Halkın devre dışı bırakıldığı Sinop nükleerinin ÇED Raporu’na iptal davası açıldı
Sinop Nükleer Santrali için yapılan toplantıda hazırlanan ÇED Raporu’nun halk toplantıya alınmadan hazırlandığı için hukuksuz olduğunu ifade eden kurumlar iptal davası açtı.
Fotoğraf: DHA
Sinop Nükleer Santrali için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde Halkın Katılım Toplantısı’na halk alınmadığı için hazırlanan ÇED Raporu’nun hukuksuz olduğunu ifade eden nükleere karşı mücadele eden kurumlar raporun iptali için dava açtı.
Geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Sinop Nükleer Santrali için nihai Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için, ÇED Yönetmeliği gereğince halkın görüşleri dikkate alınarak olumlu karar verildiği belirtildi. Ancak ÇED toplantısına katılmaları polis barikatı ile egellenen DAÇE, EGEÇEP, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği , Çan Çevre Derneği, Yeşil Artvin Derneği ,Ordu Çevre Derneği, Adana Tabip Odası, Tekirdağ Tabip Odası ve 6 yurttaş ÇED sürecinin hukuka ve kanuna aykırı olarak yürütüldüğünü belirterek ile ÇED raporunun iptali için dava açtı.
“ÇED RAPORU HUKUKEN YOK HÜKMÜNDEDİR”
Davayı açan avukatlardan İsmail Hakkı Atal, Metin Feyzioğlu tarafından dağıtılmadan önceki TBB Çevre Komisyonu Üyeleri olarak 6 Şubat 2018’de gittikleri Sinop NGS "halkın katılımı toplantısına" avukatlar ve halk olarak alınmadıklarını hatırlattı. 168 yurttaş ve 3 avukat imzası ile yaşanan hukuksuzluğu tutanak altına aldıklarını ifade eden Atal, “Sinop NGS ÇED'inin dayanağı olan ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ halk olmadan yapılmıştır. Kanunsuz Halkın Katılım Toplantısı üzerinden hazırlanan ÇED raporu ve Bakanlık onayının hiçbir hukuki geçerliliği olmayıp , hukuken yok hükmündedir” dedi.
“FELAKETİN MALİYETİ 1 TİRİLYON DOLARDAN FAZLA”
TEİAŞ verilerine göre yüzde 35, Cumhurbaşkanlığı ve Enerji Bakanlığı verilerine göre yüzde 31 enerji arz fazlası bulunan Türkiye'nin Sinop NGS'den üretilecek elektriğe ihtiyacı olmadığını ifade eden Atal, davanın içeriğine dair şu bilgileri paylaştı:
“2011 yılında Japonya Fukushima nükleer faciası sonrası, WHO (Dünya Sağlık Örgütü ) tarafından nükleer kazayla -nükleer santralle direk bağlantısı kurulan tek kanser türü olan troid kanseri, Fukushima hastanesi kayıtlarına göre çocuklarda 500 kat artmış, yetişkinlerde ise 29 kat artmıştır. Bu nedenle açılan davaya , müvekkil davacılar yanında müdahil davacı olarak katılması için davanın Sağlık Bakanlığı’na ihbarı talep edilmiştir. Fukushima Nükleer Felaketinin Japonya'ya maliyetinin 600 milyar doları aşacağı, bu maliyetin 1 trilyon dolara kadar yükseleceği hesaplanmıştır. Bu nedenle açılan davaya , müvekkil davacılar yanında müdahil davacı olarak katılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı , Tarım Bakanlığı , Kültür ve Turizm Bakanlıklar’ına davanın ihbarı talep edilmiş, dava dosyasında toplumsal maliyet analizi de istendi”
1.140 MW’lik 4 basınçlı su reaktör ünitesiyle toplam 4.560 MW kurulu güce sahip olması tasarlanan Sinop NGS, İnceburun’da yapılması planlanan Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesi. Proje kapsamında şimdiye kadar 1 milyona yakın ağaç kesimi yapıldığı belirtiliyor. İptal edilmediği takdirde onaylanan ÇED Raporu’na göre kazı çalışmaları 2021’de başlayacak, 2031 yılında faaliyete geçmesi hedeflenen satral, 4 reaktörden oluşacak. Projenin yatırım bedelinin ise 20 milyar dolar olarak hesaplanıyor. (Adana/EVRENSEL)