14 Ekim 2020 06:34
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ekim 2020 07:59

Çiğli’de Hasan Ali Yücel parkı açıldı

Çiğli Belediyesinin “Her Ay Bir Park” projesi kapsamında Esentepe'de açılan parka, Köy Enstitülerinin kurucusu Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in adı verildi.

Fotoğraf: Melahat Yıldırım

Paylaş

Çiğli Belediyesinin “Her Ay Bir Park” projesi kapsamında Esentepe'de açılan parka, Köy Enstitülerinin kurucusu Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in adı verildi. Hasan Ali Yücel Parkı’nın açılışına, Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Genel Başkanı Kemal Kocabaş, Belediye Meclis Üyeleri, kitle örgütü temsilcileri ve mahalleliler katıldı.

Açılışta konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Aydınlanma dönemi mirasının sanatçı ve eğitimcilerinin isimlerini parklarımızda yaşatmak istiyoruz. Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük aydınlardan biri olan ve geliştirdiği eğitim devrimi ile dünyada iz bırakan Hasan Ali Yücel’in adını burada yeni yaptığımız parka verdik ve bu parkı açmaktan onur duyuyoruz” dedi.

Parkın açılışına katılan Türkiye Yeni Kuşak Köy EnstitülüleriDerneği Genel Başkanı Kemal Kocabaş ise, “Hasan Ali Yücel isminin burada yaşaması bizim için çok önemli. Hasan Ali Yücel, felsefe eğitimi aldıktan sonra İzmir’e öğretmen olarak tayin olmuş ve Cumhuriyet Eğitim Devrimi’nin koşusunda önemli yer tutmuş bir kişidir” diye konuştu.

HASAN ALİ YÜCEL KİMDİR?

1897 yılında İstanbul’da doğan Hasan Ali Yücel, Milli Eğitim Bakanlığında Müfettiş ve Ortaöğretim Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Dört dönem İzmir Milletvekilliği görevini yürüten Yücel, yedi ay yedi gün Milli Eğitim Bakanlığı görevini sürdürdü. Milli Eğitim Bakanlığı döneminde topladığı Birinci Neşriyat Kongresinin aldığı kararlar sonucunda dünya klâsikleri Türkçeye çevrilmeye ve Tercüme Dergisi yayımlanmaya başlandı.

Yine onun bakanlığı döneminde ayrıca Birinci Maarif Şûrası, Tercüme Heyeti, Coğrafya Kongresi, Gramer Kongresi, Felsefe Terimleri Komisyonu toplantıları yapılmış, Köy Enstitüleri ile Ankara Devlet Konservatuarı, İnkılap Tarihi Enstitüsü kurulmuştu. Ayrıca Üniversite Yasası, birçok meslek yüksek okulu, eğitim enstitüleri ve müzelerin kuruluş yasaları onun bakanlığı döneminde çıktı. Kendi isteği ile Bakanlık görevinden istifa eden Yücel, 1950 yılında milletvekilliğinden ayrılarak gazeteciliğe geri döndü. Aydınlanmacı yazar ve siyasetçi 1961 yılında yaşama veda etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarımda üretici fiyatları yıllık yüzde 18.48 arttı

SONRAKİ HABER

Anayasa Mahkemesinin olağanüstü toplantısından karar çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa