Koronavirüs salgını özelindeki sorunlardan yola çıkarak amatör futbol kulüplerinin durumu, futbolcuların sorunları, talepleri ve çözüm önerileri üzerinde durmaya çalıştık.
Koronavirüs salgını tüm dünyada bütün spor organizasyonlarını farklı şekillerde sekteye uğrattı. Futbol da dünya çapında devasa organizasyonların düzenlendiği spor dalı olması sebebiyle pandemiden hem en çok etkilenen hem de üzerine en çok tartışma yürütülen konulardan biri durumunda. Türkiye'de pandemi ile sporcu ve taraftar sağlığı tartışması ağırlıklı olarak Süper Lig üzerinden dönse de işin görünmeyen kısmında fazlası var.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 23 Eylül'de aldığı kararla amatör liglerdeki müsabakaları ekim ayı sonuna kadar erteledi. Amatör sporcuların ve kulüp yöneticilerinin pek çoğu karara itiraz ederek faklı bir yönteme başvurulmasını talep etti. TFF'nin kararını açıkladığı günün ertesinde Riva'daki tesislerin önünde toplanan yüzlerce amatör futbolcu "8 aydır açız" diyerek protesto eylemi düzenledi, müsabakaların oynanmasını talep etti. Daha sonra Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile görüşen futbolcular, "sorunlarının çözüleceği" sözünü de aldı ancak henüz konuya dair bir gelişme yaşanmadı.
Pandemi süreci öncesinde sadece meraklısının ilgilendiği amatör futbol kulüplerinin tek derdi koronavirüs salgını değil tabii ki. Ülkede spora ve futbola dair hakim olan "günü kurtarma" ve "kısa yoldan kâr elde etme" zihniyeti, amatör branşlarda çok daha yakıcı sonuçlara yol açıyor.
Bu dosyamızda koronavirüs salgını özelinde yaşanan sorunlardan yola çıkarak amatör futbol kulüplerinin durumu; sporcuların, antrenörlerin, diğer bileşenlerin yaşadığı sıkıntılar ve pek tabii çözüm önerileri üzerinde durmaya çalıştık.
- Dosyamızın ilk yazısında İstanbul Alibeyköy'den Karadolap Spor yöneticisi Bektaş Çiçek ile görüştük.
Karadolap, bugüne kadar uyuşturucu karşıtlığından ırkçılık karşıtı kampanyalara kadar farklı sosyal konularda takındığı ilerici tavır, sporun çocuklarla gençlerin eğitimindeki önemine dair yaptığı vurguyla sadece bir futbol kulübü ya da okulu olmanın ötesine de geçmiş durumda.
- Dosyamızın ikinci konuğu Torosgücü'nün kalecisi Emrullah Öztürk oldu.
Emrullah Öztürk, Türkiye Futbol Federasyonunun amatör lig maçlarının ertelendiğini açıklamasının ardından Riva'daki tesislerin önünde eylem yapan ve federasyon yetkilileriyle görüşen sproculardan biriydi. Amatör sporcular, federasyonla yaptıkları bu görüşmeden sonuç alamamış, ardından Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile de görüşmüşlerdi. Kasapoğlu'nun sporculara "sorunlarının çözüleceği" sözünü vermesine rağmen bugüne dek konuyla ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadı.
- Son konuğumuz ise Evrensel yazarı Alper Kaya oldu.
Alper Kaya ile amatör futbolun bugünkü durumundan yerel yönetimlerle olan ilişkilerine, amatör ve profesyonel federasyonların sorumluluklarından futbolcuların çözüm için neler yapabileceklerine kadar pek çok konuyu konuştuk.