14 Ekim 2020 00:15

Basın meslek örgütleri: Tek suçları yaptıkları haberler

Basın meslek örgütleri Van'da 4 gazetecinin tutuklanmasına tepki göstererek gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle tutuklandıklarını ve tek suçlarının gazetecilik olduğunu söyledi.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Van’da 2 kişinin helikopterden atıldıkları iddialarını haberleştiren Gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala’nın tutuklanmasına basın meslek örgütlerinden tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Can Güleryüzlü ve DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle tutuklandığını ve derhal serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi.

"MAHKEMELER HABER NEDENİYLE TUTUKLADIKLARINI GİZLEMİYOR"

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş Türkiye’nin bir kez daha yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanan gazetecilere tanıklık ettiğini belirterek “Van’da tutuklanan Gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala’nın tek suçu yaptıkları haberdir. Tutuklanma gerekçelerine baktığımızda da bunu açık bir şekilde görüyoruz.” dedi. “Artık mahkemeler ‘haber’ nedeniyle tutukladıklarını gizleme ihtiyacı dahi hissetmiyor. Doğrudan yaptığın haberler şuna hizmet ediyor diyerek gazetecileri tutukluyor.” diyen Durmuş, bir ülkede basın özgürlüğü nasıl yok edilir, hukuk nasıl çifte standart uygular en iyi örneğinin bu tutuklamalar olduğunu vurguladı.

"TUTUKLANMAK İÇİN TEK KRİTER GAZETECİLİK OLDU"

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Can Güleryüzlü gazetemiz Evrensel’e konuştu. “Türkiye’de gazetecileri suçlamak, gözaltına almak ve tutuklamak o kadar basitleşti ki tek kriter, gazetecilik yapmak oldu.” diyen Güleryüzlü özellikle siyasi iktidarın kararlarını ve ortaya çıkan sonuçları eleştirip, yaşananların arkasındaki olası gerçeklere ışık tutmak için sorular soran, haber ve araştırma yapan gazetecilerin, bilindik yöntemlerle gözaltına alınıp tutuklandığını vurgulayarak bu durumun son olarak Van’ın Çatak ilçesinde iki vatandaştan birinin ölümüyle sonuçlanan olaya ilişkin, askerlerin bu kişileri gözaltına aldıktan sonra helikopterden attıkları yönünde kamuoyuna yansıyan iddianın üzerine giden Mezopotamya Ajansı ile Jinnews’ten dört gazetecinin başına geldiğini belirtti.

"GAZETECİNİN BELGESİ BASIN KARTI DEĞİLDİR"

Gökhan Durmuş gazetecilerin tutuklanma kararında ‘basın kartı’ atfı yapılmasını şöyle değerlendirdi: “Yine mahkeme kararında ‘Gazeteci olduklarını iddia etseler de geçerli bir basın kartları yok’ ifadesine yer veriliyor.  Bir kişinin gazeteci olduğunun belgesi cebinde taşıdığı basın kartı değildir. Yaptığı iştir onun kimliğini belirleyen. Zaten mevcut sistem içerisinde gazetecilere basın kartının verilmesi konusunda yaşanan ayrımcı politikalar, kartın güvenilirliğini ortadan kaldırmıştır. Özetle Van’da tutuklanan arkadaşlarımız gazetecidir ve derhal serbest bırakılmalıdır.” 

GAZETECİLER HEDEFTE

Gazetecilerin, benzeri gazetecilik olaylarında da sıklıkla görüldüğü üzere hemen ‘örgüt üyeliği’yle tutuklandığını hatırlatan Güleryüzlü “Belli ki devlet içinde iktidardan güç alan, Türkiye’yi ’90’lı yıllardaki gibi cinayetlerle yönetmek ve bu cinayetlerin faili meçhul kalmasını sağlamak isteyen oluşumlar söz konusu ve yaptıkları hukuksuzlukların ortaya çıkmaması için gazeteciler hedef alınmakta” dedi.

"TUTUKLAMALAR İKTİDARININ MEŞRULUĞUNUN KALMADIĞININ GÖSTERGESİ"

Güleryüzlü şöyle devam etti: “Otoriterleşen ve gittikçe hukuksuz uygulamalara imza atan yönetimlerin en büyük korkusu bilindiği üzere, bunların üzerine gidecek olan gazetecilerdir. Gazetecilerin bu karanlık olayların üzerine gitmesinin temel dayanakları ise hem meslek onurları hem de Aanayasa’daki basın özgürlüğüdür. Bu ve benzeri onlarca gözaltı ve tutuklama, AKP iktidarının artık anayasal hakları tanımadığının, dolayısıyla hukuki meşruluğunun kalmadığının net göstergesidir. İddiaların tarafsızca araştırılıp gerçeklerin ortaya çıkarılması sorumluluğundaki yargının, tam tersi bu yolda haber yapan gazetecileri tutuklaması ise olay üzerindeki kuşkularımızı daha da artırmaktadır.”

"İKTİDAR GERÇEKLERİN ÜZERİNİ KAPATABİLECEĞİNİ SANIYOR"

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren “İki köylünün devlet görevlileri tarafından helikopterden atıldığını tüm toplum, gazetecilerin haberiyle öğrendi. Devlet yetkililerinin bu konudaki açıklamalarının gerçek olmadığını da gazetecilerin haberlerinden öğrendi.” derken, iktidarın gerçeklerin üzerini gazetecilere baskı uygulayarak kapatabileceğini sandığını söyledi. Eren, yıllardır gazetecilerin bu baskılarla yaşadığını aktararak “İktidar duyulmasını istemediği her haberin ardından gazetecileri tutuklama, gözdağı verme yolunu seçiyor.” dedi.

Eren şöyle devam etti: “Ancak tüm bu baskılara rağmen gerçek gazeteciler işlerini yapmaya, yani kamuoyuna gerçekleri duyurmaya devam ediyor. Tüm bu baskıları tüm toplumun kendi haber alma hakkına ve demokrasiye sahip çıkmasıyla, dayanışmayla aşacağız.”

ÖNCEKİ HABER

Butik ve bağımsız tiyatrolar: Yaşantımıza tiyatro yaparak devam etmek istiyoruz

SONRAKİ HABER

10 Ekim Katliamı'nda istinaf mahkemesi müştekilerin tüm taleplerini reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa