İngiltere tepkiler üzerine iş destek programını genişletti
İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, tepkiler üzerine "iş destek programı"nın işçilere ödeme yapmaya yönelik genişletildiğini duyurdu.
Fotoğraf: Pixabay
Cihan Korel TOPAL
Londra
İngiltere’de, 1 Kasım’da başlayacak olan “iş destek programı”na (Job Support Scheme) artan tepkilerin ardından, Maliye Bakanı Rishi Sunak, özellikle ülkenin kuzey hattında koronavirüs nedeniyle kapanacak işletmelerdeki işçilere ödeme yapmaya yönelik iş destek programının genişletildiğini duyurdu.
Başbakanlık Ofisi’nden bir video mesajıyla yeni geçiş planını duyuran Rishi Sunak, İngiltere’nin kuzeydoğu ve kuzey batısındaki konaklama sektörüne kilitlerin vurulmasından sonra, yerel liderlere önümüzdeki hafta başlayacak olan sert talimatlarla ilgi bilgi verdi.
Geçtiğimiz hafta içinde açıklanan ve ücretli izin şemasının yerine konan iş destek programı başlangıçta “uygulanabilir işlerdeki” ve normal çalışma süresinin en az üçte birini çalışabilecek işçiler için ücretinin geri kalan bölümünün (%66) üçte birini (%22) karşılayacaktı. Hükümete dönük ağır baskı ve eleştiriler ile her gün katlanan koronavirüs vakaları nedeniyle ülkenin kuzeyinde uygulamaya konulacak programı genişletti.
ÇALIŞANLARA ÜCRETİNİN 3'TE 2'Sİ ÖDENECEK
Yeni talimatlar kapsamında “koronavirüs sıcak noktaları” Liverpool ve Manchester başta olmak üzere ülkenin kuzey bölgesindeki pub ve barların kapatılmasının emredileceği ancak restoranların saat 22:00’ye kadar açık olacağı bildirildi. İş destek programının uzatılmasıyla birlikte hükümet, kısıtlamalar nedeniyle yasal olarak kapatılması gereken işletmelerde, işçilere ödenmesi için her çalışanın ayda 2 bin 100 sterline kadar olan ücretinin üçte ikisini (%67) ödeyecek.
MUHALEFET VE SENDİKALAR TEPKİLİ
Rishi Sunak’ın açıklamasından sonra, programın hem gecikmesine hem de telaşla hazırlanmasına dair tepkiler geldi. İşçi Partisi'nden Annelise Dodds, Rishi Sunak’ın destek sunmadaki gecikmesinin “gereksiz kaygı ve iş kayıplarına” neden olduğunu belirterek, “Bakan kulaklarını tıkamaktan vazgeçip İşçi Partisi’nin ve diğerlerinin uyarılarını dinleseydi, bunlar olmayacaktı” dedi.
Bunun yanı sıra çeşitli sendikalardan tepkiler yükseldi. İmalat ve Hizmet Sektörü Sendikası (GMB) Genel Sekreter Vekili John Phillips, programın işçileri asgari ücretin altına iteceğini söyledi.
Karar açıklanmadan önce, Kuzey İngiltere’den belediye başkan ve meclis üyeleri, bir destek olmadan yapılacak herhangi bir uygulamaya karşı çıkacaklarını belirtmişti.
SERMAYEYE 540, İŞÇİLERE 40 MİLYAR STERLİN DESTEK
Mart ayında başlayan ücretli izin programı kapsamında eylül ayına kadar işçilere verilen destek 40 milyar sterlin olurken, sermaye yani patronlara verilen destek 540 milyar sterlini aştı. Bunun yanı sıra pandeminin zirveyi gördüğü Mayıs ayında 9 milyon kişi bu programndan yararlanıyorken, eylül ayında bu sayı 3 milyona düştü.