Emek ve Demokrasi Platformu Eş Sözcüsü Gönül Adıbelli, 103 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Katliamı’nın 5 Haziran’da Diyarbakır, 20 Temmuz  Suruç Katliamı’nın devam olduğunu, bu katliamların arkasındaki elin kim olduğunun aydınlatılmadan 10 Ekim dosyasını hiçbir şekilde kapanmayacağını söyledi. Adıbelli, “Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını araştıranların, 'Kokteyl örgüt' diyerek davayı sulandıranların, yol kontrollerini kaldırarak katillere adeta koridor açanların, saldırı olacağı istihbaratını tertip komitesinden gizleyenlerin, patlamaların ardından birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan gaz sıkma emri verenlerin, ambulansların geç gelmesinin sorumlusu olanların, güvenlik tedbiri almayanların katliamdaki rolü ortaya çıkarılmadıkça, asıl failler yargılanmadıkça 10 Ekim dosyası kapanmayacaktır. 10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız” dedi.

Açıklamanın ardından beyaz balonlar uçuruldu. Anma programı kapsamında saat 15.00’da mezarlık ziyaretinin ardından 18:30 anma etkinliği gerçekleştirilecek. (Diyarbakır/EVRENSEL)


İZMİR EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: KESİNTİSİZ SAVAŞ POLİTİKASI DEĞİL, KALICI BARIŞ

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 5.yılında İzmir'de de anma düzenlendi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, "Katil IŞİD işbirlikçi AKP", "Faşizme ölüm halka hürriyet", "Onlara sözümüz barış olacak", "Katil devlet hesap verecek" sloganları attı. Yapılan basın açıklamasına Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de katıldı.

Açıklama öncesi konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ, "Biz unuttuk o günden beri ağız dolusu gülmeyi, ancak hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Gururla haykıracağız yitirdiğimiz canların haklarını" diyerek katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu. Özdağ mücadele vurgusu yaparak, "Yitirdiğimiz 103 insan sayı değil insan. Bilir misiniz tarifi mümkün olmayan acılarla bu acılara alışmadan katlanarak yaşamayı? Bizler biliyoruz yaşadık yaşıyoruz. İlk günkü gibi öfkeliyiz yastayız, kararlıyız, korkmuyoruz, yılmadık ve vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

"HESABINI MUTLAKA SORACAĞIZ"

Ortak basın açıklamasını ise DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı, "103 insanımızı yitirdiğimiz, yüzlerce insanımızın fiziksel, yüzbinlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim katliamı, emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir.10 Ekim katliamı, 6 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamlarıyla başlayan ve ardı ardına gelen IŞİD saldırılarının bir parçasıdır" dedi.

10 Ekim dosyasının asıl failler yargılanmadıkça kapanmayacağını ifade eden Sarı, "10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız" diye konuştu.

"BARIŞ GELENE KADAR MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Daha sonra söz alan KESK Eş Genel başkanı Aysun Gezen de Ankara'daki anmada emniyetin yaptığı gözaltıları da hatırlatarak, "10 Ekim mitingini yaparkenki taleplerimiz derinleşerek sürüyor. Bu ülkeye eşit, özgür bir yaşam, barış gelene kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Biz bu ülkede yaşamak istiyoruz her şeyden önemlisi de gökyüzüne kansız bakmayı çok özledik" diye konuştu.

Anmadan sonra ise Gündoğdu Meydanına gidilerek 103 karanfil denize atıldı.

BERNA KOÇ VE AYŞE DENİZ MEZARLARI BAŞINDA ANILDI 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri basın açıklamasının ardından 10 Ekim Ankara Katliamında yaşamını yitiren Ayşe Deniz ve Berna Koç'un Doğançay mezarlığında bulunan mezarlarını ziyaret etti. Ayrıca Selçuk'ta ise KESK, DİSK, TMMOB anma etkinliği düzenledi. Anmaya EMEP, CHP, HDP ve çeşitli kurum temsilcileri katıldı. 

BERGAMA DEMOKRASİ PLATFORMU: DUVAR VE ENGELLERİ YIKACAĞIZ

Bergama Demokrası Platformu da 10 Ekim basın açıklaması Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Eğitim-Sen Bergama Baştemsilcisi Şirin Ural tarafından okunan basın açıklamasında "Bu ülkenin katliamları ile hesaplaşmak için mücadele verenlerin karşısına çıkarılan duvarları ve engelleri biliyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, ne duvarlar örerlerse örsünler, o duvarı yıkacak tuğlaları çekip çıkaracağımızdan kimse kuşku duymamalıdır. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız" dedi. 

