23 Ekim 2020 10:18
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ekim 2020 21:45

Metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle 15 günde 73 kişi yaşamını yitirdi

İstanbul, İzmir, Mersin, Aydın, Muğla, Kırıkkale, Trabzon, Tekirdağ, Zonguldak ve Kırklareli'nde 9 Ekim'den bu yana metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 73'e yükseldi.

Fotoğraf: Ali Gökdal/DHA

Paylaş

İstanbul, İzmir, Mersin, Aydın, Muğla, Kırıkkale, Trabzon, Tekirdağ, Zonguldak ve Kırklareli'nde 9 Ekim'den bu yana sahte içki nedeniyle toplam 73 kişi zehirlenerek yaşamını yitirdi.

9 Ekim'de Kırıkkale'de 7 kişinin ölümüyle başlayan sahte içki ölümlerine yenileri ekleniyor. İzmir'de etil alkol zehirlenmesi belirtileriyle özel bir hastanenin yoğun bakımında tedavilerine devam edilen Ömer Ali Ö. ve Murat A. hayatlarını kaybetti.

Dün İzmir'de özel bir hastaneye başvuran Bülent E, yoğun bakımdaki yaşam mücadelesini kaybetti. Kuşadası'nda yaşayan Umut A. (34), dün akşam evinde rahatsızlanınca yakınları tarafından Kuşadası Devlet Hastanesine getirildi. Metil alkolden zehirlendiği değerlendirilen Umut A. yoğun bakım servisindeki yaşam mücadelesini kaybetti.

Ülke genelinde 9 Ekim'den bu yana İzmir'de 30, İstanbul'da 10, Aydın'da 9, Kırıkkale ve Mersin'de 7'şer, Kırklareli'de 3, Muğla, Zonguldak ve Tekirdağ'da 2'şer, Trabzon'da 1 olmak üzere metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 73'e çıktı.


457 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 95'İ TUTUKLANDI

Sahte içki imalatı ve satışına karşı operasyonların devam ettiği Türkiye genelinde emniyet güçleri, 9 Ekim'den bu yana yaptıkları operasyonlarda 457 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerden 95'i tutuklandı. Diğer şüphelilerin bir bölümü serbest bırakılırken bazılarının ise emniyet ve adliyedeki işlemleri sürüyor.

Son 24 saat içinde Mersin'de 290 litre sahte içki ve 2 litre metil alkol Karabük'te ise 10,5 litre sahte içki ele geçirildi. İzmir'in Bornova ilçesinde bir kokoreç dükkanına ve iş yeri sahibinin diğer adreslerine düzenlenen operasyonda yaklaşık 230 litre etil alkol ile 20 litre sahte içki ele geçirildi. İstanbul'da da sevkiyata hazır vaziyette 100 CC'lik şişelere doldurularak sahte bandrol ile ambalajlanmış 2,5 ton sahte içki bulundu. Kilis'te bir iş yerinde 22 şişe sahte içki, Manisa'nın Salihli ilçesinde bir evde 190 litre sahte rakı, Aydın'ın Çine ilçesinde de 12 litre kaçak alkol ele geçirildi. 

"ÖTV DÜŞÜRÜLMELİ, DENETİMLER ARTTIRILMALI"

Sahte alkolden ölümlerin artması üzerine açıklama yapan Kimya Mühendisleri Odası, alkollü içkilerdeki ÖTV’nin düşürülmesi ve denetimlerin artırılması çağrısı yaptı.Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Kimya Mühendisleri Odası (KMO), son yaşananlar üzerine yetkilileri, üretimden tüketime ve fiyatlandırmaya kadar "ciddi değişiklikler" yapmaya çağırdı.

Sahte içki üretimi ve kullanımının yurttaşlara, çevreye ve ekonomiye ciddi zarar verdiğine vurgu yapılan açıklamada, "Geçen hafta 17 kişinin ölümü ve bir o kadar insanın da sakat kalmasına yol açan kaçak içki-alkol olayı ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır. Alkollü içeceklerdeki ÖTV düşürülmeli, akılların gerisindeki alkolü yasaklama düşüncesinden vazgeçilmeli, denetimler arttırılmalıdır" denildi.

