Sanat Fuarında insan ve doğa manzaraları
22. İSTANBUL Sanat Fuarı (Artist 2012) Kitap Fuarı’yla eş zamanlı olarak TÜYAP’ta devam ediyor. Artist 2012, Kitap Fuarı’nın hemen bitişiğinde düzenleniyor. 7 ve 8. Salonlarda meraklılarını bekleyen Sanat Fuarı’nın girişinde izleyicileri Rahmi Aksungur’un heykel sergisi karşılıyor.Türkiye’nin heykel sanatına yaptığı kat
Türkiye’nin heykel sanatına yaptığı katkılar nedeniyle onur konuğu sanatçısının Prof. Dr. Rahmi Aksungur’un olduğu Artist 2012’de birçok galeri eserlerini sergiliyor.
‘Alternatif Platform’, ‘Evin Sanat Galerisi’, ‘Karşı Sanat’, ‘KentSen (!) Dönüş’, ‘Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’, ‘Ordu Plastik Sanatlar Derneği’, ‘7-8 Temmuz Sanatın Eylemi’ ve ‘Polonya Çağdaş Genç Sanatçılar’ Artist 2012’de öne çıkan sergilere imza atan grup ve galeriler arasında. Resimden heykele, yerleştirmeden fotoğrafa kadar birçok sanat dalında ürünlerin yer aldığı Artist 2012’de Nuri İyem ve Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi Türk resminin önemli ustalarının yapıtlarını da görebilmek mümkün.
Artist 2012’ye, Kitap Fuarı kadar katılım olmasa da geçen yıllara göre izleyen sayısında bir artış gözlemleniyor. Bu yılki Sanat Fuarı’nda izleyici sayısının artmasına ters orantılı olarak galerilerin Artist 2012’ye katılımında bir azalma olduğu fark ediliyor. Bunun sebebi ise Sanat Fuarı’na gelen sanatseverlerin Artist’e daha çok izlemek için gelmesi. Bundan ötürü büyük galeriler sanat eserlerini pazarlayabileceği elitist fuarları tercih ediyor. (İstanbul/EVRENSEL)
MAĞDUR OLAN İNSAN YOK OLAN DOĞA
‘KentSen (!) Dönüş’ sergisi kentsel dönüşümün mağdur ettiği insanları, yok ettiği doğayı anlatıyor. Sermayenin para ve kâr hırsıyla kenti nasıl talan ettiğine odaklanıyor. Aydan Birdevrim üçlü seramik yerleştirmesi ‘Değişim’ de tepelerin imara açılmasını eleştirirken; Bahar Arı ‘İstanbul Hatırası’ çalışmasında kent silüetinin altında yatan kirliliğe dikkat çekiyor. Elif Aydoğdu ‘Çarpık Parklaşma’ çalışması ise ironik bir dille çocukların kentlerde yaşam alnının daraltılmasına tepki gösteriyor.
BEŞ KURUŞ PARAM YOKTU
Rhmıx.com (Art Duo and Art Coop) galeride iki yerleştirmesi yer alan D. Ali Ayyıldız da kentsel dönüşümü Ali Ağaoğlu kent yaşamına yaklaşımı üzerinden yorumluyor. Ağaoğlu’nun ‘Babamla ters düşüp yollarımızı ayırdığımızda cebimde beş kuruş param yoktu!’ sözüne atıfta bulunan Ayyıldız, yerleştirmesinde Ağaoğlu’nun yaptığı binaların tuğlası, çimentosu dolar olarak gösteriyor. Ağaoğlu’nun kente, doğaya ve insana yaklaşımını teşhir ediyor.
TECAVÜZ, HAMİLELİK VE BEBEK
“Kürtaj Yasağı Yasal Tecavüzdür, ‘Elini Çek’ Haklarıma Dokunma ” başlığıyla geçtiğimiz 7- 8 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanında Sanatçı Atölyeleri’nin hazırladığı ürünlerinden oluşan sergi, Artist 2012’deki göze çarpanlar arasında.