DİKİLİ: ASIL FAİLLER YARGILANMALI

Dikili Emek ve Demokrasi Güçleri Dikili Atatürk Meydanı'nda 10 Ekim anması düzenledi.

Basın açıklamasını  İbrahim Aslan ve Ayşe Hamarat okudu.

Açıklamada "Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını araştıranların, 'Kokteyl örgüt' diyerek davayı sulandıranların, yol kontrollerini kaldırarak katillere adeta koridor açanların, saldırı olacağı istihbaratını tertip komitesinden gizleyenlerin, patlamaların ardından birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan gaz sıkma emri verenlerin, ambulansların geç gelmesinin sorumlusu olanların, güvenlik tedbiri almayanların katliamdaki rolü ortaya çıkarılmadıkça, asıl failler yargılanmadıkça 10 Ekim dosyası kapanmayacaktır" denildi.

Saygı duruşunun yapıldığı anmada Asim Gönen' in yazdığı şiir okundu. (İzmir/EVRENSEL)


DENİZLİ EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: ASIL FAİLLER YARGILANSIN

Denizli’de anma programı için bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri basın açıklaması yaparak bombalı saldırının faillerinin hala bulunamamasına vurgu yaptı. Basın açıklaması hayatını kaybeden 103 kişinin anısına saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri adına KESK Denizli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Selçuk Göçer basın açıklamasını okudu.

Katliamda rolü bulunanların ortaya çıkarılmadığı ve asıl faillerin yargılanmadığı sürece 10 Ekim dosyasının kapanmayacağını vurgulayan Göçer, “10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız” dedi.

Göçer son olarak, “Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye'yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz” ifadelerini kullandı. (Denizli/EVRENSEL)


ADANA'DA DAVAYI SAHİPLENME ÇAĞRISI YAPILDI 

Adana'da DİSK, KESK, Adana Tabip Odası ve TMMOB’nin yanı sıra EMEP, ESP, SYKP, Sol Parti, Halkevleri, CHP, HDP ile 10 Ekim aileleri Adana Tren Garında Ankara Katliamında hayatını kaybedenleri andı. 

Ortak basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fatma Sarıoğuz Güney okudu. Dava dosyasını takip eden avukatlardan Emek Partisi Adana İl Başkanı Avukat Sevil Aracı, dava süreci ve devam eden dava ile ilgili bilgi vererek, katliamı gerçekleştiren IŞİD örgütünün arkasındakilerin, kamunun sorumluluğunun ortaya çıkarılması için hep birlikte mücadele etme çağrısı yaptı. En basit evraklara dahi erişimin engellendiği bir soruşturma süreci ile başlanan davada gizlenmek istenenin kamunun sorumluluğu olduğunu ifade eden Aracı, “Katliamı planlayanların çoğunun yargılanıp, ceza verilip sonra bırakılan kişiler olduğunu gördük. Katliamın en büyük sebebi böylesine eli kanlı bir örgütün engellenmemesi” dedi. Dava sonucu verilen ağır cezaların ailelerin davaya sahip çıkması ile sağlandığını dile getiren Aracı, “Bugün de bu dava sürüyor. Firari sanıklarla birlikte göz yumanların, kamunun sorumluluğunun ortaya çıkarılması için mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu davanın peşini hep birlikte bırakmayalım” diye seslendi.

“ARTIK İNSANLARI KUTUPLAŞTIRMAYI BIRAKSINLAR”

10 Ekim aileleri de kamu görevlilerinin ve siyasilerin katliamdaki sorumluluklarına dikkat çekti. Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya, “Ta Antep’ten Ankara’ya nasıl geldikleri biliniyor. Benim akşam ne yediğimi bile bilen MİT bunları bilmiyor muydu? Niye uyarmadı? Niye bize bu acıyı çektirdi. Biz bunların düşmanı mıydık? Biz barış istiyorduk, çocuklarımız barış istiyordu. Kim barış istemez?​” dedi.

Şebnem Yurtman’ın annesi Şafak Yurtman da "Şebnem oraya gittiğinde 23 yaşındaydı. Evin en küçüğüydü. ‘barış’ dedi, ‘demokrasi’ dedi, ‘Kürt, Alevi ayrımı olmasın’ dedi. ‘Beraber halay çekelim’ dedi. Bunun ne suçu var, ne günahı var? Oraya bomba atıp benim fidanımı elimden aldılar. Zannediyorlar ki seneler geçtikçe acılarımız körelir. Körelmiyor. Daha çok kin duyuyoruz, daha çok nefret duyuyoruz aslında. Gelecek nesillerin önünü açsınlar ki onlar barış desinler, birlikte halay çeksinler. İnsanları kutuplaştırmayı bıraksınlar”  dedi.

Fevzi Sert’in abisi Saadettin Sert de, katillerin Antep’ten Gar önüne kadar ellerini kollarını sallayarak gelebilmelerine tepki gösterdi.

“O ZAMAN GÖREV BAŞINDAYDINIZ BUGÜN NE BİLİYORSANIZ AÇIKLAYIN”

Anmaya katılan CHP Milletvekilleri de söz aldı. Ayhan Barut ülkeyi yönetenlerin bugün o dönemle ilgili sorgulanması gerektiğini belirterek “O zaman görev başındaydınız bugün ne biliyorsanız açıklayın” diye konuştu. Orhan Sümer, demokrasi ve barış adına hesap sorana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Burhanettin Bulut, bu topraklarda geçmişten beri kanla beslenen güçlerin olduğunu belirterek barış amacı ile bir araya gelen bu kurumların barış mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

“BU KARA GÜNLERİN MÜSEBİBLERİ YARGI ÖNÜNE ÇIKACAK”

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük konuşmasında “Hukuk devleti, demokrasi mücadelemiz soruna kadar devam edecek ve güzel ülkemizde demokrasi, hukuk devleti hayata mutlaka geçecek. Ve bu kara günlerin müsebbibi olanların mutlaka yargı önünde hesap verdiği günleri göreceğiz” dedi. TMMOB İKK Sekreteri Erol Salman da bombayı attıranlardan hesap soracaklarını dile getirdi. TTB Merkez Konseyi 2’inci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Bizler katilleri tanıyoruz. Onları unutmayacağız. Sadece taşeronların değil, gerçek katillerin de hesap vermesini istiyoruz” diye konuştu.

“DEMOKRASİ VE ÖRGÜRLÜK MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

HDP  Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, failin her ne kadar insanlığın başına bela olan IŞİD olsa da asıl sorumluların gerekli tedbirleri almayan hükümet olduğunu belirterek “Tüm failler yargı önünde cezasını çekene kadar demokrasi ve özgürlük mücadelesini en kararlı şekilde yürütmeye devam edeceğiz” dedi. (Adana/EVRENSEL)


ANTALYA: UNUTMAYACAĞIZ

10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenler Antalya’da da Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile anıldı. Attalos Heykeli önünde bir araya gelen Antalyalılar hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının üzerine karanfil koydu.

Basın açıklaması öncesi konuşan Korkmaz Tedik’in annesi Zöhre Tedik, “Suruç’un, 10 Ekim’in, Diyarbakır’ın katilleri hala ortada ama yargılanmıyorlar. Bunların hesabını bugün burada 81 ilde hala alanlarda olan emekçiler unutmayacak, hesabını soracak” dedi.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını yapan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, “Savaşın emekçi yığınlarına, halklara getireceği hiçbir şey yok. Milyonlarla mültecinin, hayatını kaybeden çocuklarımızın gerici saldırganlığa kurban gitmesine izin vermeyelim” dedi. Mol “Geleceğimiz barışta, yolumuz bir, çıkarlarımız bir. Savaşa hayır, karanlığa hayır. 10 Ekim’i unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi. (Antalya/EVRENSEL)


DERSİM EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU: SAVAŞA İNAT BARIŞ DİYENLER KATLEDİLDİ

Dersim'de Emek ve Demokrasi Platformu tarafından katliamda hayatını kaybeden Mesut Mak ve Adil Gür’ün mezar ziyareti gerçekleştirildi. Mezar ziyaretinde aşure ve niyaz dağıtıldı ardından mezarlara karanfil bırakıldı. Sanat Sokağında yapılan basın açıklamasını okuyan KESK Sözcüsü Özcan Gürtaş, ‘Savaşa inat, barış hemen şimdi!’ diyenlerin katledildiğini, yüzlerce insanın fiziksel olarak ve yüzbinlerce insanın ruhsal olarak yaralandığını belirtti.

Basın açıklamasından sonra yapılan mezar ziyaretinde konuşan Emek Partisi Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, “Acımız ve öfkemiz hiç dinmedi aksine her geçen gün daha da artıyor. Katliamdan sonra herkesin bildiği gibi son beş yıldır açılan davalarda 2 veya 20 IŞİD’linin üzerinden yargılamalar yapılıyor. Ama bunun arkasında ki siyasi irade hiçbir zaman yargılanmadı, aksine bu yaşanan kaostan beslenmeye çalıştılar.” dedi.