İçki zehirlenmelerinin son on yıldır sık yaşandığına dikkat çekilirken "Alkollü içeceklerden alınan yüksek ÖTV nedeniyle standart dışı üretim yapılan işletmelerde kullanılan metil alkol sebebiyle onlarca yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Salgın döneminde kullanımına sıkça alıştığımız daha çok yüzey temizleyici olarak kullanılan, etil alkol içerikli olanların dışında 8 farklı kimyasal içerikli çeşidi olan dezenfektana aroma karıştırılarak alkollü içki üretilmeye çalışılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, alkollü içkilerden alınan verginin içki fiyatının yaklaşık yüzde 70,2`sine denk geldiğine dikkat çekilerek "Bugün bir şişe rakının fiyatı asgari ücretli birinin günlük kazancından daha yüksektir. Bu durum sağlıklı üretim yerine maliyetleri farklı kimyasal kullanarak yapılan kaçak içki üretimini yaygınlaştırmıştır" denildi.

CHP’Lİ EMİR: YÜKSEK VERGİLERDEN VAZGEÇECEK MİSİNİZ?

Sahte içkiden peş peşe yaşanan ölümlerle ilgili soru önergesi veren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir alkollü içkilere getirilen yüksek vergilerle vatandaşların daha fazla sahte içkiye yöneldiğini belirterek; “Yüksek vergilerden vazgeçecek misiniz?​” diye sordu.

Alkollü içkilere getirilen yüksek vergilerle vatandaşların daha fazla sahte içkiye yöneldiğini belirten Emir, yapılan araştırmaların, alkollü içecek ve tütün ürünlerinde uygulanan vergi oranlarındaki artışın tüketimi azaltmadığını, ürünler zamlandıkça vatandaşların kaçak ürüne yöneldiğini gösterdiğine dikkat çekti.

Emir; “Yurttaşlar, artan fiyatlara karşı pek çok alkollü ürünü evde ya da merdiven altı diye tabir edilen mekanlarda üretme yoluna gidiyor. Bu durum giderek bir halk sağlığı sorununa dönüşürken iktidarın peş peşe yaşanan bu ölümlere artık kulağını, gözünü tıkamamasını umuyoruz” dedi.

Emir, önergesinde Albayrak’a şu soruları yöneltti: “Bugüne kadar, alkollü içkilere getirilen yüksek vergilerin merdiven altı üretimi ne yönde artırdığına dair bir araştırmanız bulunmakta mıdır? Alkollü içkilere getirilen vergi oranları hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Alkollü içkilerde vergilerin toplam tutarı 2019 yılı için ne kadar gerçekleşmiştir? Türkiye genelinde sahte içkiye yönelim her yıl daha da artarken, yüksek vergi politikasından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?​”

TESK BAŞKANI: SAHTE ALKOLE YÖNELİMİ AZALTMAK İÇİN ÖTV'NİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİR

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Sahte alkol can almaya devam ediyor. Kaçağa yönelimi azaltmak için ÖTV'nin düşürülmesi, denetimlerin artması, vatandaşların bilinçlendirilmesi gerekiyor." dedi.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, sahte ve kaçak içkiden kaynaklanan ölümlerin önüne geçilebilmesi için denetimlerin artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Etil alkolün internet üzerinden satışının yasaklanmasının önemli bir adım olduğunu belirten Palandöken, "Sahte alkol can almaya devam ediyor. Kaçağa yönelimi azaltmak için ÖTV’nin düşürülmesi, denetimlerin artması, vatandaşların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Etil alkol satışları kontrolde tutulmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, bilinen ve güvenilen esnaftan bandrollü ürün alınmasının önemine işaret etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler Mehmet Baransu, Ahmet Altan ile Çongar, Oğur ve Opçin'in davası başladı

SONRAKİ HABER

Urfa Baro Başkanı: Söylenecek söz kalmadı, savunma yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa