12 Ekim 2020 19:10

ODTÜ hazırlık öğrencileri sorunlarının çözülmesini istiyor

ODTÜ hazırlık öğrencileri kitap masrafları için destek sağlanmasını, kitap alımının zorunlu tutulmamasını, internet ve bilgisayar erişimindeki sorunların giderilmesini talep ediyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

ODTÜ, 5-6-7 Ekim’de hazırlık sınıfı öğrencileri için oryantasyon gerçekleştirdi. Oryantasyonda öğrencilerin hazırlık sınıfında kullanacağı materyallere internet kodu üzerinden ulaşabileceği ve bu kod aracılığıyla ödevlendirme ve sınav yapılacağı duyuruldu. Hazırlık öğrencilerinin satın almasının zorunlu tutulduğu online eğitim programlarının kodlarının ücretleri ise kurlarına göre 300₺ ile 600₺ arasında değişiyor.

Hazırlık sınıfı öğrencileri Twitter üzerinden yaptıkları açıklamayla kampanya başlattı. #ODTÜHazırlığaKulakVer etiketinde buluşan öğrenciler taleplerini dile getirdi. Hazırlık öğrencileri kitap masrafları için destek sağlanmasını, kitap alımının zorunlu tutulmamasını, internet ve bilgisayar erişiminde sorun yaşayan öğrencilere destek olunmasını, bundan sonra alınacak kararlarda şeffaf bir süreç işletilmesini talep etti. 500’e yakın öğrencinin gönderdiği maile ve hashtag kampanyasına rağmen Hazırlık yönetiminden herhangi bir cevap gelmedi.


Sonat Ezgi ALPER
ODTÜ İktisat bölümü hazırlık öğrencisi

Online eğitimden dolayı bir çoğumuz büyük bir maddi yük altında bırakılıyoruz. Sınavlarımız için herkesin bir bilgisayara ve akıllı telefona sahip olması gerekiyor bunun yanında iyi bir internete de ihtiyacımız var. Sırf bunlar bile yeterince pahalıyken bizden zorunlu olarak bu kitap ve sistemlerin istenmesinin doğru olmadığına inanıyorum. Okulun bizden isteği kitaplar ve online site üyeliği en düşük kurda toplam 605 en yüksek kurda 315 lira tutuyor. Achieve3000 sitemini almamız için bize 12-20 Ekim gibi 8 günlük bir süre verildi ve bu kısa sürede herkesin gerekli miktarı (155 tl) toplayabileceğini düşünmüyorum.

Önceki senelerde okul açıkken öğrenciler farklı yollardan, üst dönemlerden vs. alarak kitapları temin edebiliyordu. Bu sene ODTÜ, KYK ödemesinden daha pahalı olan bu kitapları zorunlu tutuyor. Ayrıca ikinci dönem kur değişiminde bir daha kitap almamız ve benzer fiyatları ödememiz gerekecek. Okul maddi destek fonundan bahsetse bile bunun yeterli olacağına çoğu kişi gibi ben de inanmıyorum. Bu online sistemler kullanılsa bile zorunlu tutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda bu süreçte internet ve bilgisayara erişimde sıkıntı yaşayanlara destek verilmesi gerekiyor.

Okulumuzun bir devlet üniversitesi olduğunu ve ülkemizin çeşitli yerlerinden ve ekonomik durumlarından öğrencileri de içinde barındırdığını göz önünde bulundurarak bu zorunlulukları kaldırması gerektiğine inanıyorum.


Huri CERİT
ODTÜ İktisat bölümü hazırlık öğrencisi

ODTÜ 2020-2021 dönemi hazırlık öğrencisiyim. Pandemi dönemi şartları altında okulumun online eğitim kararı ile derslere erişebilmek için sağlamam gereken materyaller -bilgisayar, tablet gibi- ekonomik olarak beni ve ailemi yeterince zora düşürdü. Bunun yanında hazırlık eğitimim için zorunlu kılınan kitaplara 600 tl gibi bir ücret ödemem talep ediliyor.