"İKTİDAR SAVAŞ VE KAOSTAN BESLENİYOR"

Mezarlık ziyaretinde dikkat çeken polis ablukasından söz eden Tekin, “Katliam gününde ortalıkta hiçbir güvenlik görevlisi yokken bugün barışı haykırmak için hayatını kaybedenlerin mezarına yaptığımız ziyarette bu kadar kolluk gücünün bulunması, iktidarın katliam zamanında da bugün de savaş ve kaostan beslendiğini görmekteyiz. Fakat bizler Mesut ve Adil yoldaşımızın da uğruna hayatlarını kaybettiği barış ve demokrasi mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz.” (Dersim/EVRENSEL)


MANİSA EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: BARIŞI KİRLETMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

10 Ekim 2015 Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler Manisa Manolya Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla anıldı.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Şener, 10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana kadar mücadele edeceklerini belirterek "Savaş, kan ve gözyaşı bu coğrafyanın kaderi değildir. Ortadoğu’da yaşanan her gelişme barış talebinin ne kadar acil ve hayati bir talep olduğunun göstergesidir. Bu ülkenin geleceğe inanan, aydınlık yüzlü insanları sırf barış talep ettikleri, bu topraklarda yaşayan tüm insanlara savaşın kaderleri olmadığını göstermek istedikleri için işlerini kaybettiler, katledildiler. Barışı kirletmelerine izin vermeyeceğiz. Uluslararası muktedirlerin Ortadoğu ve ülkemiz üzerindeki hesaplarını bedeli ne olursa olsun bozacağız" diye konuştu.

"GERÇEK KATİLLER YAKALANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"

Açıklamada konuşan Ankara Katliamın'da yaralanan Emek Partisi Yunusemre İlçe Başkanı Mustafa Çeker, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'nin davayla ilgili sürecine değinerek, "Arkadaşlarımızı toprağa verdik, bu ülkede barışı ve demokrasiyi savunanları katlettiler, ama biz barış demeye devam edeceğiz. Gerçek katillerin kim olduğunu biliyoruz, bu katilleri yakalayana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

10 Ekim'de Manisa'dan Ankara'ya giden Ali Gök de bu katliamın ülkedeki halkların barış içerisinde yaşamasına yönelik bir darbe olduğunu vurgulayarak demokrasiyi ve barışı savunmaya devam edeceklerini belirtti. Açıklamada konuşan Metin Demirel ise pandemi sürecini de örnek göstererek, iktidarın işçiye, emekçiye, barış diyene sistematik bir saldırı içinde olduğunu belirterek, "Faşist saldırılardan el ele birlikte mücadele ederek çıkacağız" dedi. (Manisa/EVRENSEL)


BURSA: ÖFKEMİZİ DİRİ TUTACAĞIZ

10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler, katliamın 5'inci yıl dönümünde Bursa’da anıldı.

Bursa Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından Kent Meydan’ında yapılan anma polis tarafından çembere alındı.

Yapılan anmada konuşan; “TMMOB Bursa İKK Sekreteri Ferudun Tetik: “103 insanımızı yitirdiğimiz yüzlerce insanımızın fiziksel, yüzbinlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim katliamı, emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir. 10 Ekim katliamı, 6 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamlarıyla başlayan ve ardı ardına gelen İŞID saldırılarının bir parçasıdır. 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinin ardından yaşanan katliamların cevabı verilmeden 10 Ekim katliamının arka planı aydınlatılamayacağını” söyledi.

Tetik, “10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız” dedi. (Bursa/EVRENSEL)


LÜLEBURGAZ: 103 KARANFİLİMİZE SÖZÜMÜZ VAR

Lüleburgaz'da basın açıklaması Kongre Meydanı'nda gerçekleştirildi. Açıklamayı SES Lüleburgaz Temsilcisi Yetkin Aydı okudu. Açıklamya Çorlu Emek Partisi yöneticileri ve katliamdad yaşamını yitiren Emek Partisi yöneticisi Ercan Adsız'ın ailesi de katıldı

Açıklamada "103 karanfilimize sözümüz var. Ne yaparlarsa yapsınlar, ne duvarlar örerlerse örsünler, o duvarı yıkacak tuğlaları çekip çıkaracağımızdan kimse kuşku duymamalıdır. 10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız" denildi.

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden Emek Partisi Çanakkale İl Yöneticisi Ercan Adsız, katliamın 5'inci yıl dönümünde Çorlu'daki mezarı başında anılırken.

