“Eğitimde adalet terazisi yok”
“Furkan Celep’in intiharına şaşırmadım. Başta kendim olmak üzere çevremdeki arkadaşlarımda da bir intihar eğilimi var. Bunun başlıca sebebi ise bence ekonomi ve işsizlik”
İllustrasyon: Pixabay
Emre YILMAZ
Kocaeli
Bildiğiniz gibi meslek liseliler kademeli olarak yüz yüze eğitime başladı. Biz de meslek liselilerle gidişatı konuştuk. Meslek liseli Kağan “Bizde uygulamalı dersler var. Bu dersleri atölyede görüyoruz. Pandemide erken açılmasının sebebi bu bence. Asıl sebep ise ucuz iş gücü olmamızdır. Patronlara çalışacak eleman lazım. Derste bile ayakta kalıyoruz ayaklarımız ağrıyor” dedi.
UZAKTAN EĞİTİMDE HAKSIZLIK VAR
Uzaktan eğitim sürecinde haksızlık olduğunu söyleyen Kağan “Bilgisayarı ve interneti olmayanlar var. Derslere giremeyen birçok öğrenci oldu. Peki yeteri kadar önlem alındı mı? Tabii ki hayır. Bence nitelik olarak da uzaktan eğitim yetersiz kaldı.” Gelecek kaygısı yaşadığını belirten Kağan bunun sebebinin önemli oranda ekonomik olduğunu söyledi.
Konuştuğumuz diğer bir meslek liseli Hikmet ise meslek liselilerin ileride bir meslek dalında işçi olarak çalışacağını bu yüzden zaman kaybetmemek adına öncelikle meslek liselerinin açıldığını söyledi. Okullarının açılmasının pandemide risk oluşturduğunu söyleyen Hikmet uzaktan eğitim sisteminin de çöktüğünü işe yaramadığını dile getirdi. Hikmet de aynı şekilde gelecek kaygısı yaşadığını söyledi ve ekledi “Meslek lisesine gelecek kaygısı için geldim iş öğrenip ileride iş bulabilmek için geldim. Meslek liseliler olarak çalışıyoruz ama hakkımızı alamıyoruz bu adil değil.” Aile bireylerinin fabrikada çalıştığını belirten Hikmet ülkenin krizde olduğundan, özellikle gıda fiyatlarının artmasından yakındı.
Genç intiharlardan haberdar olduğunu kendisinin de ve çevresindeki gençlerde intihar psikolojisinin hâkim olduğundan bahseden Hikmet “Benim ağladığım zamanlar oldu. Psikolojim bozuldu” diyerek pandemi sürecinde annesinin çalışmasının yarattığı hastalık korkusunun da psikolojisini kötü yönde etkilediğini ifade etti.
Aynı lisede okuyan Resul ise “Dün 20 TL’ye bir sürü ihtiyacımı giderirdim bugün ise 20TL ile 2 parça şey alabiliyorum” diyerek gidişattan memnun olmadığını belirtti. Bu sistemde adalet terazisi olmadığını ifade eden Resul, “Türkiye ekonomisi uçmuyor her geçen gün daha kötüye gidiyor, ben süreci böyle görüyorum” diyerek sözlerini bitirdi. Çok Programlı Anadolu Lisesinde okuyan Ferhat ise “Türkiye'deki eğitim sisteminden memnun değilim. Eşitsizliğin boyutu giderek artıyor. Yaşadığım çevrede sosyal imkânım yok. Müzikle ilgileniyorum ama okulumda bana müzik kültürümü geliştirmem için hiçbir imkân sunulmuyor. Okulumuzda yeteri kadar önlem alınmıyor, pandemi öncesindeki okul düzeni devam ediyor.”
BİR YANDA OKUL BİR YANDA İŞ
Hem okuyup hem çalıştığını, geleceğe dair de planının olmadığını belirtirken bunun başında ülkedeki eşitsizlik ve adaletsizlik gibi temel can yakıcı problemlerin olduğunu ifade etti.
“Gençlerin intihar eğilimi var. Furkan Celep’in intiharına şaşırmadım. Başta kendim olmak üzere çevremdeki arkadaşlarımda da bir intihar eğilimi var. Bunun başlıca sebebi ise bence ekonomi ve işsizlik” dedi. Ekonomiye dair ne düşündüğünü sorduğumuzda ise “Benim açımdan ekonomi bir araba alırken birini devlete birini diyanete birini kendimize alıyoruz diyebilirim. Siyasal iktidar ekonomi ile ilgilenmiyor AKP'yi de iktidar olarak görmüyorum, onları ülkenin başına gelmiş bir aile gibi görüyorum” dedi ve sohbetimiz burada sona erdi.