Ardanuç'ta taş ocağı tepkisi: Dinamitler yüzünden köyümüz yaşanmaz hale geldi
Artvin’in Ardanuç İlçesi, Beratlı Köyü ve vadi köyleri kalker taş ocağında yapılan dinamit patlamaları nedeniyle çevrenin tahrip edildiğini belirterek taş ocağının kapatılmasını istedi.
İLGİLİ HABERLER
Demirdöven Köyü Muhtarından Bakana HES tepkisi: Köylerimize HES istemiyoruz
Halkın devre dışı bırakıldığı Sinop nükleerinin ÇED Raporu’na iptal davası açıldı
Ekoloji Birliği: Enerji ve maden şirketlerine imtiyaz, halka fatura demektir
Rize'de mahkemenin "taş ocağı olmaz" dediği yere, bu kez de Cengiz İnşaat göz dikti
Artvin Pilarget Vadisi'ndeki HES projesi, AKP ve MHP’lilerin oyuyla kabul edildi
Gençağa KARAFAZLI
Artvin
Ardanuç Beratlı Köyü halkı, köyün hemen üstündeki taş ocağında gerçekleştirilen dinamit patlamalarından şikâyetçi. Özel bir firmanın 8 yıl önce başlattığı mermer ocağı işletmesi mermer kalitesinin düşük olması nedeniyle daha sonra kalker, kireç gübresi üreten kırma eleme tesisine dönüştürüldü. Köyün hemen üstünde dinamit patlatması yapılan, kırma eleme tesisleri çevreyi olumsuz etkilerken tesislere en yakın köy olan Beratlı ve vadide bulunan bütün köyler yaşanan patlamalardan etkileniyor. Köy toz altında kalıyor ve içme suyu kirleniyor.
MUHTAR DAVAYI GERİ ÇEKMİŞ
Mermer ocağının çevreye ve köylere verdiği zaralar nedeniyle özel şirket hakkında dava açan eski köy muhtarı ve 2 aza dava açmış fakat bu davayı açan muhtar ve azalar köylülere bilinmeyen bir nedenle, "davayı kaybediyoruz diyerek" davayı geri çekmiş ve dava düşmüştü.
MUHTAR YASAL: BU TESİS KAPATILSIN
Ardanuç Beratlı Köyü Muhtarı Muhammet Yasal, yaptığı açıklamada kırma eleme tesisi ve taş kırma ocağının sadece Beratlı köyünü değil vadide bulunan tüm köyleri ve Ardanuç'a da zarar verdiğini belirterek bu tesisin kapatılmasını istedi. Muhtar Muhammet Yasal, "Burası Ardanuç´un Beratlı Köyü. Gördüğünüz gibi köyümüzün hemen üstünde bir kalker taş ocağı bulunmakta. Bu taş ocağı önce mermer ocağı olarak açılmış ancak kalitesi yeterli gelmeyince bu sefer kalker, kireç gübresi üretileceği gerekçesiyle bu sefer bu yönde çalışmaya başladılar. Ve oraya konkasör tesisi kuruldu. O kadar çok toz oluyor ki insanlar rahat nefes alamıyor. Suyumuzu kirlettiler. Suyumuz beyaz kireç gibi akıyor ve içilemiyor. Bağımızı, bahçemizi olumsuz etkiliyor. İnsanlarımız bundan çok rahatsız. Yetkililerimizden bu ocağın kapatılmasını istiyorum. Köyümüzün içme suyu ve sulama suyuna ihtiyacı var "dedi.
ŞİRKET KÖYÜN SUYUNU FABRİKASINA BAĞLADI
Ardanuç köyünden bir yurttaş da "Bu taş ocağı açıldıktan sonra suyumuz temiz akmadı. Susuz kaldık. Nefes almakta zorlandık, nefessiz kaldık. Yukarıda orman içinden akan küçük bir suyumuz vardı. Sulamada kullanıyorduk. Şirketin sahibi o suyu orman işletmesinden aldığını söyleyerek tümünü kendi taş ocağına götürdü. O suda bu köyün hakkı yok mu? O suda orada yaşayan canlıların hakkı yok mu? Nasıl aldı, kim neye göre verdi, bunu bilmiyoruz. Kendisinin aldığını söylüyor sadece bunu biliyoruz” diyerek Muhtar Yasal’ın sözlerine destek verdi.
KÖYÜMÜZ YAŞANMAZ HALE GELDİ
Ocağın sahibinin sulayarak üretim yapacağını, tozu önleyeceğini söylediğini aktaran köylülerden biri "Orası çalıştığı sürece her taraf toz, gürültü içinde kalıyor. Patlatma yapılıyor. Köy yaşanmaz hale geldi. Oysa insanlar şehirlerden köylere göç ediyor. Toprağına, köyüne sahip çıkmak istiyor. Ama bunu görünce gelemiyor. Biz bu taş ocağının kapatılmasını istiyoruz. Rahat nefes almak istiyoruz. Bağımıza, bahçemize diktiğimiz ürünlerin zarar görmesini istemiyoruz. Büyüklerimizden çevremize köyümüze Ardanuç´a zarar veren bu tesisin kapatılmasını istiyoruz" dedi.
Evrensel'i Takip Et