(Lüleburgaz/EVRENSEL)


ÇANAKKALE EMEK VE DEMOKRASİ ÖRGÜTLERİ: UNUTTURULMAK İSTENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara'da düzenlenen Emek Barış ve Demokrasi Mitingi'nde yaşamını yitiren aralarında EMEP Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız'ın da bulunduğu 103 kişi DİSK KESK TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Çanakkale İskele Meydanında anıldı. 

Burada açıklamayı yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, "103 insanımızı yitirdiğimiz yüzlerce insanımızın fiziksel, yüzbinlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim Katliamı, Emek Barış ve Demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir. 10 Ekim Katliamı 6 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamları ile başlayan ve ardı ardına gelen IŞİD saldırılarının bir parçasıdır. Başta 10 Ekim Katliamı olmak üzere 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında bunca katliamın neden yaşandığının cevabı verilmeden 10 Ekim Katliamı'nın arka planı aydınlatılamayacaktır.

DİSK KESK TMMOB VE TTB olarak 10 Ekim Ankara Katliamı'nın 5. yıldönümünde sözümüzü bir kez daha yineliyoruz bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye'yi yitirdiğimiz canlarımıza ve yoldaşlarımıza 103 karanfilimize armağan edeceğiz" dedi. (Çanakkale/EVRENSEL)


EDREMİT VE ALTINOLUK’TA DENİZE KARANFİL ATILDI

Edremit Demokrasi Platformunun düzenlediği anma Edremit Altınoluk Cumhuriyet meydanında yoğun bir katılımla yapıldı. Saat 10.04 geçe saygı duruşundan sonra basın açıklaması okundu. Açıklama sonrası 10 Ekim’de hayatını yitirenler için denize karanfiller bırakıldı.  (Balıkesir/EVRENSEL)

Edremit'te Ankara Katliamında yaşamını yitirenler anıldı


GÖKHAN AKMAN DENİZLİ'DE ANILDI

10 Ekim Katliamının yıl dönümünde, katliamda hayatını kaybeden Denizlili Gökhan Akman mezarı başında anıldı.  

Anmaya katılan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Gökhan Akman’ın annesi Kezban, babası Mevlüt Akman, kardeşi Gülzade Akman, saygı duruşunda bulundu.

CHP İl Yönetimi, Kadın ve Gençlik Kolları ile Çameli İlçe Başkanı Bahtiyar Akyol’un da katıldığı anmada, katliamda sorumluluğu ve ihmali bulunanların hala yargılanmadığına dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, "Emek-Barış ve Demokrasi Mitinginde barış talebiyle toplanan insanlara canlı bomba saldırısının üzerinden 5 yıl geçti.103 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı katliamın gerçek sorumluları ise hala bulunmadı. IŞİD katliamına göz yumanlar hesap vermedi. Bir ülkenin başkentinde göz göre göre barış isteyen 103 insan öldürüldü ve sorumlular hala bulunmadı. Aradan geçen 5 yılda adalet talebi ile 10 Ekim’in açtığı yaraları sarmaya çalışıyoruz. 10 Ekim katliamında sorumluluğu ve ihmali olan herkes yargılanıp, cezalandırılmadan toplumsal vicdanımız rahat etmeyecektir. 10 Ekim Katliamıyla barışa saldıranlar, birlikte yaşamamızın önüne engel koymaya çalışanlar bilsinler ki; ülkemizde toplumsal barışı, insan haklarına saygılı bir hukuk devletini, demokrasiyi dostlarımızla birlikte sağlayacağız" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)


ESKİŞEHİR: KATLİAMIN UNUTTURULMAK İSTENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Eskişehirliler, KESK, DİSK, TMMOB, TTB'nin çağrısı ile Adalar Migros önünde biraraya geldi. Kitle adına basın metnini DİSK Eskişehir temsilcisi Günay Ayaz okudu.

"103 insanımızı yitirdiğimiz, yüzlerce insanımızın fiziksel, yüzbinlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim katliamı, emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir" diyen Ayaz, "1 Mayıs katliamından Maraş katliamına, Bahçelievler katliamından Sivas katliamına, bu ülkenin katliamları ile hesaplaşmak için mücadele verenlerin karşısına çıkarılan duvarları ve engelleri biliyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, ne duvarlar örerlerse örsünler, o duvarı yıkacak tuğlaları çekip çıkaracağımızdan kimse kuşku duymamalıdır" dedi.

