Eğitim Sen Adana Şubesi: Okullar hazır değil, hijyen masrafları velilerden bekleniyor
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, yüz yüze eğitimde de okullardaki sorunların çözülmediğini belirterek, kalabalık sınıfların öğrenci sağlığını olumsuz etkilediğine dikkati çekti.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen Adana Şubesi, Adana’daki okulların yüz yüze eğitime hazır olup olmadığını değerlendirdi. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, okullara Kovid-19 pandemisi sürecinde gerekli önlemlerin alınması için ek ödenek gönderilmediğini, hijyen masraflarının velilerden beklendiğini, tadilatı devam eden okullar olduğunu kaydetti.
Heykelli Park’ta gerçekleştirilen basın açıklamasında emekçiler eğitimde hijyen koşullarının sağlanmasını ve ek ders kesintilerine son verilmesini isitedi. Basın açıkalmasını okuyan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, yüz yüze eğitimin başlayabilmesi için okullara yeterli ödenek ayrılmasını, hijyen koşullarının sağlanması, sınıfların salgın koşullarına uygun hale getirilmesi ve ortaya çıkacak öğretmen ihtiyacının yeni atamalarla karşılanmasını talep ettiklerini söyledi.
"YÜZLERCE ÖĞRENCİ AYNI ANDA BİR ARAYA GELİYOR"
Eğitim Sen olarak bilim insanlarının da içerisinde yer aldığı bir çalıştayda bunları dile getirdiklerini ifade eden Kaya, buna karşılık sorunların hiçbirinin çözülmediğini ifade etti. Kaya, okullardaki tabloyu şu şekilde aktardı:
“Adana’da hiçbir okula pandemi sürecinde gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik bir ek ödenek gönderilmemiştir. Okullardan kendi olanaklarıyla pandemi için tedbir alınması istenmektedir. Hayırsever vatandaşların bağışı ve öğrenci velilerinden toplanacak parayla dezenfekte malzemesi, maske, ateş ölçer, vs sağlık malzemesinin alınması beklenmektedir. Sınıfların seyreltilmesine karşın mevcut sınıfların kalabalık oluşları gerekli sosyal mesafenin oluşmasına olanak tanımamaktadır. Öğrenciler dönemli okula gelse dahi yüzlerce öğrenci aynı zamanda bir araya gelmekteler, bu durumun sağlıklarını olumsuz yönde etkileyeceği aşikardır.”
Yaz dönemi yapılması gereken okul tadilatları tam da yüz yüze eğitime geçtiğimiz bu günlerde yapılmaktadır. Seyhan ilçesindeki Toros İlkokulu ve Ceyhan da Gazi ortaokulu tadilata sokularak komşu okullarda yüz yüze eğitim sürdürülmektedir. Yüreğir’de 500 öğrencisi olan Yunusoğlu Damar Arıkoğlu İlkokulu ve Doğankent'teki bütün okullar özellikle 750 öğrencili Doğankent Anadolu Lisesi köy okuluna dönüştürülmüş bu kapsamda değerlendirilerek 5 gün eğitim öğretim yapmaya başlamıştır. Köy okullarının yüz yüze eğitime geçmesi aynı zamanda taşımalı eğitimde yaşanacak sorunları da gündeme getirmiştir. Taşımalı olarak eğitimine devam eden hiçbir öğrencimiz mağdur edilmemelidir.”
"EK DERSLERDEKİ FARKLILIKLARA SON VERİN"
Uzaktan eğitimde geç saatlere kadar görevini yapan eğitim emekçilerinin yüz yüze eğitimi de fedakarca sürdürdüğünü dile getiren Kaya, "Ne yazık ki görevini her platformda sürdüren öğretmen arkadaşlarımız ek ders ücretlerinde sorunlar yaşamaktadır. MEB‘in merkezi ve düzenleyici kararlar almaması sonucu, ek ders ücreti ödemelerinde ilçeden ilçeye, okuldan okula farklı ödemeler yapılmaktadır. EBA ve Zoom üzerinden aynı dersi anlatan öğretmenler arasında yaşatılan ek ders ödemeleriyle ilgili farklara son verilmelidir. Öğretmenlerin beklentilerine uygun ve lehlerinde bir an önce ortak bir standart oluşturulmalıdır. 12 Mart’tan sonra uygulanan ek ders ödemelerine uygun olarak öğretmenlerin üzerine tanımlanan ders saati kadar ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir. Öğretmen arkadaşlarımıza istekleri dışında ikinci nöbet görevi verilmesi doğru değildir. Eğitim Sen bu ve buna benzer angaryalara karşı karar almıştır. Hiçbir öğretmen arkadaşımız istekleri dışı angaryaya zorlanamaz” dedi. (Adana/EVRENSEL)