Amatör futbolcu Emrullah Öztürk: Pandemi amatör futbolun ne durumda olduğunu gösterdi
Koronavirüs salgını özelindeki sorunlardan yola çıkarak amatör futbol kulüplerinin durumu, sıkıntıları ve çözümleri üzerinde durduğumuz dosyamızın ikinci konuğu amatör futbolcu Emrullah Öztürk.
Fotoğraf: Pixabay
Özgür GÜLTEKİN
Amatör futbol müsabakalarının Koronavirüs salgını gerekçesiyle tatil edilmesi sonrasında pek çok amatör futbolcu ve amatör kulüp yöneticisi, müsabakaların oynatılması talebini dile getirdi.
Bu dosyamızda kornavirüs salgını özelinde yaşanan sorunlardan yola çıkarak amatör futbol kulüplerinin durumu; sporcuların, antrenörlerin, diğer bileşenlerin yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri üzerinde durmaya çalıştık.
İlk yazısında Karadolap Spor Yöneticisi Bektaş Çiçek'in görüşlerine yer verdiğimiz dosyamızın ikinci konuğu Torosgücü'nün kalecisi Emrullah Öztürk.
Emrullah Öztürk, Türkiye Futbol Federasyonunun amatör lig maçlarının ertelendiğini açıklamasının ardından Riva'daki tesislerin önünde eylem yapan ve federasyon yetkilileriyle görüşen sproculardan biriydi. Amatör sporcular, federasyonla yaptıkları bu görüşmeden sonuç alamamış, ardından Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile de görüşmüşlerdi. Kasapoğlu'nun sporculara "sorunlarının çözüleceği" sözünü vermesine rağmen bugüne dek konuyla ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadı.
"PANDEMİ, AMATÖR FUTBOLUN NE DURUMDA OLDUĞUNU GÖSTERDİ"
Emrullah ÖZTÜRK
Amatör futbolcu
Mart ayından itibaren koronavirüs salgını sebebiyle spor müsabakaları iptal edildi. O zaman alınan ilk karar doğruydu ve biz de destek vermiştik. Ancak geldiğimiz noktada, başta profesyonel ligler olmak üzere futbolda çoğu müsabaka oynatılıyor. Baksetbol ve voleybolda da maçlar oynanıyor ancak Türkiye’deki amatör ligler hâlâ tatil.
Ülkemizde amatör spor federasyonları pandemi döneminde sorumluluğu üzerine almıyor, “Sağlık Bakanlığı bize ne derse onu uyguluyoruz” diyerek kestirip atıyorlar. Ancak müsabakaların oynanması için Sağlık Bakanlığının koyduğu kriterlerin sadece profesyonel ligler için geçerli olmadığını biliyoruz. Bu durumda federasyonun sorumluluğu alarak maçlarımızı oynatması gerekir.
Biz 12 yıldır hem amatör hem profesyonel liglerde uygulanan yaş kontenjanı ile de mücadele ediyoruz. Şu anda amatör liglerde yer alan takımlarda, 29 yaş üstü olan en fazla 5 oyuncu bulundurulabiliyor. Profesyonel liglerde ise 24 yaş üstü olan en fazla 10 oyuncu kadroda yer alabiliyor. Bizim federasyonla çatışmamız bu noktada başladı aslında. Bugüne kadar bu konuda somut bir adım atılmadı. Her sene bir ileri, bir geri gidildi. Ağzımıza bir parmak bal çalıp devam ettiler ancak hâlâ yaşlı-genç ayrımı yapılıyor. Gönüllülük esasına dayanan amatör sporda yaş kontenjanı koyma hakları yok. Bu konuda çok yol alamadık çünkü bütün sporcu kardeşlerimizin desteğini de alamadık.
"BU KADAR YÜKSEK BÜTÇELER NEYE YARIYOR?"
Bizler bu işten kazandığımız para ile ailelerimizi geçindiriyoruz, ancak bunu söylediğimizde bize “Amatör ligde para mı kazanılır” diyorlar. O zaman sorarım sayın yöneticilere: Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) neden var? Madem bu işten para kazanılmıyor, bu kadar yüksek bütçeler neden var? Geçtiğimiz sene TASKK’nin 49 trilyon liraya yakın bütçesi olduğu söyleniyor, peki bu paralar nereye harcanıyor?
Sporcular pandemi döneminde çok zor duruma düştü. 25 yaşında futbolcular intihar etmekten bahsediyor. Gençler, ailelerinden para almak zorunda kaldıkları için kendilerini çaresiz hissediyor ve bunu kaldıramıyorlar. Bana mesaj atan futbolcu kardeşlerimiz “Ölürsem sorumlusu Amatör Futbol Sorumlusu Ali Düşmez’dir, Başkan Vekili Mehmet Baykan’dır” diyor.
"OYUNCULARIN NE SİGORTALARI NE SAĞLIK GÜVENCELERİ VAR"
Amatör liglerin en büyük problemlerinden biri de hiçbir oyuncunun sigortasının ve sağlık güvencesinin olmaması.
Bölgesel Amatör Lig (BAL), 3’üncü lig ile amatör lig arasında kurulmuş, yarı profesyonel bir ligdir. Bütün şartları profesyonel lig ayarındadır ve maddi anlamda 3’üncü ligden çok daha büyük paraların döndüğü bir yerdir. Ancak gelin görün ki futbolcuların ne sözleşmeleri var ne de sigortaları. Bundan dolayı hem kulüpler hem de futbolcular zor durumda kalıyor. Kulüpler futbolcuya söz verdiği parayı ödemeyebiliyor ve sporcu herhangi bir hak iddia edemiyor, başka bir kulübe gitme şansı da olmuyor. Aynı şekilde futbolcu da bazen sezon ortasında kulübü bırakabiliyor.
"DEVLET SPORCUSUNA DESTEK VEREMİYOR MU?"
Bizler maçların oynatılmasını ve buna dair bir tarih belirlenmesini istiyoruz. Tabii bu durumda sporculara maçlardan önce ve düzenli olarak Kovid-19 testlerinin yapılması gerek. Bu testler bir maliyet doğuruyor ve federasyon bu maliyeti üzerine almak istemiyor. Ancak sürekli paradan, giderden, maliyetten bahseden federasyon, kulüplerden her sezon başında “sezon katılım parası” olarak alınan 25 bin lira civarındaki paranın nereye gittiğini, ne için kullanıldığını da açıklamıyor. Ayrıca bir de “Kulüpler bu test kitlerinin maliyetini karşılayamaz” deniyor. E peki devlet herkese yardım ediyor da kendi 40 bin sporcusuna mı destek veremiyor?
TASKK, “Kulüpler pandemi sürecinde müsabakaların oynanmasını istemiyor” diye açıklama yaptı. BAL liginde şu anda 263 tane takım var, biz maçların oynatılması talebiyle imza atılmış 220’nin üzerinde dilekçe topladık. Sonra da “Kulüpler Kovid-19 test maliyetlerini karşılayamaz” dendi. Biz futbolcular olarak bu maliyeti kendimiz karşılayacağımızı söyledik. Bu kez de Sağlık Bakanlığının izni olması gerektiğini söylediler bize.
Bu pandemi dönemi aslında bizim ne durumda olduğumuzu gösterdi. Federasyon bize “Maçları oynatamayız, tesislerde yeterli önlemi alamayız, tesislerin durumu iyi değil” diyor. Peki bunun sorumlusu ben miyim? Bugün tesis problemi, personel problemi varsa burada federasyonun kendini sorgulaması gerekir.
FUTBOLCULAR TALEPLERİNİ DİLLENDİRDİ
Sorunlarının sadece pandemi sürecinde yaşananlardan ibaret olmadığını belirten sporcular, Evrensel'e gönderdikleri videolarda taleplerini dile getirdi. Sözleşmesiz çalışmak istemediklerini belirten sporcular "Adaletsiz uygulamalara son verilsin" dedi.
Maçları ekim ayının sonuna kadar ertelenen amatör futbolcular taleplerinin karşılanmasını istiyor
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) October 10, 2020
Sorunlarının sadece pandemi olmadığını belirten sporcular, sözleşmesiz çalışmak istemediklerini belirterek "Adaletsiz uygulamalara son verilsin" diyorhttps://t.co/ysyzyO3pz5 pic.twitter.com/VhI5RDkOxI