13 Ekim 2020 08:58

CHP, sahte içki ölümlerinin araştırılması için önerge verdi

CHP'li Veli Ağbaba, Türkiyenin alkollü içki fiyat sıralamasında dünyada 6, Avrupa’da 3. sırada olduğunu belirterek sahte içki üretimi ve alkol kaçakçılığının araştırılması için önerge verdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

7 ilde sahte içki nedeniyle 40'tan fazla kişinin hayatını kaybetmesinin ardından CHP Meclis’e "alkol kaçakçılığının boyutunu araştırmak ve sahte içki ölümleri engellemek" amacıyla araştırma önergesi verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın TBMM’ye sunduğu araştırma önergesinde “alkolden alınan yüksek verginin evde ve merdiven altı atölyelerde alkollü içki üretimine yönlendirdiği” vurgusu yapıldı. 

TÜRKİYE, ALKOLLÜ İÇKİ FİYAT SIRALAMASINDA DÜNYA’DA 6, AVRUPA’DA 3. SIRADA!

Son yıllarda vergilerin olağanüstü artışı nedeniyle alkol fiyatlarının artması sonucu sahte içki üretiminin ciddi oranda artığına işaret edilen önergede, “Alkollü içki fiyatlarında yaşanan artışla birlikte kaçak içki üretimi ve alkollü içki kaçakçılığı nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısındaki artış endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Alkollü içki vergilerinin yükselmesi ve etil alkolün piyasada satılması sonucunda merdiven altı veya vatandaşların kendi alkollü içeceklerini imal etmesi devletin yüklü miktarda gelir kaybına uğramasına neden olmuştur. Eurostat verilerine göre, ithal ve yerli alkollü içki fiyatları sıralamasında Türkiye Avrupa'da alkollü içkinin en pahalı olduğu 3’üncü ülke konumundadır. Öte yandan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2018 verilerine göre, ülkemizde son 10 yılda rakıda yüzde 443, birada ise yüzde 365 artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı, Türkiye’yi dünya sıralamasında İzlanda, Norveç, Avustralya, İsveç ve Finlandiya’nın ardından en yüksek alkollü içki vergisi sıralamasında 6’ncı sıraya taşımıştır” denildi.

VERGİLER NEDENİYLE İNSANLAR EVDE ‘İÇKİ YAPIMINA’ YÖNELMİŞ DURUMDA!

Fiyatların yüksekliği nedeniyle sahte içki üretiminin azaltılması amacıyla evde içki yapımında kullanılan etil alkol üzerindeki yeni düzenlemeler yapıldığı ve Tarım ve Orman Bakanlığının, etil alkol ve metanolün internetten satışını yasakladığı ifade edilen önergede şöyle denildi:

“Ancak etil alkol satış yasakları ve denetimsizlik, sahte içki üretimini engellememiş ve 2020 yılı Eylül ayında Kırıkkale ve İzmir’de ortaya çıkan sahte içki nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu anlamda cezaların caydırıcı olmaması ve mekanların yeterince denetlenmemesi de alkol kaçakçılığını önleyememektedir. Öyle ki, vergilerin yüksekliği karşısında insanlar ‘evde içki yapımına’ yönelmiş ve arama motoru Google’da ‘etil alkol’ ile ‘evde alkol yapımı’ yazılarak yapılan arama sayısı 2020 yılında olağanüstü şekilde artmıştır.”

SAHTE İÇKİ ÜRETİMİ VE ALKOL KAÇAKÇILIĞI ARAŞTIRILSIN!

Ürün fiyatına göre vergi oranı yüzde 300’leri bulan alkollü içki fiyatlarının yükselmesi nedeniyle sahte içki üretimi ve alkol kaçakçılığının olağanüstü şekilde artığı ve bu durumun sahte içki nedeniyle onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu vurgulanan açıklamada;  “İşbu önergeyle alkol kaçakçılığının boyutlarının tespit edilmesi, sahte içki üretiminin engellenmesinin yollarının araştırılması ve sahte içkiye bağlı vefatların engellenmesi amacıyla Anayasanın 98’inci Maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci Maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını saygılarımla arz ederim” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Soma’da yürüyüşleri engellenen işçilerin bekleyişi sürüyor

SONRAKİ HABER

Menü büyüdükçe hayaller küçülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa