11 Ekim 2020 11:12

Göç bütçesi, Sayıştay denetimine takıldı

Sayıştay raporuna göre Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne tahsis edilen bütçe akışı doğru muhasebeleştirilmedi. BMMYK ve AB'nin hibe ettiği miktar ve bunlardan yapılan harcamaların kaydı uygun tutulmadı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Ercüment AKDENİZ
İstanbul

Sayıştay, 2019 yılı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü denetim raporunda, yıllık gelir ve giderlere dair muhasebelendirme hataları tespit etti. İhale alımında çalışacak işçilere “kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmaması” ve “uluslararası kaynaklardan hibe suretiyle gerçekleştirilen projelere ilişkin tutarların” muhasebe kayıtlarına alınmaması öne çıkan başlıklar öne çıktı.

Sayıştay 2019 yılına dair denetim raporlarını yayınlarken Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) bünyesindeki bütçe akışına da yer verdi. Buna göre 6 başlıkta muhasebelendirme hataları tespit edildi. Yayımlanan raporda; Genel Müdürlük, merkez ve taşra teşkilatında 1752 kadrolu, 279 sözleşmeli, 569 hizmetli, 7569 kadrolu işçi ve 921 geçici görevli olmak üzere toplam 11 bin 90 personelin görev yaptığı belirtilirken, 2019’da Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne 2 milyar 307 milyon 541 bin TL ödenek tahsis edildi. Bu tutar merkezi bütçenin yüzde 0,24'üne tekabül ediyor.

Sayıştay raporunda ayrıca “18 Mart 2016 tarihli AB-Türkiye Mutabakatının Uygulanması Destek Projesi”nden 60 milyon avro bütçe ayrıldığı ve bu meblağın 109,8 milyon TL’sinin 2019 yılında GÇGM’ye aktarıldığı belirtildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yapılan “İl Göç İdaresi Müdürlüklerinin Desteklenmesi Projesi” kapsamında da 27,2 milyon TL’lik bütçeden 2019 yılında 23,2 milyon TL kaynak kullanıldığı ifade edildi. Sayıştay bütçe akışının doğru muhasebeleştirilmediğini tespit etti.

"MALİ TABLOLAR GERÇEK BİLGİ ÜRETMEMEKTE"

Sayıştay’ın 6 başlık halinde tespit ettiği hata ve eksikler içerinde “taşınmaz mal hesaplarının eksik gösterildiği” belirlendi. Raporda “Kuruma tahsisli taşınmazlar için merkez ve taşra birimlerinde mevzuatta öngörülen kayıt ve kontrol işlemlerine başlanılmakla birlikte bu işlemlerin henüz tamamlanmadığı görülmüştür” ifadeleri yer aldı.

Tespit edilen ihmallerden biri de “Uluslararası Kaynaklardan Hibe Suretiyle Gerçekleştirilen Projelere” dair. Raporda tutarların muhasebe kayıtlarına alınmadığı dile getirildi. Sayıştay, AB ve BMMYK tarafından desteklenen ve aktarılan hibe yardımlarla, mültecilerin geri kabulü anlaşması kapsamında finanse edilen ‘AB-Türkiye 18 Mart Mutabakat Zaptının Uygulanmasının Desteklenmesi’ ve ‘İl Göç İdaresi Müdürlüklerinin Desteklenmesi’ projelerine aktarılan hibe paraların, bu hibelerden yapılan harcamaların ve kalan bakiyelerin muhasebe sisteminde takip edilmediğine hükmetti. Sayıştay bu durumda mali tabloların gerçek bilgi üretmediğine dikkat çekti.

Raporda “Toplum Yararına Programlar Kapsamında Yapılan İşlemlerin" muhasebeleştirilmemesine de yer verilirken, “Verilen Depozito ve Teminatlar Hesaplarının” da hatalı kullanıldığı belirtildi. Sayıştay, “Gelecek Dönemlerde Tüketilmek Üzere Yapılan Alımlara İlişkin Ödemelerin Tahakkuk Esaslı Muhasebe İlkelerine” aykırı muhasebelendirildiği konusunda da GİGM’yi uyardı. Ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde "Posta Pulu Ücret Ödeme Makinesine" yüklenen kredilerin ve HGS hesabına yatırılan paraların, tüketim gerçekleşmeden giderleştirildiği tespit edildi.

İŞÇİLERE KIDEM TAZMİNATI KARŞILIKLARI AYRILMAMIŞ

Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından “4734 sayılı Kamu İhale Kanununa” göre ihale edilen personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları kapsamında istihdam edilen işçilere, kıdem tazminatları için karşılık ayrılmadığını da saptayan Sayıştay, alt işveren bünyesinde iken sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmamasını işleyişe aykırı buldu. Sayıştay bu durumun “2019 yılı Bilanço ve Faaliyet Sonuçları Tablosunda” hataya neden olduğunu ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Rize'de mahkemenin "taş ocağı olmaz" dediği yere, bu kez de Cengiz İnşaat göz dikti

SONRAKİ HABER

Avukat Yalçındağ: Berberoğlu ve Güven kararı bir biriyle çelişkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa