İTÜ öğrencileri Kanal İstanbul'un yok edeceği Sazlıdere Barajı'na gezi düzenledi
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Kanal İstanbul’un tahrip edeceği Sazlıdere Barajı'na gitti.
Fotoğraf: Evrensel
Berkant TATLI
Aslı Deniz ALTUNSU
İTÜ
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, "Ya Kanal Ya Geleceğimiz Platformu" tarafından Kanal İstanbul’un tahrip edeceği, İstanbul’un içme su ihtiyacının 1/3’ünü karşılayan Sazlıdere Barajı’na düzenlenen geziye katıldı.
“SATIŞ TABELALARI GÖRDÜM”
Geziye katılanlardan İç Mimarlık bölümünde okuyan Dilara Suvacı proje kapsamında civardaki ormanlık ve tarım alanlarının şimdiden imara açılmak üzere satışa sunulduğuna dair tabelalar gördüğüne dikkat çekerek, "İstanbul içme suyunun bir kısmını karşılayan kaynaklardan biri olan barajın proje gerçekleştiğinde artık kullanılamayacağı, tahrip edilecek ormanlık alanlardaki canlıların yaşam alanlarının yok edileceği, tarım alanları için sonradan çiftçiye vadedilen alanların İstanbul gayri safi hasılası için yüzde 1'lik tarım payı göz önüne alındığında gerçekci olmayacağına, imara açılacak alanlardan sonra yakın çevredeki kırsal kent dokusunun bozulacağına dair arkadaşlarımızın bilgi ve çıkarımlarıyla dolu verimli ve keyifli bir geziydi.” dedi.
“İSTANBUL’U NEFESSİZ BIRAKACAK”
Mimarlık bölümü öğrencisi Ayşe Yılmaz, ”Kanal İstanbul'un yol açacağı ekolojik zararlardan birçoğunu bugün yerinde tespit ve gözlem şansı bulduk. İstanbul'un önemli içme suyu kaynaklarından olan Sazlıdere Barajı'nın kanala dahil edilerek yok edilecek kısmına şahit olmakla birlikte, inşaat sırasında yaşanacak kazaların ve oluşacak inşaat kirliliğinin İstanbul' un bu içme suyu kaynağına ne denli büyük zarar verebileceğini tartıştık.” dedi.
İstanbul'un nefes almak için yeşil alanlarına ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Bu denli büyük bir projenin oluşturacağı yeşil alan tahribatı, flora ve faunaya vereceği zararlar, alanda yapısallaşmanın yaratacağı nüfus yoğunluğu gibi olumsuz sonuçları önlemek için göstermemiz gereken çabanın büyüklüğünü bir kez daha anladık. Bu projenin, boğaza nefes aldırmak yerine İstanbul'u nefessiz bırakacağı çok açık.” dedi.
“YIKIM, TAHRİBAT VE DOĞADAKİ CANLILARIN KATLEDİŞİ…”
Şehir ve Bölge Planlama bölümünden Ferdi Hacısalihoğlu, "İstanbul gibi bir şehirde böylesi yeşillik alanların az olduğu bariz ama yine de boş ve çöplük olarak kullanılmış bu da üzücü.” ifadelerini kullandı. Eğer Kanal İstanbul projesinden vazgeçilmezse, gelecek için yıkım, tahribat ve doğadaki canlıların katledişini gördüğünü söyledi.