ODTÜ'de okumayı istememin, sınava hazırlanma sürecinde beni motive eden üniversiteyi tercih sebeplerimden en önemlileri iyi bir eğitim alacağıma emin oluşum ve okulumun devlet üniversitesi oluşudur. Fakat eğitime ücretsiz ulaşmam gerekirken oldukça kısa bir süre içerisinde temin etmem gerekli tutulan materyallere imkansızlıklar dahilinde erişemezsem eğer eğitimimin kesileceğini öğrendim.

 Talebim kitaplara ücretsiz erişmek veya makul, bir öğrencinin ulaşabileceği biçimde indirim uygulanmasıdır. Bu sayede içinde bulunduğumuz zorlu süreçte eğitime daha kolay erişebileceğim.


ODTÜ hazırlık sınıfı öğrencisi

Öğrencilerin elindeki para nereden gelir? Harcadıkları, kitap aldıkları, yemek yedikleri kısaca yaşamlarını sürdürdükleri para? Eğer hayatta ve belli kazancın üstündelerse -ki son zamanlarda bu kazanç oldukça arttı örneğin şu an asgari ücretle geçinmeye çalışan aileler maalesef ki temel ihtiyaçlarını zor karşılıyorlar- ailelerinden, KYK gibi sonradan ödenen kredilerden, burslardan veya yardımlardan, eğer bir iş bulup çalışabiliyorsa da işinden. Peki bu elindeki parayı nerelere harcar? Öncelikle tabii ki temel ihtiyaçlarına: yemek ve eğer ailesiyle kalmıyorsa barınma. Bunların ardından cebinde kalan para çok azdır. Eğitim bir temel ihtiyaçtır. Öğrencinin geleceği ve onu tam bir birey yapacak olan etmendir. Eğitim sadece öğrenci için değil ülke için de gelecek demektir. Bu nedenle de zaten devlet eğitimi “ücretsizdir” çünkü sadece öğrencinin değil devletin temel ihtiyacıdır eğitim.

Hazırlık için yapılan oryantasyonlarda belli kitapları almak zorunda bırakıldık. Bu kitaplar sadece 1 sene kullanılacak. Bölümlerimizle ilgili değiller, bölümlerimize ulaşabilmemiz için bir adımlar. Bu zorunda bırakıldığımız kitapların -zorundayız çünkü bu kitaplardan ödev atanacağı ve yapmamız gerektiği ayrıca elimizde olmayan sebeplerle yine zorunda olduğumuz online eğitimimiz için gerekli olduğu söylendi- fiyatları bize gösterildiğine göre bazı kurlar için 600 lirayı buluyor. 600 Türk lirası şu an başvuruları bile başlamamış olan KYK desteğini aşıyor ayrıca elimize şu an hiçbir burs parası ulaşmadı. Bu kitaplardan bazıları için ise (achieve3000 online portalı ) bize 20 Ekim 2020’ye kadar süre verildi.

Bu sadece bu sene 2020 girişli hazırlıkların pandemi sebebiyle olan online eğitim süresinde zorunda bırakıldığı bir durum. Daha önceki hazırlık öğrencilerinin bir seçim hakları vardı. Eğer karşılayabiliyorlarsa orijinal alabilirlerdi, durumları yoksa da fotokopi gibi daha ucuz bir yolu tercih ederlerdi. Ancak bize böyle bir seçim hakkı verilmiyor. Orijinal kitapları almak zorunda gösteriliyoruz çünkü sadece orijinal yayınlardan çıkan kodlarla girebileceğimiz sitelerden atanacak ödevleri eğitimimiz için yapmak zorundayız.

 ODTÜ sadece orta veya üst sınıf öğrencilerin katıldığı, bu 600 lirayı zorlanmadan hiçbir şey olmamış gibi ödeyebilecek öğrencilerin gittiği bir eğitim kurumu değil. Bir devlet eğitim kurumu. Bu fiyatları ödemekte zorlanacak öğrenciler de aynı eğitime sahip olmak zorunda. Bunu sağlayacak olan kurum ise okulumuzdur.

ÖNCEKİ HABER

DSÖ: Kovid-19 aşısı aralıktan itibaren onaya sunulmaya hazır olabilir

SONRAKİ HABER

Vietnam'da meydana gelen selde 23 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa