Bir mesajımız var: Eğitimde eşitlik istiyoruz!
Mesaj kutumuzda ücretsiz, nitelikli eğitim talebimiz ve okurken çalışma zorunda olmadığımız bir ülke var.
Fotoğraf: Pch.vector, Freepik
Derince’den öğrenciler
Virüs hayatımızda birçok değişikliğe sebep oldu. Dışarı çıkamadık, rahatça gezemedik, çalışamadık, herkes maske takmaya başladı, yeni normal diye bir şey çıktı vs. ama en önemlisi bir şeyi açıkça görmüş olduk: Bu sistemde biz öğrencilere asla değer verilmediğini, paramız olmadığında hiçbir önem arz etmediğimizi. Tüm bunları arkadaşlarla konuşurken aklımıza bir şey geldi. Dedik ki madem dertlerimiz var, taleplerimiz var; bunu neden dile getirmiyoruz? Yazıyı tam olarak telefonu elden ele aktararak yazdık size de iyi okumalar diliyoruz.
“BİR ŞEYLER ÖĞRENMEK İMKANSIZ”
Merhaba ben Şevin, bu yıl üniversitedeki ilk yılım. Aslında oldukça heyecanlı olmam gereken bu günlerde pek de heyecanlı sayılmam. Çünkü dilediğim eğitimi alamıyorum. Okulda bile bilimsel bir şekilde alamadığımız eğitimi uzaktan öğretim ile almaya çalışıyoruz ama sonuç ne yazık ki ortada. Eğitime verilen değer ders verdikleri siteden belli. Ders dinlemek için girdiğimiz sitede kopukluklar yüzünden ders anlaşılmıyor. Anlaşılıyor olsa dahi internet sıkıntı çıkarıyor. Telefondan ne kadar zor olduğunu buradaki tüm arkadaşlar bilir. İşte tam da bu koşullarda bir şeyler öğrenmeye çalışmak hem çok yorucu hem de neredeyse imkansız. En acil şekilde eğitime erişebilmek için imkanlarımın sağlanmasını talep ediyorum.
“GEREKLİ MATERYALLER ÜCRETSİZ OLMALI”
Merhaba ben Simge. Benim de bu yıl üniversitede birinci yılım. Yazılım bölümü kazandım. Oldukça zor bir bölüm ve uygulama için kesinlikle bilgisayar gerekiyor. Sizin de bildiğiniz üzere uzaktan da olsa eğitim alabilmemiz için gerekli materyaller var ancak bunlara ulaşabilmek o kadar kolay değil. Bugün bir bilgisayar en az 5 bin TL'den başlıyor. İkinci elini düşünsek onun da sıfırından pek bir farkı yok. Yani ben bilgisayar aldığımda bir bilgisayar da birine hediye ediyorum ama kime bilmiyorum. Vergilerin bu kadar yüksek olması herkesi etkiliyor. Herkesin bir geliri var ama iki katı da gideri var. Benim de en acil talebim gerekli materyallere ücretsiz olarak ulaşmak.
“ÇÖKEN WEB SİTESİ GİBİ BİZ DE ÇÖKTÜK”
Merhaba ben Simge Yılmaz, üniversitede ikinci yılım. Tıpkı çöken sistemler gibi biz de neredeyse çökmüş durumdayız. Virüsten önce de mükemmel bir hayatımız yoktu ancak virüsten sonra çok daha kötüleşti. Artık umutlarımız da azalıyor. Çünkü hala asgari ücret ile geçimini sağlamaya çalışan bir aile ile durumu iyi olan bir aile aynı kefeye konuyor. Bizden ise buna uyum sağlamamız bekleniyor. Evde bir kişinin kazandığı asgari ücret ailedeki öğrenciyi okutmaya maalesef ki yetmiyor. Oysa her şeyden önce eşit olmamız gereken eğitimde dahi asla eşit değiliz. Ben aileme yardım etmek için iş arıyorken bazı şanslı kişilerin çok daha farklı hayatlar yaşadığını ama benim gibi milyonlarca öğrenci olduğunu açıkça görüyorum. Benim de bugün en acil talebim eğitim ve sağlık gibi önemli noktalarda acilen eşitliğin sağlanması.
“OKUL OKURKEN İŞİMİZ OKUL OLABİLMELİ”
Merhaba ben Kübra, üniversitede beşinci yılım. Elbette benim de eksikliklerimle birlikte 4 yıl boyunca hem çalışıp hem de okula yetişmeye çalıştım. Tüm bunların arasında tahmin edersiniz ki okul doğal olarak okulum uzadı. 5. yılda hala iş arıyorum. Annem de babam da çalışmasına rağmen 4 öğrencinin olduğu bir hanede herkese yetişmek neredeyse imkansız, özellikle kitaplar bu kadar fahiş fiyatlara satılırken. Hatta öyle bir hal aldı ki bir sürü sorununa rağmen uzaktan eğitime bile sevinecek duruma geldim. “İşe daha rahat gidip geliyorum” diye düşünerek. Şimdi tüm bunların yanında devletin yeni normal diye meşrulaştırdığı, her şeye kısıtlama getirdiği bu dönemde öğrencilerin yanında olması gerektiğini düşünüyorum. İnternet, tablet ve bunun gibi gerekli materyallere ücretsiz ulaşabilmeliyiz. Okul okurken işimiz okul olmalı; herhangi bir kafe, mağaza, fabrika değil. Böyle bir eşitlik olmalı diyorum.
Tüm bu sorunlar sadece bizim sorunlarımız değil bunun da farkındayım. Her genç bu sorunları çekiyor ve hepimizin taleplerine ulaşabilmesi için elinden geleni yapması gerek. Birlik olduğumuzda neleri başarabildiğimizi biliyoruz. İstediğimiz şeylerin aslında zor şeyler olmadığını bir kez daha hatırlatarak yazıyı burada sonlandırıyorum. Kazanacağımız bir gelecek var.