Yeni dönemde yeni kazanımlara: Nasıl bir üniversite nasıl bir ÖTK?
ODTÜ’lüler uzaktan eğitim sürecindeki birçok tartışmaya ÖTK’ler aracılığı ile doğrudan katılarak eğitimleri ve üniversiteleri üzerinde söz sahibi olmayı başardılar.
Fotoğraf: Pngtree
Ulaş DÖNMEZ
ODTÜ
Öğrenci Temsilcileri Konseyi (ÖTK) geçmişte ODTÜ’de öğrencilerce kurulan, sonrasında YÖK tarafından resmi olarak tanınan bir oluşumdur. Temsilciler doğrudan öğrenciler tarafından seçilir. Öğrencilerin doğal üyesi olduğu ÖTK; tüm öğrencileri kapsar. Öğrenci hareketinin bir kazanımı olarak ortaya çıkan ÖTK, zaman içerisinde demokratik bir yapı olarak ilerlemiştir. ÖTK’ler uzun süredir öğrenciyle okul yönetimi arasında bağ kurarak varlığını sürdürüyordu. 2018’de seçimler süresiz olarak iptal edilip ÖTK’ler fiilen ortadan kaldırılana kadar öğrencilerin yönetimde söz sahibi olması sağlanıyordu. ÖTK’lerin işlevsizleştirilmesiyle birlikte öğrenci ile çeşitli düzeylerdeki yönetimler arasındaki iletişimsizliğin giderek artması birçok sorun yarattı.
BİR ARAYA GELİP ORTAK SES ÇIKARMAK
Getirilen uygulamalara karşı bazı üniversitelerde ÖTK’lerin yeniden inşa edilmesi üzerine tartışmalar başladı. Örneğin geçtiğimiz dönem ODTÜ Biyolojik Bilimler 1. sınıf öğrencileri; kalabalık sınıflarda işlenen derslerin verimsizleşmesi, laboratuvar malzemelerinin eksikliği, yeterli ders materyallerinin sağlanmaması gibi birçok durumdan rahatsız olması ve bu durumları değiştirmek istemesi üzerine bir imza kampanyası başlattı. Büyük çoğunluğun imzacı olduğu bu kampanya bölüm başkanlığına iletildi. Öğrenciler taleplerini ileriye taşıyabilmek, sorunlarına birlikte çözüm arayabilmek için neler yapacaklarını konuştukları bir forum düzenleyerek buradan konseyi yeniden kurma kararı aldılar. Foruma bölüm başkan yardımcılarının da katılmasıyla öğrenciler ve bölüm başkanlığı arasında öğrencilerin sesini bölüme iletebilmesi, birlikte karar alınabilmesi için her sınıftan temsilcilerin seçildiği bir konsey oluşturdular. Forumun ardından her sınıfta kapalı sandık sistemiyle birer temsilci seçildi.
KAZANIMLAR ÖTK İLE DAHA İLERİSİ BİZİMLE MÜMKÜN
Temsilcilerin seçilmesinin ardından pandemi başladı ve online eğitime geçildi. Biyolojik Bilimler Öğrenci Temsilciliği bu süreçte teknik ve ekipman eksiği olan öğrencileri tespit ederek bu öğrencilerin eksikliklerinin giderilmesi noktasında bölüm yönetimi ile birlikte harekete geçti. Öğrencilerin talepleri ön planda tutularak akademisyenler ile online eğitimin nasıl ilerleyeceği üzerine kararlar alındı. Öğrenciler bu tartışmalara ÖTK’ler aracılığı ile doğrudan katılarak bu noktada söz sahibi olmayı başardılar. Kurulan konseyin etkisi ile 1. sınıflar, yeni dönemde notunu yükseltmek isteyen öğrencilerin dersini yeniden alabilmesi ve verimliliği artırmak üzere sınıfların ikiye bölünmesi gibi kazanımlar elde ettiler. Bu kazanım bizlere, öğrencilerin bölümdeki bir dersin nasıl verileceğinden online eğitimdeki teknik eksikliklerin giderilmesine kadar kendi hayatlarını ilgilendiren birçok konuda söz sahibi olmasının önemini bir kere daha gösterdi. Elde edilen kazanımlardan bahsetmiş olsak da elbette bunlar bizler için yeterli olmamalı. Yine bir örnek olarak ODTÜ Biyolojik Bilimler öğrencileri; çeşitli toplantılar yaparak yeni dönemin nasıl ilerlemesi gerektiğini tartıştılar, çıkan kararları da bölüm yönetimine ileterek bu dönemde de kendi taleplerinin takipçisi olacaklarını bir kere daha gösterdiler.
Okulların çoğunda sorunlu geçen online eğitim süreci, öğrenciler için birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Bu sorunları aşmak için bir araya gelmemizin bir aracı ise yine ÖTK’ler olmalı. Sürecin öğrenciler açısından nasıl daha verimli hale getirilebileceği oldukça tartışılırken ekipman eksikliği olan öğrencilerin sorunlarının nasıl giderilebileceği de konuşuluyor. Bu noktada talepleri ortaya koymak, eksikleri tespit ederek bunu ilgili makamlara iletmek açısından ÖTK’ler; bütün öğrencilerin doğrudan dahil olduğu biçimde örgütlendiği ölçüde etkili bir araç olarak önümüzde duruyor. Öğrencilerin kendi sözlerini söyleyebilmesi, taleplerini dile getirebilmesi açısından her üniversitede, fakültede, bölümde ve sınıfta öğrencilerin gerçek anlamda temsiliyetini sağlayacak ÖTK’lerin kurulmasının olanakları önümüzdeki süreçte biz üniversitelilerin gündeminde olmalı.