Ayaz, katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Ayaz, "Katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız. Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz" diye konuştu. (Eskişehir/EVRENSEL)


KOCAELİ'DE "YIKACAĞIZ KATİLLERİN DÜZENİNİ" YAZILI PANKART ENGELLENDİ

İzmit'te DİSK, KESK, TTB ve TMMOB'un çağrısıyla İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda gerçekleştirilen anmada, hayatını kaybeden 103 insanın fotoğrafının olduğu ve üzerinde "Yıkacağız katillerin düzenini" yazılı pankartın açılması engellendi.

Engellenmeye tepki gösteren Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir, "Yıllardır açtığımız pankartımıza bu sene izin verilmediği için kaybettiğimiz arkadaşlarımızın isimlerini okuyacağız. Onların barış mücadelesini devam ettirdiğimizi, aramızda olduklarını bir kez daha haykıracağız" dedi. 

Ortak basın açıklamasının DİSK, KESK, TTB ve TMMOB'un adına KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Suphi Yıldırım okudu.  Yıldırım "DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak; 10 Ekim Ankara katliamının beşinci yıldönümünde sözümüzü bir kez daha yineliyoruz: Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Hayatını kaybeden 103 insanın anısına beyaz balonları gökyüzüne bırakıldı.

KOCAELİ EMEK GENÇLİĞİ: BARIŞ TALEBİMİZİ YİNELEYECEĞİZ

10 Ekim Ankara Katliamının 5. yılında Kocaeli Emek Gençliği tarafından yapılan çıklamada 10 Ekim’in ve diğer tüm katliamların aydınlatılması ve sorumlularının yargılanması gerektiği belirtildi. 

7 Haziran seçimlerinde çoğunluğu kaybeden AKP iktidarının 'kaos istediniz buyurun size kaos' dediği, katliamın arkasından 1 Kasım seçimlerinde AKP'nin yeniden çoğunluğu sağladığı ve katliamdan oy devşirildiğini dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu oylarının arttığını söyleyerek ifade ettiği hatırlatılan açıklamada "23 Haziran seçimleriyle ve ekonomik krizin gitgide derinleşmesiyle birlikte iktidarı kaybetme korkusu gitgide artan AKP iktidarı çözümü hala savaş politikalarında aramaktadır. Ancak bizler 10 Ekim’de katledilen yoldaşlarımıza sözümüzü yerine getireceğiz ve onların taleplerini gerçekleştirmek için her yerde ‘Barış’ talebimizi yineleyeceğiz" denildi.

Ankara Katliamında emek, barış ve demokrasi diyen işçilerin, emekçilerin ve gençlerin taleplerinin hala sürdüğü belirtilen açıklamada "Bombalarla yok edilmesi mümkün olmayan bu talepler için mücadeleyi hiçbir siyasal iktidar engelleyemez, bugünküler de engelleyemeyecektir" ifadelerine yer verildi.

GEBZE EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ ANMA DÜZENLEDİ

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri, katledilenleri anmak ve katliamı protesto etmek için bir araya geldi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin ortak basın açıklaması okundu.

Açıklamada "Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri olarak; 10 Ekim Ankara Katliamı'nın beşinci yıl dönümünde sözümüzü bir kez daha yineliyoruz: Bu toprakları katliamlarla, faili meçhullerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyi getirecek, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz" denildi.

 10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler, katliamın 5'inci yıl dönümünde Gebze'de düzenlenen etkinlikte anıldı.

Anma bir daklkalık saygı duruşu ve sloganlar eşliğinde bir şiir ile sonlandırıldı. Basın açıklaması ve şiir, Eğitim Sen Şube Başkanı Eylem Bahadır tarafından okundu. (Kocaeli/EVRENSEL)


ANTEP EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: SÖZÜMÜZ VAR KAZANACAĞIZ

Katliamda yaşamını yitirenler Antep’te yapılan basın açıklaması ve karanfil bırakma etkinliği ile anıldı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Yeşilsu Parkı’nda  katliamın yaşandığı saat olan 10.04’te gerçekleştirilen basın açıklamasına pek çok siyasi parti ve sendika temsilcisi de katıldı. ‘103 karanfilimize sözümüz var: Emek-barış ve demokrasi mücadelesi kazanacak’ başlıklı açıklamayı TMMOB il Koordinasyon Kurulu Başkanı Aykut Kocalar okudu. Açıklamanın ardından katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının önüne karanfil bırakıldı.


KAYSERİ ANMASI: FAİLLER YARGILANMADAN KAPANMAYACAK

Kayseri Emek ve Demokrasi Bileşenleri, Kayseri Garı önünde bir araya geldi. Açıklamada “10 Ekim’i unutma, unutturma”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganları atıldı.

Emek ve Demokrasi Bileşenleri adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal yaptı. Yaşanan katliamda ihmali bulunan kamu görevlilerine ve iktidarın sorumluluğuna vurgu yapan Ünsal, “10 Ekim günü Türkiye halklarına barış umudunu, barışı haykırmak için yola çıktık.  Orada patlamadan sonra 103 insanımızı yitirdik. 10 Ekim dosyasının asıl failler yargılanmadıkça kapanmayacaktır” dedi.

Açıklama sonrası katliamda hayatını kaybeden 103 insanın isminin okunmasının ardından, Kayseri Gar’ı önüne kırmızı karanfil bırakıldı.(Kayseri/EVRENSEL) 


AMASYA'DA BARIŞ GÜVERCİNLERİ ANILDI

10 Ekim 2015’te Ankara Garında katledilen 103 barış güvercini Amasya’da anıldı. Saat 10.04 te kent meydanında yapılan basın açıklamasını Eğitim Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün okudu. Açıklamaya KESK’in yanı sıra siyasi parti ve örgütle ile Samsun’dan Emek Partisi il yöneticileri de katıldı. (Amasya/EVRENSEL)


ÇORUM: YETKİLİLER HESAP VERMELİ

Gar katliamında yaşamını yitirenler ve Emek Partisi üyesi Emine Ercan, Çorum’da Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Kadeş Meydanı'nda anıldı.

Anmada saygı duruşunun ardından konuşma yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nevzat Veldetoğlu katliamı lanetleyerek, katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması ve katliamda sorumlu olanların yargılanmasını ve o dönemki yetkililerin hesap vermesini istedi.

Daha sonra platform bileşenleri özel araçlarla merkeze bağlı Büyük Divan Köyüne gitti. Köy meydanında toplanan kitle, köylülerin katılmasıyla kortej oluşturup sloganlar eşliğinde mezarlığa kadar yürüdü. Mezar başında yapılan saygı duruşu sonrası Eğitim Sen Şube Başkanı Aliekber Beyaz açılış konuşması yaptı. Daha sonra konuşan Emine Ercan'ın eşi Cuma Ercan dava süreciyle ilgili bilgi verdi. Emek Partisi Merkez İlçe Başkanı Hıdır Aygün yaptığı konuşmada; dün İŞİD’le iş tutanların bugün de Selefi, Cihadist örgütlerle iş tuttuklarını ülkeyi yönetenlerin politikalarında bir değişme olmadığını söyledi. CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız da yaptığı konuşmada katliamı lanetlediklerini belirterek bundan sonra da işçilerin emekçilerin yanında olacaklarını belirtti. Anmanın ardından Barış Ormanına çam dikildi. (Çorum/EVRENSEL)


KARADENİZ'DE RİZE VE ARTVİN'DE ANMALAR GERÇEKLEŞTİ

Katliamda yaşamını yitirenler Artvin'in Arhavi ilçesi, Rize'nin Pazar ve Fındıklı ilçelerinde anıldı. ve

İlk basın açıklaması Türkiye genelinde 10.04'te yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından basın açıklamasını Emek Partisi Fındıklı İlçe Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Yaşar yaptı.

Yaşar, konuşmasında "Emek, barış ve özgürlük talebinden asla vazgeçmeyeceğiz. Katliamı yapan ve yaptıranları asla unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

Sonrasında saat 11.30'da katliamda yaşamını yitiren Elif Kanlıoğlu'nun mezarı başında anma gerçekleştirildi. Burada konuşan Hasan Azaklı, "Bugün ülkemizin en kanlı saldırılardan biri olan 10 Ekim katliamının yapıldığı gün. O nedenle Elifimizin mezarı başında, hem Elifimizin hem 103 insanımızın anısına, onları anmak için bir aradayız" dedi. 

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu da burada yaptığı konuşmada, "Ankara Garı'ndaki damlayan kanımız, nefes aldığımız sürece bizden tek tek kopuk gidecek, hesabını soramadığımız her şeyin hesabını soracağız" ifadelerini kullandı.

Ardından Rize'nin Pazar ilçesinde yapılan basın açıklamasında, "AKP destekli gerici örgütün katlettiği arkadaşlarımızın mücadelesini devam ettirmek için buradayız. 7 Haziran seçim yenilgisinin ardından ülkenin adeta savaş alanına döndürülmesinin sonucunda bu katliam gerçekleşmiştir" denildi.

Osman Turan Bozacı'nın mezarı başında yapıaln anmada konuşan oğlu Doğuş Bozacı, "İçimizdeki özlemi bir şekilde anlatabiliriz, belki bir bayram sabahıyla belki bir şarkıyla ama içimizdeki kini, öfkeyi anlatacak kelimelerimiz yok. Ben burada ne acı yaşıyorsam, ne kin yaşıyorsam hepinizin gözlerinde görüyorum. Babamın mezarındayız ama aynı acıyı Elif'te de yaşadım, 103 kişinin ölümünde de yaşadım. Açık faşizm yaşıyoruz, katliamı unutmamamız gerekiyor, her zaman birlikte hareket etmemiz gerekiyor" dedi. (Rize/EVRENSEL)


SAMSUN: BARIŞ HEMEN ŞİMDİ

Samsun’da emek ve demokrasi güçleri Süleymaniye geçidinde yaptıkları basın açıklamasıyla 5 yıl önce Ankara Garında katledilen 103 Barış güvercinini andı. Açıklamada “Savaşa hayır barış hemen şimdi” “10 Ekim’i unutma unutturma”, “Karanlığa teslim olmayacağız” sloganları atıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Sol Parti’den Coşkun Konca, 10 Ekim katliamının, 6 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamlarıyla başlayan ve ardı ardına gelen IŞİD saldırılarının bir parçası olduğunu belirterek; “Başta 10 Ekim katliamı olmak üzere 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında bunca katliamın neden yaşandığının cevabı verilmeden 10 Ekim katliamının arka planı aydınlatılamayacaktır” dedi. (Samsun/EVRENSEL)


HATAY: BARIŞ VE DEMOKRASİ MÜCADELESİ KAZANACAK

10 Ekim Ankara katliamı anma progranı Antakya köprübaşında saat 16.00'da gerçekleştirildi.

Açıklamada konuşan Eğitim Sen Hatay Şube başkanı Özgür Traş, "Savaşa inat, barış hemen şimdi" diyenlere düşmanca saldırdılar. Türkiye'nin dört bir yanından gelen on binlerce yurttaşın katılımıyla gerçekleşen emek, barış ve demokrasi mitingimize savaştan, gerilimden, kaostan ve kutuplaşmadan beslenen karanlık odaklar katliamla cevap verdiler" dedi.

10 Ekim Katliamı, 6 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamlarıyla başlayan ve ardı ardına gelen çihatçı IŞİD saldırlarının bir parçası olduğunu belirten Traş, "Başta 10 Ekim olmak üzere 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında bunca katliamın neden yaşandığının cevabı verilmeden 10 Ekim katliamının arka planı aydınlatılamayacaktır. 10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren ve emir veren tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız, katliamın unutturulmasına izin vermeyeceğiz ve katledilen arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız" dedi. (Antakya/EVRENSEL)


İHD: SORUMLULAR YARGILANMADI

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, katliama ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi.  CHP Milletvekili Turan Aydoğan ve İHD yöneticilerinin katıldığı toplantıda, “5. yılında 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nı unutma unutturma! Karanlığa teslim olmayacağız" yazılı pankartı asıldı.

İHD İstanbul Şube Sekreteri Leman Yurtsever, katliamın 10 gün evvel ihbar edilmesine rağmen emniyet güçlerinin katliamı önlemediğini söyledi. Emniyet güçlerinin patlamadan sonra yaralılara müdahaleyi geciktirerek, yardım etmek isteyenlere gaz sıkıp engelleyerek, bombanın verdiği zararı daha da büyüttüğünü hatırlatan Yurtsever, “10 Ekim Ankara Katliamı, kara bir sayfa olarak tarihe eklendi. Diyarbakır ve Suruç katliamı sonrası ortaya çıkan ve savcılıkların da dikkatine sunulan katillerin kimlikleri ve bağlantılarına dair bilgiler gözardı edilerek, örgüt bağlantıları gizlenerek, Ankara, Gaziantep ve İstanbul’da yeni katliamların yaşanmasına imkân yaratılmıştı. Bu katliamları hazırlayanlar, 10 Ekim Ankara katliamı sanıkları hakkında açılan ve 3 yıl sonra 3 Ağustos 2018 tarihinde karara bağlanan dava sürecinde de etkinliklerini sürdürdüler. Davanın insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesine engel oldular ve katliamın devlet içindeki sorumlularını yargılamadılar” dedi.

Açıklama sonrası “5. yılında 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nı unutma unutturma! Karanlığa teslim olmayacağız" yazılı pankart İHD’nin penceresine asıldı. (HABER MERKEZİ)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

İstanbul, Diyarbakır ve Bursa Barosu Genel Kurulları engellendi

SONRAKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamı'nda katledilen Güney Doğan mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...