Okula gitsek de gitmesek de kaygımız büyük
“Önceden meslek lisesine gelmek daha avantajlı görülürdü. Bugün böyle değil sadece puanı yetmeyenlerin geldiği bir şekle bölünmüş durumda. Derslerimiz giderek niteliksizleşiyor.
İllüstrasyon: pikisuperstar/ Freepik
Kayhan KÖMÜRCÜ
Mamak/ANKARA
Meslek liselerinde pratik derslerin 5 Ekim’de açılmasıyla birlikte pratik derse katılamayan, eğitim süreçlerini online şekilde devam ettirecek Abidinpaşa Meslek Liseli öğrencileriyle online eğitim süreçlerini konuştuk. Biyomedikal bölümünde okuyan Muharrem, online eğitimde derslerin anlaşılır olmadığını belirtirken salgının bu denli ilerlediği koşullarda online eğitimin bir süre daha devam etmesi gerektiğini söylüyor. Son sınıf öğrencilerinin de bu koşullarda okula gitmemesi gerektiğini ekliyor. Meslek derslerinin verilmemesine ilişkin olarak da “Meslek liselerinde bölüm dersleri, normal derslerden daha önemli ama verilmiyor, geri kalıyoruz” diyor. Bu durumun çözümüne ilişkin sorduğumuz soruya ise “Önlemler kısa sürede alınmalı, daha az kişilik sınıflar ve yeterli temizlik ile sorun çözülebilir diye düşünüyorum” şeklinde cevap veriyor.
DERSLER NİTELİKSİZ HALE GELDİ
Bilişim öğrencisi Arda da özellikle meslek derslerini alamamaktan şikayetçi. “Önceden meslek lisesine gelmek daha avantajlı görülürdü. Bugün böyle değil sadece puanı yetemeyenlerin geldiği bir şekle bölünmüş durumda. Derslerimiz giderek niteliksizleşiyor. Online eğitim sürecinde bu daha da kötüleşti. En önemli olan meslek derslerimizi bile alamıyoruz” diyerek durumunu özetliyor. Pandemi süreciyle birlikte işe başladığını söyleyen Arda, dersler olduğu için işi bırakmak zorunda kaldığını da ekliyor. Sürecin çözümüne ilişkin eğitime daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini söyleyerek ekliyor: “Ülkenin kendi üretimi olsun ki zenginleşsin, Türk lirasının değeri çok düştü, her şey pahalılaştı. Aslında para var. Para vatandaşa yok, eğitime yok. Kendilerinin israf edecek kadar var.” Son olarak online eğitime dair düşüncelerini bizimle paylaşan Atacan, metal öğrencisi. Online eğitimde EBA’ya bağlanamadığını, bağlanabildiği zamanlarda ise dersleri takip etmekte zorlandığını söylüyor. “İlerde biz bu konulardan sınavlarda sorumlu olacağız. Ama dersleri hiç anlamıyoruz” diyor. Bu süreçte iş aradığını ama bulamadığını söyleyen Atacan “Bu süreç bizi her türlü kötü etkiliyor. Okuyamıyoruz, okula gitsek başka bir kaygı, gitmesek başka bir kaygı.” şeklinde sözlerini tamamlıyor.