Demirdöven Köyü Muhtarından Bakana HES tepkisi: Köylerimize HES istemiyoruz
Artvin Yusufeli'ne gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, köylerinde HES istemediklerini söyleyen Demirdöven Köyü Muhtarına yanıt vermeden kaymakamlık hizmet binasına gitti.
Fotoğraf: Gençağa Karafazlı
Gençağa KARAFAZLI
Artvin
Artvin’in Yusufeli ilçesinde incelemelere bulunmak üzere yanındaki bürokratlarla Yusufeli ilçesine gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu aracından iner inmez yanına gelen Demirdöven Köyü Muhtarı Hafız Aslan Peker’in HES tepkisiyle karşılaştı. Peker, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun yanına giderek köylerde HES istemediklerini söyledi.
"HES PROJESİ İPTAL EDİLSİN"
Peker, Karaismailoğlu’na kendisini tanıttıktan sonra, “Sayın bakanım, Demirdöven Köyü ve Yaylalar Köyü sınırları içerisindeki Yamaç Tipi HES projesini köylülerimiz istemiyor. Şu an bölgeye konuşlandırılan şirketin şantiyesi yaşam alanlarını tahrip etti. ERARI firmasının hiçbir izni olmamasına rağmen bu alanda nasıl durabiliyor? Bu mera alanı bahse konu şirkete yani HES firmasına usulsüz tahsis edilmiştir. Yaşananlardan il başkanımız ve milletvekilimizin de haberi var. Biz köylüler olarak burada HES istemiyoruz. Bu projenin iptal edilmesini talep ediyoruz.Yaşananlardan il başkanımız ve milletvekilimizin de haberi var” dedi.
Bakan Adil Karaismailoğlu Muhtar Peker’i dinledikten sonra bazı köy muhtarlarının kendisine sunduğu dosyaları alarak HES konusunda hiçbir değerlendirme yapmadan kaymakamlık hizmet binasına gitti.
"TOPRAĞIMIZA DEREMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"
Demirdöven Köyü, Yaylalar Köyü, halkı 6 yıldan beri HES projesini hayata geçirmek isteyen ERARI şirketine karşı kararlı olduklarını her fırsata dile getiriyorlar. Köylüler “Yıllardır bu vadide ağaçlara, ormanlara, derelerimize, toprağımıza sahip çıkıyoruz şirketlilerin tüm hukuksuzluklarına karşı bugüne kadar mücadele ettik. Bu katliama bu talana bu acımasızlığa karşı direnmeye talana asla izin vermeyeceğiz” diyerek 6 yıl sonra geçen ay şirket çalışanlarının yeniden bölgeye girmesine izin vermemişlerdi.
NE OLMUŞTU?
2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan ERARI Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin çalışmaları, burada yaşayan yaklaşık 500 yurttaşın şantiye yapılacak alanda toplanarak direnişi sonrası şantiye binalarının yapımı engellendi. Yaylalar köyünün HES'e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay'a taşındı ve halen sürüyor.
TOPRAKLARINI ŞİRKETE VERMEDİLER
2019 yazında daha önce Demirdöven halkı tarafından açılan ve zaman aşımından dolayı reddedilen dava da köylüler tarafından Anayasa Mahkemesine taşınırken, AYM davanın tekrar görülmesine karar verdi. 28 Haziran 2019'da bölgede yapılan bilirkişi keşfinde köylülerin aleyhine verilen rapora hukukçular, "Önceki mahkeme de bilirkişi raporu ile çeliştiği" için itiraz ettiler. Rize İdare Mahkemesi bu itirazı da reddederken dava Danıştay'a taşındı.
Bu arada Yusufeli Orman Müdürlüğü'ne HES şantiyesi, beton santrali vs gibi işletmeler için başvuran şirkete Bakanlıktan iki tesis için 'olur' geldi. Şirket bu 'olur'un ardından Milli Emlak'a ait bir arazinin kiralanması için müracaat ederken ihaleye köylüler de girip kazandı. Hazine arazilerini köylülerin müdahalesi nedeniyle kiralayamayan şirket şantiye kurma alanı olarak özel şahıslardan arazi kiralama yoluna gitmişti.