EMO: Torba yasa ile kamu yararı değil sermayenin çıkarları gözetiliyor
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, sermayeyi önceleyen kamulaştırma işlemlerinin hızlı ve denetimden kaçırılarak yapılmak istendiğine dikkat çekti.
Elektrik Mühendisleri Odası logosu
Özer AKDEMİR
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu TBMM Başkanlığına sunulan "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" hakkında yaptığı açıklamada sermayeyi önceleyen kamulaştırma işlemlerinin hızlı ve denetimden kaçırılarak yapılmak istendiğine dikkat çekildi.
KAMU YARARINI DENETLEME MEKANİZMALARI ORTADAN KALDIRILIYOR
Torba kanun mantığı ile hazırlanan kanun teklifini kendi meslek alanı ile ilgili olarak değerlendirdiklerini dile getiren EMO, teklifin gerekçesinde düzenlemenin “özel sektör yatırımcılarının faaliyetlerini daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini temin etmek” amacı ile yapıldığının altını çizdi. EMO açıklamasında, "Zira çabuklaştırma, basitleştirme gerekçesi ile kamu yararının tespitine dair denetim mekanizmalarını ortadan kaldıran, kamu yararına hizmet etmeyen, sermayeyi önceleyen kamulaştırma işlemlerinin hızlı ve denetimden uzak gerçekleştirilmesini sağlamak üzere düzenlemeler yapılmak istendiği görülmektedir" dedi.
HES VE RES'LER KAYNAK AKTARMA ARACINA DÖNÜŞTÜ
EMO, teklifte biyokütle tanımı içerisinde yer alan ve petrokimya ürünü olarak işlenmesi halinde pek çok çevresel ve sağlık sorununa yol açabilecek “atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünler” ifadesinin, yenilenebilirlik kavramı ile çeliştiğini belirterek; "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında büyük güçte pek çok Hidroelektrik Santralı (HES) ve Rüzgar Enerji Santralı (RES) mevcuttur. Büyük güçteki bu tür tesisler YEKDEM maliyetlerini artırmakta olup, YEKDEM maliyetleri de elektrik tarifelerine doğrudan etki etmektedir. Dolayısıyla YEKDEM, elektrik tarifeleri üzerinden büyük kapasiteli HES ve RES’lere mali kaynak aktarma mekanizması haline dönüşmüştür. Yeni düzenlemede bu durumun sürdürülmesi kabul edilemez" dedi.
ULUSAL TARİFE UYGULAMASI DOĞRU AMA...
Kaynak türü ve teknolojisi ne olursa olsun doğaya ve insan sağlığına zarar veren, toplumsal yaşamı olumsuz etkileyen yenilenebilir enerji üretim tesislerinin YEKDEM kapsamından çıkartılması gerektiğini vurgulayan EMO açıklamada şöyle dedi: "Ulusal tarife uygulamasının doğru bir uygulama olduğu düşünülmekle birlikte, elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesine gerekçe olarak sunulan kayıp-kaçak tüketimlerinin kabul edilebilir seviyelere düşürülmesine ve enerjinin verimli kullanılmasına dönük ciddi bir düzenleme yapılmadığı görülmüştür."
Enerji sektöründe kamusal kaynaklarımızın, yaşam alanlarımızın, doğal ve kültürel miraslarımızın özel şirketlerin sınırsız ve kontrolsüz talanına açılmasını önleyecek tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapılan EMO açıklamasında, "Toplumsal çıkarların, halk sağlığı, çevresel koşullar ve iklim değişikliğinin gözetildiği yasal düzenlemeler TBMM’nin önceliği olmalıdır" ifadelerine yer verildi.