12 Ekim 2020 17:36

Çay üreticileri: ÇAYKUR bizi özele mahkum etmekten bıkmadı mı?

ÇAYKUR'un yaş çay alım kampanyasını yarın sonlandıracağını açıklaması üzerine çay üreticileri tepki gösterdi.

Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Yaş çay alımlarında hâlâ kota ve kontenjan uygulayan ÇAYKUR, 2020 Yılı Yaş Çay Kampanyası’nı yarın kapatacağını açıkladı. Çay üreticileri bu karara tepki gösterdi.

2020 yılı yaş çay alım politikalarındaki belirsizlik nedeniyle 1. Sürgün Mayıs Çay Kampanyasından beri çayda kota ve kontenjan uygulayan, bu nedenle on binlerce çay üreticisini özel sektöre mahkûm eden ÇAYKUR'un, 2020 yılı 3. Sürgün Yaş Çay Kampanyası’nı yarın kapatacağını açıklaması binlerce üreticinin mağdur olmasına neden oldu.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün aldığı bu kararın ardından çay üreticileri, binlerce çay üreticisinin yüksek kesimlerde çay biçmeye devam ettiğini, tonlarca çayın hâlâ dalında olduğunu belirterek “ÇAYKUR’un kampanyayı kapatması özel sektöre hizmettir” diye tepki gösterdi.

“ÇAYIMIZ DALINDA KALACAK”

Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Sözcüsü ve çay üreticisi Ceyhun Kalender; “ÇAYKUR'un kontenjanla çay almaya devam etmesi ve kampanyayı yarın kapatacak olması sebebiyle zaten üçüncü sürgünün verimsiz olduğu yüksek köylerde çay dalında kalacak. Yüksek köylerde üçüncü sürgün geç kalıyor. Yüksek kesimlerde çayı geç olgunlaşan üreticiler için en azından kampanyanın 10 gün daha uzatılması lazım. Üreticilerin sesine ÇAYKUR yöneticileri kulak vermelidir. Öyle görünüyor ki bu mağduriyet karşısında ÇAYKUR bütün bu söylenenlere kulaklarını tıkamış ve bildiğini yapmakta kararlı” diye tepki gösterdi.

“ÇAYKUR ÖZEL SEKTÖRÜ KORUYOR”

ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün bu kararının, özel sektörü koruyup kollamak üreticiyi özele mahkûm etmek anlamına geldiğini ifade eden Kalender şunları söyledi; “Evet, özel sektör de çay alsın, fabrikaların bacası tütsün, ancak fırsatçılık yapmasın. Özel sektör, sezon ortasında yaş çaya kilo başına 3 TL'ye kadar fiyat verirken kampanyanın kapanmasıyla bu rakamı 2,5 TL'ye kadar düşürmüş açıkça fırsatçılık yapmıştır. ÇAYKUR kota, kontenjan uygulamasının yanında 3.sürgün yaş çay kampanyası erken kapatması ile çay müstahsili özel sektöre mahkûm etmiştir. Sonuçta olan çay üreticisine oluyor. Üreticinin ton başına yaklaşık 500 Tl ‘si cebinden alınıyor. Artık bu duruma bir çözüm bulma zamanı gelmedi mi? Kampanya neden vatandaşın çayını bitirmesine kadar açık tutulmuyor?  Eğer özel sektör desteklenmek isteniyorsa, özel sektöre ÇAYKUR'un şartlarında çay alma zorunluluğu getirilir ve sorun çözülmüş olur. Bu durumda İsteyen de istediği yere çayını satar. Böylece ne vatandaş ne özel sektör ne de ÇAYKUR zor durumda kalır.”  

“ÇAYKUR KİME ÇALIŞIYOR?​”

Bir başka çay üreticisi Avni Ertaş ise “Kota ve kontenjan niçin var? Diye sorsan, “Sorun yok, acele etmeyin Çay’ın tümünü alacağız” açıklamaları eksik olmaz. Bugün çay kur tüm alım yerlerini kapatıyor neden?  Biz bugün yaş çay toplama işini bitiriyoruz, fakat etrafta ve yüksek yerlerde toplanacak tonlarca çay var. ÇAYKUR kime çalışıyor?​” diye tepki gösterirken birçok çay üreticisi ise sosyal medya hesaplarından ÇAYKUR yöneticilerinin bu kararına çeşitli şekilde tepkilerini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Elif Uzun'u öldüren erkeğe "haksız tahrik" indirimi

SONRAKİ HABER

CHP: DSİ, Melen Barajı'nın altında kalmıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa