Avrupa’da pandeminin ikinci dalgası yaşanıyor
Avrupa’nın birçok ülkesinde koronavirüs vaka sayısı hızla artıyor. Ancak hükümetler ilk dalgadaki gibi genel kısıtlamalardan kaçınıyor.
Fotoğraf: Manuel/Unsplash
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Avrupa’da artmaya başlayan kononavirüs vaka sayısı, geçtiğimiz nisan ayındaki günlük rekor seviyesine yaklaşıyor. Buna rağmen ülkelerde genel kısıtlamalar yerine vaka sayısının arttığı bölgelerde yeni kısıtlama kararlarıyla yetiniyor. Bunun vaka sayısını düşürmesi beklenmiyor. Bazı Avrupa ülkelerindeki duruma bakıldığında kıta genelinde ikinci dalganın başladığı görülüyor.
İSPANYA
Avrupa’da vaka sayısının en yüksek olduğu ülke İspanya. Virüsün ortaya çıkmasından bu yana toplam 890 bin kişi koronavirüse yakalandı, 32 bin kişi de hayatını kaybetti. Geçen hafta içinde ise 541 kişi yaşamını yitirdi. Ülkenin pek çok bölgesi, daha önce belirlenmiş olan 100 binde 50’den fazla insanın virüse yakalanması durumunda risk bölgesi ilan edilme kriterini son bir hafta içinde aşmış durumda. Ülke genelinde bu oran 100 binde 115’e çıkmış durumda. Bu nedenle hastanelerde tedavi altına alınan hasta sayısı her geçen gün artıyor. Virüsün yüksek olduğu kent ve kasabalardan başka bölgelere gitme olağanüstü sınırlandırılırken, ülke genelinde açık alanlarda da maske takma zorunluluğu getirildi. Başkent Madrid’de hükümet insanlara zorunlu olmadıkça evden çıkmama çağrısında bulundu. Bu uygulamanın iki hafta boyunca devam etmesi bekleniyor.
FRANSA
Avrupa’da İspanya’dan sonra en fazla vakanın görüldüğü ülke Fransa. Toplam 735 bin vaka görüldü ve 33 bine yakın insan bugüne kadar hayatını kaybetti. Başta başkent Paris olmak üzere pek çok kentte 100 bine 50 kriteri aşıldı. Bu nedenle önlemler de sertleştirildi. Sağlık Bakanı Olivier Verani halka çağrıda bulunarak daha kötü günlerin olmaması için kurallara uyulmasını istedi. Alman basınında yer alan haberlere göre, özellikle Paris’te hastanelerin doluluk oranı artıyor. Virüsün çok yüksek olduğu bölgelerde kafe ve lokantalar yeniden kapatıldı. Hükümet ülke genelinde alışveriş merkezleri ve lokantaların kapatılmasından kaçınıyor. Ancak, günlük vaka sayısı da hızla artıyor. Geçtiğimiz cuma günü günlük vaka sayısı 20 bini aşarak, ikinci dalgada en üst seviyeye ulaştı.
İNGİLTERE
Avrupa genelinde 42 bin 825 ile en fazla ölüm olayının yaşandığı Birleşik Krallık’ta toplam vaka sayısı 600 bini geçti. Buna rağmen günlük vaka sayısının azaltılması için hükümet cephesinden çok ciddi bir çaba söz konusu görünmüyor. Kendisi de kononavirüse yakalanan ve süreci “ölümle karşı karşıya geldim” şeklinde yorumlayan Başbakan Boris Johnson bu nedenle eleştiri oklarının hedefinde. Son haftalarda özellikle Kuzey İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’in bir bölümü virüsten etkilendi. Kuzey İngiltere’de hastanelerdeki doluluk oranı arttı. Geçtiğimiz cuma günü günlük vaka sayısı 14 bine çıktı. Hükümetin artan vaka sayısında karşı aldığı çok ciddi yeni önlemler yok.
İTALYA
Koronavirüsün Avrupa’da en çok etkilediği ülkelerden İtalya’da bugüne kadar toplam 355 bin insan virüse yakalandı, 36 binden fazla insan da hayatını kaybetti. İkinci dalga diğer ülkelere nazaran İtalya’da daha az etkili. Geçtiğimiz günü günlük vaka sayısı 5 bin 372’ye çıktı. Ancak bir ay içinde yaşamını yitiren insan sayısı ile başlangıçtaki sayı biribine yakın. Virüsün yayılmasına karşı özellikle oranın yüksel olduğu kentlerde sert önlemler alınmış duruda. Başkent Roma’da açık alanlarda da maske takmak zorunlu hale getirildi. Vaka sayısının özellikle Kuzey ve Güney İtalya’da arttığı ifade ediliyor.
ALMANYA
Birinci dalgada diğer AB ülkelerinde göre süreci daha kontrollü götüren Almanya’da da günlük vaka sayısı hızla artıyor. Geçtiğimiz cuma günü günlük vaka sayısı 4 bin 700’e kadar çıktı. En yüksek günlük vaka sayısı nisan ayında 6 bin olmuştu. Bu da Almanya’da virüsün yeniden hızla yayıldığı anlamına geliyor. Bugüne kadar toplamda 326 bin kişi koronavirüse yakalanırken, 9 bin 702 kişi hayatını kaybetti. Ülkede aktif vaka sayısı ise 42 bine yaklaştı. Bir hafta içinde 100 bine 50 kişi kriterini aşan 31 kent ve kasaba var. Bu kentler arasında Köln, Stuttgart, Frankfurt, Düsseldorf, Essen ve Bremen geliyor. Ayrıca başkent Berlin’in bazı ilçeleri de bu sınırı aşmış durumda.
Kriteri aşan kentlerde hafta sonunda açık alanlarda içki tüketimine sınırlama getirildi. Yine toplantı ve eğlencelerde biraraya gelecek insan sayısı azaltıldı. Buna göre açık alanlarda toplanacak insan sayısı 50 ile, kapalı alanlarda yapılacak eğlenceler ise 25 kişi ile sınırlandırıldı. Yine insanların kalabalık olduğu kent merkezlerinde maske takma zorunluluğu getirildi. Eyaletler arası seyahatte korona testi zorunluluğu getirilmesi de tartışılıyor. Federal Hükümet, okul ve işyerlerinin açık tutulmasının öncelikler arasında olduğunu belirterek, vatandaşları belirlenen kurallara uymaya çağırdı.
HOLLANDA
Cumartesi öğlen itibariyle son 24 saat içindeki vaka sayısı 6500’e çıkı. Hükümetin rakamın hafta içinde düşmemesi durumunda yeni önlem paketi karar altına alacağını açıkladı. Hastanelerde tedavi altına alınan koronavisür hastası sayısı artarken, diğer hastaların tedavileri ise ertelenmeye başlandı. Hollanda’da geçtiğimiz hafta koronavirüs nedeniyle günde ortalama 16 kişi hayatını kaybetti. Ülkede açık havada maske takma zorunluluğu bulunmazken, uzmanlar takma önerisi yapıyor.
Polonya, Çekya, Avusturya ve Belçika’da da vaka sayısı geçen hafta içinde hızla arttı. Polonya’da günlük 5300 ile rekor düzeye ulaştı. Hükümet sokakta maske takma zorunluluğu getirdi. Belçika’da vaka sayısı 100 bine 280 seviyesine ulaşmış durumda. Bu nedenle başkent Brüksel’de kafe ve barlar bir aylığına kapatıldı. Vatandaşlara bir ay içinde aile fertlerinin dışında en fazla üç kişiyle görüşebileceğine karar verildi.